Wednesday, 11 April 2012

PAVLOVA


Uwaaaaa tersilap sudah PAVLOVA ku..tapi ku teruskan jua masak benda ni...hasilnyaaa menjadi gak tapi kuning cikit hua hua hua....LOL....tu arr sepatutnya letak tepung jagung tapi putri TERletak tepung custard...huhuhu so masa tapis atas telur tu...terbezau biji mata putri bila terperasan packet kat sebelah tu tepung custard uwaaaaa....jadi termasuk lerr sikit...baik2 putih kan dah jadi kuning cikit huhuhu.....alaaa nyampah tau cam ni...ekekekee takpe arr nanti bole try lagi kan kan...bukan susah pun PAVLOVA ni...tengok jerr kat yt tu macam2 resepi ada....apa pun layannnnn...^_* PAVLOVA ni gareng diluar dan soft didalamnya....cam marsmallow gitu..tapi ni lagi sedap lerr huhu...



BAHAN2NYA-

4 BIJI PUTIH TELUR GRED A
120 GRM GULA KASTOR
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
½ SUDU KECIL CUKA MASAKKAN
1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG

TOPPING HANYA MENGGUNAKAN WHIPPING CREAM YG DIPUKUL HINGGA KEMBANG BERTANDUK DAN BUAH2AN SEGAR SEPERTI STRAWBERRY, PEACH, BLUEBERRY, KIWI ATAU APA2 JENIS BUAH2 YG ANDA SUKA.


CARA2NYA-

1. LUKISKAN BULATAN DIATAS BAKING PAPER SEBESAR SIZE 8 INCI(GUNAKKAN LOYANG KEK TUK BUAT BULATAN TU) DAN KETEPIKAN.

2.PUKUL PUTIH TELUR DENGAN KELAJUAN TINGGI SAMPAI KEMBANG DAN BERTANDUK. (MERINGUE)

3. MASUKKAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN PUKUL LAGI.PASTIKAN GULA SEBATI DENGAN TELUR DAN ADUNAN TETAP BERTANDUK DAN BERKILAT. BILA TERBALIKKAN MANGKUK DIA TAK JATUH. MAKNANYA DAH CUKUP KEMBANG.

4. MASUKKAN PULA ESEN VANILA DAN CUKA MASAKKAN TADI. PUKUL LAGI HINGGA RATA.

5. AKHIR SEKALI AYAKKAN TEPUNG JAGUNG KEDALAM ADUNAN TELUR TADI DAN KACAU MENGGUNAKAN SPATULA ATAU SENDUK. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA.

6. PANASKAN OVEN PADA SUHU 180C DAN KETIKA HENDAK MASUKKAN ADUNAN TURUN KAN SUHU OVEN PADA 140C.

7. LETAKKAN ADUNAN DIDALAM BULATAN YG TELAH DILUKISKAN TADI DAN BENTUKKAN ADUNAN INI MENGIKOT BULATAN LUKISAN MENGGUNAKAN SPATULA. (PART NI KALAU TAK PAHAM SILA RUJUK KERR YOUTUBE TYPE PAVLOVA)

8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU YG TELAH DITURUNKAN KEPADA 140C SELAMA 1-1 ½ JAM ATAU HINGGA KEKUNINGAN BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

9. SETELAH MASAK TUTUP API OVEN DAN BIARKAN PINTU OVEN SEDIKIT TERBUKA. HANYA APABILA SUDAH SEJUK BARU ADUNAN INI DIKELUARKAN.

10.SIAP TUK DI MEKAP DENGAN WHIPPING CREAM DAN BUAH2AN SEGAR ^_^.

SELAMAT MENCUBA!!!!


2 comments:

  1. Salam Puteri. kalau masak terus kat dlm loyang tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak sri....kalau masuk loyang nanti tak bole kluar kak...dia putih telur sangat lembut payah nak kluar nanti...pecah2 semua...kalau kat paper...kita bentukkan dia..mmg resepi dia tka guna loyang...

      Delete