Monday, 9 April 2012

PLAIN BREAD

RESEPI YG NI TERAMAT SIMPLE SBB ADA BANYAK KISMIS DAPAT DARI KAWAN2 YG BALIK DARI MEKAH..TU YG BUAT ROTI PLAIN NI...OK BAGI YG SUKA KAN MANIS...BOLE LAA TAMBAH SIKIT LAGI GULA YG NI MMG KURANG MANIS TAU HEHEHE OK PERR MAKAN TAWAR2...SEKANG MANIS2 PUN PAYAH GAK...KENA LAK SWEET URINE EKEKEKE...TAKPE LAA SESEKALI OK GKA KAN KAN..OK JOM KITA SELONGKAR RESEPINYA....THKS PADA TUAN YG PUNYA RESEPI...DAH BANYAK2 BUAT BENDA SAMA LUPA LAAK PADA NAMA TUANNYA HUHU....


PLAIN BREAD

BAHAN-BAHAN
• 170ML AIR
• 260GM TEPUNG ROTI
• 30GM GULA
• 1 SUDU KECIL GARAM
• 10GM SHORTENING
• 1 SUDU KECIL INSTANT DRY YEAST
• 1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG


CARA-CARA 

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN KE DALAM BREADMAKER IKUT TURUTAN DARI ATAS KE BAWAH. ON KAN BREADMAKER. TUNGGU SIAP. ULI TANGAN PUN BOLE...HEHE

2. KELUARKAN DOH DAN TUMBUK2 SIKIT...DOH AGAK LEMBUT TAKPE TANGAN TU SAPU TEPUNG SENTIASA K....BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN....MASUKKAN LAM MANGKUK2 MUFFINS PUN BOLE...SUSUN LAM LOYANG PUN BOLE...THEN LETAK KISMIS TEKAN2 SIKIT..BIAR DIA NAIK DUA KALI GANDA BARU DIBAKAR PADA SUHU 180C SEHINGGA MASAK KEKUNINGAN.....SIMPLE JERR KAN HEHEHE

SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment