Saturday, 7 April 2012

CHIFFON RAINBOW

TENGOK TU...ADA NAMPAK....GEBUKAN KAN KAN....TAU TAKPE...HEHEHEHE...ANYWAY PERTAMA KALI PUTRI CUBA BUAT MMG TAK PUAS HATI...THEN TRY BUAT LAGI..TAPI MASA NAK TRY BUAT LAGI KENA TUNGGU FEW DAYS ARR KASI SUMPAHAN DIA TU LENYAP GITU HAHAHA APA JERR KAN KAN. OK YG PASTI KEK NI MAKKK OIIIIIII SPRING GILERSSS...MAK SAMPAI BOUNCING2 MASA MAKAN TAU LOL HAHAHA TUL NI MAK SUKA SANGAT2...TAPI NAPA LAA CEPAT HABIS EK...ADA SAPA2 NAK TLG MAK BUATKAN KEK NI HUHUHU...MEREPEK SUDAH AKU NI HAHAHA JOM REDAH LAA REEPINYA....
WAHHH MERAHNYA MAK NGAHHH MAK SUKA SUKA SUKA MERAH2 GINI..ORG KATA MERAH TU TANDANYA MARAH...MARAH KEBENDANYA HAHAHA MERAH TU MENAWAH LERR APA JERR DORG MAIN HENBUS JERR KAN...^_*
CHIFFON RAINBOW
BAHAN "A"

5 KUNING TELUR GRED A
50 GRAM GULA HALUS
50 ML MINYAK JAGUNG
50 ML SANTAN (ATAU SUSU CAIR)
110 GRAM TEPUNG GANDUM*
½ CAMCA TEH BAKING POWDER*(*DISATUKAN DAN DIAYAK)
1 CAMCA TEH PANDAN PASTE
SECUBIT GARAM

BAHAN "B"

5 PUTIH TELUR
80 GRAM GULA HALUS
¼ CAMCA TEH CREAM OF TARTAR (ATAU JUS LEMON) TAK LETAK PUN TAKPE

CARA2NYA

1.SATUKAN SEMUA BAHAN2 "A" DAN KACAU RATA DENGAN WHISK.

2. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN LETAK WARNA KEGEMARAN. KACAU RATA DAN KETEPIKAN.

3. BAHAN2 ‘B’… PUTAR PUTIH TELUR HINGGA BERBUIH, MASUKKAN CREAM OF TARTAR DAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN PUTAR PADA KELAJUAN TINGGI HINGGA PUTIH TELUR KENTAL.

4. BAHAN2 ‘B’ DIBAHAGIA SAMA RATA DAN DIMASUKKAN KEDALAM BAHAN2 ‘A’ YG DI ASINGKAN TADI. GAUL MENGGUNAKAN TEKNIK KAUP BALIK SEHINGGA RATA.

5. SEPERTI YG PUTRI BUAT MASUKKAN WARNA PERTAMA KEDALAM LOYANG LOOSE BASE TIN. LOYANG TAK PERLU DI GRIS.

6. KEMUDIAN LETAK WARNA SETERUSNYA DI ATAS WARNA PERTAMA TADI PERLAHAN2. GUNAKAN SUDU MASUKKAN SEDIKIT2 OK. BUAT SAMPAI KESEMUA ADUNAN TADI HABIS. PUTRI BUAT 3 WARNA SO 3 LAPIS JERR HUHU.

7. BAKAR ADUNAN SELAMA 40 MINIT DENGAN SUHU 180C ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2...NANTI DAH MASAK JGN LUPA TERBALIKKAN JGN KLUARKAN ADUNAN SAMPAI IANYA SEJUK SENDIRI...NI DILAKUKAN TUK PASTIKAN KEKNYA SPONGY DAN TIDAK JATUH....

SELAMAT MENCUBA!!!


2 comments:

  1. Hmm sungguh terliur jadinya

    ReplyDelete
  2. Azie...try laa dearr...lembut sedap lagi tau tak rugi mencubanya...^_^

    ReplyDelete