Tuesday, 10 April 2012

GARLIC BREAD

YAAA AMPUNNN SENANGNYA NAK BUAT ROTI NI...KALAU LERR AWAL2 PUTRI TAU SENANG CAM NI TAK YAH LERR KU SUSAH2 GI MAKAN KAT RESTAURANT YG JUAL NI...BUAT JERR SENDIRI. KAT PASTAMANIA TU HANYA 4 KETUL JERR TAU CIPUT JERR MANA KENYANG KANNNN EKELEEE MALAS MAU CITER LERR HAHAHAHA WELL2 DAH TAU BUAT...HAAA AMIKK KO LANTAK PUAS2 SAMPAI KENYANG HUHUHU PUAS HATI!!!! THKS TO FENDI FOR SHARING...TAK SANGKA BANYAK GAK KAWAN2 YG BAIK HATI NAK SAHRE RESEPI2 SEDAP TAU...NI PUTRI DAH TRY MMG GERENTI SEDAP!!! TAK TIPU...TIPU DOSA TAU TAK BAIK HEHEHE.....MEH LAA IKOT PUTRI PI CARI RESEPI KAT ALMARI EK HIHIHI....SENANG JERR NAK BUAT TAU...TAK CAYA?...HAA BUKAK MATA BESAU2 EK TENGOK APA BAHAN2 DIA TU HEHE...





BAHAN2NYA

• ROTI FRANCE
• 2 ULAS BAWANG PUTIH
• 2 SUDU BESAR MENTEGA

• PARSLEY KERING SECUKUPNYA




CARA-CARA

1. KUPAS KULIT BAWANG DAN BERSIHKAN. BALUT DENGAN ALUMINIUM FOIL. BAKAR DALAM OVEN PADA SUHU 180 DEGREE SELAMA 15 MINIT. ATAU BOLEH JUGA BAKAR GUNA OVEN TOASTER.

2. BILA DAH SIAP BAKAR, MASIH LAGI DALAM ALUMINIUM FOIL, KETUK-KETUK DENGAN HULU PISAU ATAU LESUNG SEHINGGA HANCUR. MASUKKAN PULA KE DALAM BUTTER.

3. KEMUDIAN CAIRKAN BUTTER DENGAN MICROWAVE. SIAP UNTUK DI SAPU PADA ROTI. KALAU BUAT BANYAK BOLEH SIMPAN DI DALAM PETI AIS. BOLEH TAHAN SAMPAI 2 MINGGU.

4. POTONG ROTI SETEBAL 7MM-10MM. SAPUKAN DENGAN GARLIC BUTTER . LEPAS TU TABURLAH DAUN PARSLEY. BAKAR DALAM OVEN SELAMA 10-15 MINIT PADA SUHU 150C

SELAMAT MENCUBA!!!!!





No comments:

Post a Comment