Monday, 9 April 2012

ROTI SOSEJ

TO YANI THKS SANGAT2 SBB SEMUA RESPEI U MMG TERBAIKKK WOK...SO FAR TAK MENGHAMPAKAN PUTRI..SETIAP PUTRI MENCUBA BUAT KALI PERTAMANYA TERUS JADI SEYY SUKA TAU HEHE...KALI NI PUTRI TRY BUAT ROTI SOSAJ....ADOIIIII DOIII DOIII LEMBUTTTNYAAAA TAK RETI NAK LAFAS TAU TAPI U AOLLLSS KALAU TAK BUAT MMG LERRR RUGIII...MULA2 BUAT INGAT NAPA TKA NAIK2 ROTI NI BERJAM2 KU TUNGGU LAST2 NAIK SIKIT TERUS BAKAR MAAAKKKKK DIA NAIK GEBUSSSS SANGAT TAU PASTU LEMBUT DIA MASYAALLAH MMG TAK CUKUP SATU ADUNAN...AYUH KITA CANGKUL RESEPINYA EKEKEKE...


ROTI SOSAJ

BAHAN2 A ( 12 BIJI )
• 120ML SUSU SEGAR
• 50G TELUR (SEBIJI YG KECIL ATAU SEDANG PUN BOLE)
• 300G TEPUNG ROTI
• 1 SUDU KECIL GARAM
• 3 SUDU BESAR GULA
• 60G BUTTER
• 1 SUDU KECIL DRY YEAST

BAHAN2 B
• 12 BATANG SOSEJ
• SOS TOMATO PLUS SOS CILI
• MAYONIS
• TELUR UNTUK SAPU PADA ROTI



CARA-CARA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN A KE DALAM BREADMAKER. ON KAN TUNGGU SIAP.

2. BILA DAH SIAP. KELUARKAN DARI BREADMAKER. TUMBUK-TUMBUK UNTUK KELUARKAN ANGIN.

3. BAHAGIKAN KEPADA 12 BAHAGIAN. REHATKAN 10 MINIT

4. AMBIK SEBIJI ROTI. BUAT BENTUK PANJANG LEBIH KURANG 30CM.

5. PADA BAHAGIAN HUJUNG CANTUMKAN DIA .(SILA LIHAT GAMBAR YANG TERSEDIA DI RUANGAN INI...LAST PAGE OF THIS PIC) BENTUKNYA SEPERTI YG DILIHAT.

6. LETAKKAN SOSEJ PADA BAHAGIAN TENGAH. ULANG LANGKAH 4-6 SAMPAI HABIS.

7. BIAR NAIK 2 KALI GANDA. KEMUDIAN SAPUKAN DENGAN TELUR…BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 10-12MINIT. KALAU ROTI BELUM NAMPAK PERANG, BIARKAN SEBENTAR DALAM OVEN SEBELUM DIANGKAT.

8. KELUARKAN ROTI DARI OVEN DAN SEJUKKAN. BILA NAK MAKAN BOLEHLAH LETAK SOS DAN MAYONIS.


NOTE: KALAU TAKDE BREADMAKER…GUNAKAN TANGAN PUN BOLE TAPI KENA ULI LERRR LAMA SIKIT HEHEHE… PUTRI PUN TAKDE GAK SO PAKAI ULI JERR NGAN TANGAN HASILNYA LEBIH KURANG GAK..TAPI KALAU PAKAI BREADMAKER LAGI SENANG TAK PENAT TANGAN…

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment