Wednesday, 10 October 2012

MACARONS WITH STEP BY STEP PUTRI STYLE

Aduhaiiii sepatutnya dari tadi ptg lagi dah masuk resepi mak aron ni...tapi putri keletihan tu yg terlena huhu. Sorii teman2...tadi bz kat keje then balik ingat nak rehat jap...tau2 dah kerr LONDON hahaha. Apa pun setia mu disana kan kan. Takpe laa yg pasti tetap share apa jua yg putri pelajari. Kali ni putri try lagi buat mak aron yg cerewet ni....cuba cara lain lak. Tup2 wooo menjadi semua mak aron ku yg ensem ni muahahahha...mana laa dtgnya ayat tu,,terus pi kerr mak aron. Kalau sebut pasal Aaron sapa tak kenal beliau kan...artis popular dan ensem lakkk tu huhu. Berasal dari kota singa...sama cam putri gak ehem2...hahaha. Aaron semakin dikenali terutama setelah berjaya berlakon dalam OMBAK RINDU! tu yg nama dia melatop2 cam goreng pisang panas citer tu. Sana sini org duk berciter. Tapi putri nak citer kisah MAK ARON pun bukan Aaron Aziz yg ensem tu tau heheheh. Ni alkisah Mak Aron biskut terkenal serata dunia. Haaa tengok tu...yg paling popular MAK ARON ni laaa...sebut jerr macarons....sapa yg tak kenal??? semua tau....yg tak tau pun mula nak amik pot nak tau pasal benda ni. Dikatanya mak aron ni selalu makarena...putri tak terkecuali...pernah beberapa kali membuatnya dan pernah juga tak menjadi. Frust??? dah tentu laa...tapi putri tak pernah putus asa...putri cuba dah terus mencuba. Hasilnyaaa walaaaaaa hampir setiap yg putri buat semuanya menjadi...alhamdulillah. Ni laaa yg nak putri kongsi bersama u guyss. Dah beberapa kali juga putri mencuba resepi yg berbeza...cara yg berbeza membuatnya dan berkongsi pada kalian...tapi masih ada yg tak berjaya membuatnya. So untuk kali ni...kira cam LAST KOPEK laaa kalau tak berjaya juga korang buat....mak nak kemas2 baju nak lari jauh2 arrr majok muahahahahaa. Alaa gurau jerr...semua ni kira nasib laa putri sekadar berkongsi ilmu apa sajerr yg putri tau untuk u aollss semua. Hasil yg bakal terjadi mungkin akan berbeza2 sbb oven yg kita gunakan. InsyaAllah mudah2an cara yg putri guna kali ni sangat2 membantu teman2 semua....jom kita terokai apa yg tersurat!!! mak aron ku tak laa secantik mana tapi kira ok laa kan kan...siap kasi step by step ngan tips lagi tau huhu...

CREDIT TO RAIZA FRM NY FOR SHARING THE LOVELY RECIPE…



BAHAN2 ‘A

90 GM PUTIH TELUR YG SEJUK (INGAT TAU KUNING DIA JGN BUANG SBB ADA RESEPI MENANTI TUK GUNAKANNYA…)
3 SUDU BESAR GULA KASTOR
1 SUDU KECIL VANILA POD ATAU SERBUK VANILA ATAU ½ PENUTUP ESEN VANILA

SEDIKIT PEWARNA PILIHAN


*** TELUR TU GUNA GRED B JERR...ACTUALLY APA2 GRED PUN BOLE ASALKAN KITA TIMBANG BETUL OK. TIMBANG HANYA PUTIHNYA SAHAJERR***


BAHAN2 ‘B’

180 GM GULA ICING (SUGAR POWDER) - DIAYAK
110 GM SERBUK BADAM - ALMOND POWDER( AYAK DULU THEN TIMBANG)


CARA2NYA

***PERHATIAN SEKIRANYA KITA NAK MENGGUNAKAN 2 WARNA, JGN MASUKKAN WARNA DALAM ADUNAN PUTIH TELUR..SEBALIKNYA KITA CAMPURKAN SEMUA BAHAN2 DAN BAHAGIKAN KEPADA 2. SATU LAGI BAKAR HANYA MENGGUNAKAN API BAWAH SAHAJERR!!!! TRAY@LOYANG BIAR DITENGAH2 OVEN***

1. SEDIAKAN LOYANG LETAK BAKING PAPER. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA SEPARUH KEMBANG DAN MASUKKAN GULA KASTOR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MEMUKUL.

