Saturday, 7 April 2012

TRIPLE CHOCOLATE BROWNIES

TEMAN2 CAYANG....NI PERTAMA KALI BUAT TAU....1ST TIME BUAT IKOT RESEPI BUKU DARI AUSTRALIA TAU HUHUHU...JAUH TUUU....NAMPAKNYA MENJADI....SO APA LAGI TRY LERR...BAGI YG SUKA SANGAT COKLAT MMG RESEPI NI MABELES GITU HEHEHE....LUAR DALAM DIMANDIKAN DENGAN COKLAT...FUHH POKOKNYA MMG ANDA AKAK TERKEDU2 KETIKA MEMAKAN KEK NI HEHEHE....TERKEDU TU MCM TERKEJUT EK KERR LAIN EK HAHAHA BELASAH JERR TAU GUE...HUHUHU...MEH KITA GALI DIA PUNYA RESEPI EK HAHAHA GALI LAA PULAKKK PERR KES LAA MAK NI REDAH JERR TAU....

TENGOK TUUU CEKELAT DIMANA2...DISINI SANA SITU SITI...HEHEH SITI LAK BUKAN SITI TAPI TU COKLAT MERATA2 BEB...WA CAKAP LU MESTI LU PUNYA AIR LIUR CAM YOYO DAH KAN...WAHAHAHA SAMA LAA KITA HAHA NGAKU LAK PUTRI HUHUHU...

TRIPLE CHOCOLATE BROWNIES (GUNA LOYANG “7 INCI) THKS TO WOMEN’S WEEKLY RECIPES

BAHAN2NYA
125G BUTTER
200G DARK CHOCOLATE
110G GULA KASTOR (PUTRI KURANGKAN GUNA 80G JERR)
2 BIJI TELUR GRED ‘A’
185G TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
150G WHITE CHOCOLATE (DIPOTONG DADU)
100G MILK CHOCOLATE (DIPOTONG DADU)
CARA2NYA

- GRISKAN LOYANG 7 INCI DAN LAPISKAN DENGAN BAKING PAPER DAN GRIS LAGI ATAS PAPER TU.
1. SATUKAN BUTTER DAN DARK CHOCOLATE KEDALAM PERIUK NON-STICK.
2. KACAU BAHAN TADI DIATAS API YG KECIL SEHINGGA BAHAN LARUT DAN LEMBUT. MATIKAN API DAN BIARKAN SEJUK SELAMA 10 MINIT.
3. MASUKKAN GULA DAN TELUR. KACAU HINGGA RATA. TAK PERLU PUKUL…JUST KACAU MENGGUNAKAN SENDUK.
4. MASUKKAN TEPUNG DAN KACAU HINGGA RATA.
5. AKHIR SEKALI MASUKKAN 2 JENIS COKLAT YG DIPOTONG DADU KEDALAM ADUNAN TADI. KACAU PELAHAN2. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG YG DAH DIGRISKAN.
6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 35 MINIT ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK SEJUKKAN KEK SEBELUM MELETAK CHOCOLATE GANACHE.

HIASA LUAR KEK PUTRI BUAT COKLAT GANACHE
½ CAWAN WHIPPING CREAM (PUTRI GUNA YG DAH SEDIA ADA GULA DLMNYA)
200G DARK CHOCOLATE (DIPOTONG2 KECIL)
2 SUDU BESAR MADU

CARA2NYA
1. KACAU WHIPPING CREAM DIATAS API YG KECIL. BILA NAK MENDIDIH MATIKAN API DAN MASUKKAN COKLAT. ATAU SEBAIKNYA GUNA KAEDAH DOUBLE BOILING TAKOT WHIPPING KRIMHANGUS LAK KAN...^_^.
2. KACAU HINGGA COKLAT LARUT SEPENUHNYA. MASUKKAN PULA MADU DAN KACAU RATA.
3. SEDIA TUK DI TUANG DIATAS KEK DAN SEJUKKAN SELAMA SEJAM ATAU KURANG. SEDIA TUK MEMOTONG DAN NGAK...HUHUHU

SELAMAT MENCUBA!!!!


4 comments:

  1. sedapnya..kalu buat ni..sure ank2 suka ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes2...pasti mereka suka sbb kek ni mandi coklat luar dan dalam..sangat2 sedap...

      Delete
  2. Salam..nk tanya kenapa texture brownies x fluffy..dia macam bantat bila sy buat...sbb x de baking powder ke apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali...dearr kek nie bukan jenis fluffy tau...dia more on heavy duty kinda of cake...maknanya kek nie dia tak bantat tapi full of chocolate dearr...kalau perhatikan pic puteri...kita bole lihat kek nie penuh meriah dengan coklat...di ingatkan yerr kek nie not fluffy tau sbb tu tka guna baking powder semua tu...harap jawapan putri dapat membantu...

      Delete