Sunday, 15 April 2012

INTI KENTANG DAN DAGING


Teman2 semua jgn marah yerr ni pun part of filling gak tau hehehe so putri masukkan juga tuk bahan rujukkan sendiri gak..almaklum kadang cam lupa gitu kan hehehe..ok laa sajer nak share benda terbaik ni kan kan...kalau u aols nak ikot cara cam ni pun bole jerr tau..silakan sodap wooo hehe.

BAHAN2NYA

- 7 BIJI KENTANG (BERSAIZ SEDERHANA) DIPOTONG DADU
- 300 GM DAGING DIPOTONG KECIL2(KALAU DAGING CINCANG PUN BOLE)
- SEDIKIT DAUN SOP - DIHIRIS2
- GARAM@SECUKUPNYA
- 2 SUDU BESAR SERBUK KARI DAGING(DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR) 


BAHAN2 KISAR

- 15 BATANG CILI KERING - DIKISAR
- 2 BIJI BAWANG BESAR - DIKISAR
- 2 BIJI BAWANG PUTIH - DIKISAR
- SEDIKIT IKAN BILIS - DIKISAR


***AMBIL 2 SUDU BESAR BAHAN2 YG TELAH DIKISAR TADI...SELEBIHNYA SIMPAN OK...BUAT LERR NASI GORENG KERR APA2..BANYAK KEGUNAANNYA.***


CARA2NYA

1. TUMIS BAHAN KISAR(DUA SUDU MAKAN JERR OK) SEHINGGA GARING DAN NAIK BAUNYA.

2 MASUKKAN REMPAH KARI DAN GAUL RATA. KEMUDIAN MASUKKAN AIR DAN KENTANG TADI. MASAKLAH SEHINGGA KENTANG EMPUK.

3. BILA KENTANG SETENGAH MASAK, MASUKKAN PULA DAGING. MASAK SEHINGGA KEDUA2NYA EMPUK.

4. AKHIR SEKALI BUBUH GARAM SECUKUPNYA DAN DAUN SOP. SIAP TUK DIGUNAKAN SEBAGAI INTI EPOK2 DAN PUFF KARI.


SELAMAT MENCUBA!! 

No comments:

Post a Comment