2. ADUNAN KELIHATAN BERKILAT SIDIKIT DAN KENTAL BERTANDUK…BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH.

3. MASUKKAN PEWARNA DAN VANILA. PUKUL LAGI HINGGA RATA. ADUNAN TETAP KAKU BERTANDUK.

4. AYAK BAHAN2 ‘B’ PASTIKAN AYAK SERBUK BADAM DAHULU DAN TIMBANG..KEMUDIAN AYAK BERSAMA GULA ICING. KACAU RATA KEDUA2 BAHAN AYAK TADI DENGAN MENGGUNAKAN SUDU.

5. MASUKKAN BAHAN2 AYAK KEDALAM ADUNAN TELUR…KACAU KAUP BALIK SEHINGGA RATA SEMUANYA. JGN TAKOT2 NAK GAUL…BUAT CAM BIASA JERR OK.

6. BILA DAH RATA KITA TEST ADUNAN NI TENGOK ADA TONCET KERR TAK ATAS DIA TU KITA NAK ADUNAN RATA LICIN GITU…SIKIT2 TOCANG2 TU TAKPE LAA HEHEHE. GUNA SUDU N TUANG SIKIT LAM PIRING…GOYANG2 KAN. KALAU ADUNAN TAK MAU RATA MAKA KENA GAUL LAGI N LAGI DAN TEST SEKALI LAGI. MAKE SURE ADUNAN TU TAK TEROVER GAUL TAU. TEST TENGOK BILA DIA FLAT MASA KITA GOYANG2 KAN DIA KAT PIRING TU…HAA TU KIRA DAH OK SANGAT LAA TU.

7. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PAIPKAN KEATAS LOYANG YG TELAH DIALAS DENGAN BAKING PAPER. THEN BIARKAN ADUNAN KERING SENDIRI SELAMA 30-45 MINIT. TEST DENGAN JARI TENGOK KERING TAK. BILA PEGANG ADUNAN TAK LEKAT KAT JARI TU DAH BOLE BAKAR OK.

8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 150C SELAMA 20 MINIT DENGAN MENGGUNAKAN API BAWAH SAHAJERR!!!! AGAK2 ADUNAN SUSAH NAK TANGGALKAN MASUKKAN SEMULA BAKAR SIKIT LAGI. BIARKAN ADUNAN BETUL2 SEJUK BARU KUPAS DARI BAKING PAPER. HARAP2 RESEPI KALI NI DAPAT MEMBANTU ANDA SEMUA….AYUHHH RAMAI2 MENCUBANYA!!!


SELAMAT MENCUBA!!!

DIBAWAH NI PUTRI SERTAKAN SEKALI GAMBAR STEP BY STEPNYA...









PUKUL PUTIH TELUR HINGGA SEPARUH KEMBANG DAN MASUKKAN GULA KASTOR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MEMUKUL.



ADUNAN KELIHATAN BERKILAT SIDIKIT DAN KENTAL BERTANDUK…BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH.



MASUKKAN PEWARNA DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.



ADUNAN TETAP KAKU BERTANDUK.



MASUKKAN VANILA DAN GAUL RATA. SEKIRANYA MENGGUNAKAN ESEN VANILA, MASUKKAN SEKALI DENGAN PEWARNA DIATAS.



AYAK BAHAN2 ‘B’ PASTIKAN AYAK SERBUK BADAM DAHULU DAN TIMBANG..KEMUDIAN AYAK BERSAMA GULA ICING.



MASUKKAN BAHAN2 AYAK KEDALAM ADUNAN TELUR…KACAU KAUP BALIK SEHINGGA RATA SEMUANYA. BILA DAH RATA KITA TEST ADUNAN NI TENGOK ADA TONCET KERR TAK ATAS DIA TU KITA NAK ADUNAN RATA LICIN GITU.



GUNA SUDU N TUANG SIKIT LAM PIRING DAN GOYANG2 KAN PIRING TU.



KALAU ADUNAN TAK MAU RATA MAKA KENA GAUL LAGI. ATAS TU ADA TONCET SIKIT KAN..HAA KURANG GAUL NI...


GAUL LAGI...MAKE SURE TAK TEROVER GAUL TAU. SIKIT2 TONCET TAKPE HEHEH...THEN TEST LAGI.



