Sunday, 8 April 2012

DOUBLE CHOCOLATE PEANUT BARS

NI DIA RESEPI YG SANGAT2 LAZAT...HARUS MENCUBANYA BARU TAU RASANYA CAM MANA KAN KAN....YG PASTI SEHINGGA MENJILAT JARI HEHEHEHE....PUTRI SUKA KACANGNYA TU...KELETUS KELETUS BILA KUNYAH HUHUHU...APA PUN JOM REDAH RESEPINYA...RESEPI NI PUTRI CIPTA SENDIRI...MAAF YERR KALAU TAK MEMUASKAN...KITA BUDAK BARU BELAJAR GITU HEHEHE...SATU LAGI BILA DAH TUANG COKLAT TU BIAR KAT LUAR SEJUK...NANTI DAH POTONG2 BARU MASUK PETI SEJUK...SBBNYA SUSAH WOO BILA DAH MASUK PETI SEJUK MAU POTONG KERAS LAK HEHEHE...APA PUN MAKAN TETAP MANTAP BEB...OK YUKK REDAH RESEPI...


DOUBLE CHOCOLATE PEANUT BARS

BAHAN2 CRUST (GUNA LOYANG 9X9 ATAU 10 PUN BOLE)

• 2 ½ CAWAN TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
• ½ SUDU KECIL BAKING POWDER (DIAYAK)
• ½ CAWAN GULA KASTOR
• 230GM BUTTER
• 1 CAWAN BADAM HIRIS (DIBAKAR HINGGA GARENG)
• ½ CAWAN CHOCOLATE CHIP



CARA2NYA

1. SATUKAN TEPUNG, GULA DAN BAKING POWDER…KACAU SEDIKIT.

2. MASUKKAN BUTTER DAN KACAU DENGAN HUJUNG JARI HINGGA RATA.

3. MASUKKAN PULA BADAM HIRIS DAN CHOCOLATE CHIP…ULI HINGGA SEMUA BAHAN SEBATI.

4. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER. MASUKKAN ADUNAN CRUST TADI KEDALAM LOYANG DAN BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 25 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

TOPPING PERTAMA (OPTIONAL..TAK MAU LETAK PUN BOLE)

• 250GM COKLAT PUTIH DICAIRKAN SECARA DOUBLE BOIL DAN TUANG PANAS2 KEATAS CRUST TADI DAN RATAKAN. KALAU LOYANG BESAR KENA TAMBAH LAGI SIKIT. KETEPIKAN DAN BIAR DIA SEJUK SENDIRI.

TOPPING KEDUA

• ½ CAWAN WHIPPING KREM
• 300GM COKLAT MASAK
• 1 SUDU BESAR MADU
• 1 SUDU BESAR BUTTER
• 30GM BADAM CINCANG (DIBAKAR HINGGA MASAK)

CARA2NYA

1. MASAK WHIPPING KREM SECARA DOUBLE BOIL JUGA.

2. BILA WHIPPING KREM AGAK PANAS SEDIKIT MASUKKAN COKLAT, BUTTER DAN MADU. KACAU SAMPAI COKLAT CAIR. ANGKAT DAN KETEPIKAN.

3. MASUKKAN BADAM CINCANG DAN KACAU RATA.

4. TUANGKAN KEATAS COKLAT PUTIH TADI DAN SEJUKKAN DILUAR. MASUK KE DALAM PETI SEJUK SEBENTAR SAJERR...DAN KLUARKAN SEMULA.

5.BIARKAN DILUAR DALAM 2 3 JAM SEBELOM MEMOTONG.

6. PUTRI RASA KALAU MASUKKAN PETI SEJUK NANTI TERLALU KERAS...SO BIARKAN DILUAR...AGAK2 DAH KERAS BOLE LAA POTONG...

SELAMAT MECUBA!!!


2 comments:

  1. masyaallah...terliur dan yummynya ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa kan makan yg bercoklat mmg selalu membuka selera kita kan...

      Delete