Tuesday, 10 April 2012

TART ROTI SARDIN.

HUJAN2 KALAU TIDO MMG MENJADI JAWAPNYA SATU KEJE TAK BUAT...SIAP MIMPI KE AWANGAN...BEST GITU KAN...NASIB BAIK TERSEDAR TAU LAU TAK MMG TAK MERASA NAK MAKAN TART ROTI SARDIN....WOHOOOOO DAH LERR LEMBUT CAM ROTI PASTU GEBU GEBAS TERBABAS SEYYY HEHEHE. PUTRI SUKA KELEMBUTAN ROTI NI...KITA BUAT SESUATU KELAINAN PADA ROTI KITA BUAT BENTUK TART SO INTI SARDIN KAN SPECIAL KAN KAN HEHEHE....ANYWAY NAK IKOT BENTUK YG KALAU TAK SILAP YANI BUAT SUSAH TUL..TERUS JERRR PUTRI BUAT GINI HAA LEBIH MENARIK KAN KAN NAK BUAT PUN SENANG...PANTAS SEPANTAS KITA NAK MENYEKEK ROTI NI HAHAHA...OK LAA JOM JOM MASUK DAPUR PUTRI KITA JELING RESEPI EK....


TART ROTI SARDIN


BAHAN-BAHAN ( 12 BIJI )

• 120ML SUSU SEGAR
• 1 BIJI TELUR (M SIZE)
• 300G TEPUNG ROTI
• 2 SUDU BESAR GULA
• 1 SUDU KECIL GARAM
• 60G BUTTER
• 1 SUDU KECIL DRY YEAST


INTI :

• 1 TIN SARDIN
• 2 BIJIK BAWANG BESAR(CINCANG HALUS)BLENDA TAK SEDAP!
• 2 BIJIK BAWANG PUTIH(CINCANG HALUS)
• 2 ATAU 3 BATANG CILI MERAH(CINCANG HALUS)
• SEDIKIT HALIA(CINCANG HALUS)
• DRY PARSLEY SECUKUPNYA



CARA-CARA DOH

1. BUAT DOH ROTI MACAM BIASA.. BOLEH GUNA BREADMAKER,MIXER ATAU GUNA TANGAN JERR.KALAU GUNA ULI PAKAI TANGAN KENA PERAP DOH DENGAN KAIN LEMBAB SELAMA 1 JAM.

2. BAHAGI DOH ROTI KEPADA 12 BIJI. BUAT BENTUK BULAT DAN REHATKAN SELAMA 10 MINIT.

3. AMBIK SEBIJI DOH, MASUKKAN KE DALAM ACUAN TART. TEKAN2 SIKIT DAN REHATKAN SELAMA 15 MINIT LAGI. KALAU NAIK TENGAH TU TEKAN UNTUK MASUKKAN INTI SARDIN ATAU APA2 YG ANDA SUKA.

4. KEMUDIAN BOLEHLAH BAKAR DENGAN SUHU 180C SELAMA 14 MINIT.


CARA CARA INTI

TUMIS SEMUA BAHAN2 CINCANG DAN MASUKKAN SARDIN SAJERR KUAH DIA MASUKKAN SIKIT JERR DAN GARAM SECUKUP RASA....INTI JGN TERLALU BASAH..NANTI MASA NAK BAKAR DIA TERKELUAR2 SO BIAR KERING...KUIH SARDIN TU MASUKKAN LAM 2 SUDU K...


SELAMAT MENCUBA!!!!


No comments:

Post a Comment