HAA KALI NI LICIN TAK BERTONCET KAN KAN....HAA BARU BOLE MASUK LAM PIPING BAG.



MASUKKAN SEMUA ADUNAN DALAM PIPING BAG...



BERBAGAI WARNA....NI GAMBO TERBARU HEHE...



YG NI PUTRI GUNA MAKARON MAT....SENANG U PAKAI NI SEDIA ADA BULATAN LAGI HEHEHE SENANG BANGETT HEHEHE...THKS IJAN DAH BELIKAN NI BUAT KAKAKNYA MUAH2...



MAT TAK CUKUP KENA PAKAI BAKING PAPERR..SO BUAT BULAT2 PUN AGAK2 JERR NI SBB MALAS NAK DRAW BULATAN HUHU...



THEN BIARKAN ADUNAN KERING SENDIRI SELAMA 30-45 MINIT.



TEST DENGAN JARI TENGOK KERING TAK. BILA PEGANG ADUNAN TAK LEKAT KAT JARI TU DAH BOLE BAKAR OK.




NAMPAK TAK...IANYA TAK LEKAT PADA JARI....DAH BOLE BAKAR. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 150C SELAMA 20 MINIT DENGAN MENGGUNAKAN API BAWAH SAHAJERR!!!!




BEGINI LAA KELIHATANNYA BILA DAH BAKAR....PAKAI SKIRT MAK ARON KITA TAU HEHEHE...



BAHAGIAN BAWAH MAK ARON....NI KIRA CAM SELAK SKIRT DIA LAAA MUAHAHAHA...RATA KAN...CAM NI KIRA CANTIK LAA HUHU



MAK ARON ATAS MAT....





SIAP DIBAKAR HARUS TUNGGU SEJUK KEJAP BARU LETAK NUTELLA ATAU APA2 FILLING OK CAYANG...^_^



SELAMAT MENCUBA!!!!









FOR THIS RECIPE


12 comments:

  1. kena try lak resipi ni.....bnyk resipi dah try asik fail je, tak dak kaki....huhu....dah give up dah ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kata try yg cam ni lak...sapa tau kot2 menjadi hehehe...kalau tak jadi gak...aduhh tak tau apa nak kata...

      Delete
  2. ya Allah cantiknye,akak pernah buat jugak tapi tak lah secantik yang ni nak simpan resepi lah akak nak try lagi ikut resepi Puteri boleh kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak noor...putri buat pun tak cantik juga tapi kira ok kan hehehe..thks kak...bole jerr silakan kak noor...sangat dialu2 kan...^_^

      Delete
  3. salam ukhuwah Puteri..
    comel macaron2 ni..siap ngan step lagi tu..thanks tekniknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ukhuwah juga my dear Rohah....thks dearr dah sudi singgah disini...mak aron ku comel2 kan hehehe..try laa buat yang...^_^

      Delete
  4. Errrrrrrr. Gula icing tu pun perlu ayak dulu then baru timbang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang gula tu u timbang then ayak...no problem sbb gula semestinya takde yg kasar2 kan...cuma serbuk badam tu yg kena ayak dulu then baru timbang....harap penjelasan saya dapat membantu anda...

      Delete
  5. Salam, nak tanya. Sis buat macaron ni tengok suhu/cuaca persekitaran tak? saya byk baca pasal macaron ni nak buat kena cuaca elok, humidity rendah. Kalau tak susah nak menjadi. Betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr...ttg pertanyaan awak tu mmg rata2 banyak yg kata kena ikut cuaca...putri tak sure sangat but putri yakin kalau suhu/cuaca panas mmg macaron akan menjadi2 namun tetapi semuanya bergantung pada tangan masing2.Putri pernah buat waktu cuaca ujan pun menjadi juga so rasanya cuaca tak menjadi masalah. Nak keringkan adunan kita on kipas. Anyway Dah banyak kali putri share kan resepi dan tips2 nak buat macarons nie tapi masih ada juga kawan2 yg buat tak menjadi. Aapa yg putri syorkan...kena berani mencuba dari situ kita akan tau silapnya dari mana. Malah putri sendiri pernah beberapa kali gagal namun sikpa ingin tahu membuak2 tu yg keep on trying so sbb tu kot sekarang kalau buat mmg menjadi dearr....org2 kata practice make perfect..I believe in that...y dont u try...kalau gaal cuba lagi yankk...perhatikan video tu berulang kali perhaps dapat membantu u...=)

      Delete