Tuesday, 10 April 2012

DONUT

INI ADALAH HASIL PERTAMA PUTRI MEMBUAT DONUT DARI RESEPI KAWAN2...HASILNYA...WADUHHH MINTA AMPUNNN SEDAPNYA TAU HEHEHE...ANAK2 N SUAMI SEMUA SUKA DONUT NI....TERIMAKASIH PADA ORG YANG PERNAH POSTKAN RESEPI NI...NURALASHIKIN DAN ASKIAH...THK U SO MUCH MY DEAREST CAYANG.....MABELES RESEPINYA....TAK TAU DAH BERAPA PULUH KALI PUTRI BUAT N NGAP HAHAHA YG PASTI LOV IT SANGAT2....PADA KAWAN2 YG LOM LAGI CUBA APA TUNGGU LAGI...UJAN2 MAKAN NI LICIN JERR PIRING TAU HUHU JOM GALI RESEPI HEHE....PUTRI AKAN LETAK 2 RESEPI YG BERBEZA....DUA2 PUTRI DAH TRY BUAT...DUA2 SEDAP HEHEHE YG PASTI TERPULANG PADA ANDA MEMILIH YG MANA SATU...."YG MANA SATU...IDAMAN KALBU..." HAHAH NYANYI SIKIT JERR TU HEHEHE....


DONUT


BAHAN2NYA:

3 CAWAN TEPUNG GANDUM
3 SUDU BESAR GULA HALUS(CASTER SUGAR)
3 SUDU BESAR SHORTENING
3 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
200ML AIR SUAM
2 SUDU TEH INSTANT YEAST(YEAST DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR SUAM DARI 200ML TADI)

CARA2NYA:

SATUKAN BAHAN2 KERING DAN GAULKAN BERSAMA AIR SUAM BERSERTA YEAST TADI. ULI LEMBUT SEHINGGA DOH TIDAK MELEKAT. SEKIRANYA MELEKAT TAMBAHKAN SEDIKIT TEPUNG. SETELAH ITU CANAIKAN DOH DAN BOLE LAH DITERAP MENGGUNAKAN ACUAN DONUT. DONUT DIBIARKAN SELAMA 30 HINGGA 45 MINIT DAN BOLE LAH DIGORENG DENGAN API YANG KECIL. TOPPING IKUT SELERA ANDA APA NAK GUNAKAN.

SELAMAT MENCUBA!!!


DONUT KEDUA RESEPI DARI HASUE
BAHAN-BAHAN

• 500G TEPUNG BERPROTEIN TINGGI (GUNA TPG GANDUM PUN OK)
• 1 PEKET YIS SEGERA-11GRAM (JENAMA MAURIPAN ATAU APA2 JENAMA)
• 50G MARJERIN
• 1 SUDU MAKAN(PENUH) SHORTENING(LELEMAK ADUNAN)
• 2 SUDU MKN (PENUH) GULA PASIR
• 2 SUDU MKN SUSU PEKAT / 2 SUDU MKN SUSU TEPUNG [IKUT CITARASA]
• 1 BIJI TELUR
• 1/2 SUDU TEH GARAM
• GULA HALUS ATAU TOPPING KEGEMARAN ANDA
• 190ML-200ML AIR SUAM2 KUKU(BERGANTUNG PD KUALITI TEPUNG)

CARA-CARA

1. DI DALAM BEKAS YANG AGAK BESAR,TUANGKAN AIR SUAM. MASUKKAN YIS SEGERA,GULA PASIR,SUSU,MARJERIN DAN SHORTENING.KACAU SEDIKIT DAN BIARKAN SELAMA 8-10 MINIT.

2. SETELAH YIS MULA BERBUIH,AYAKKAN SEPARUH DARI TEPUNG GANDUM TERUS KE DALAM ADUNAN. MASUKKAN PULA TELUR YG DPUKUL SEDIKIT DAN JUGA GARAM.

3. KACAU ADUNAN SEHINGGA SEBATI DAN MELEKAT PADA SUDU(BILA DAH SEBATI TU DKACAU SATU ARAH JE MGGUNAKAN SUDU).

4. AYAK LAGI TEPUNG SELEBIHNYA,GAUL MENGGUNAKAN SUDU SEKETIKA BARULAH ULI MENGGUNAKAN TANGAN.

5. ULI SEHINGGA DOH SEBATI DAN TIDAK LEKAT DI TANGAN..(SISA2 TEPUNG KAT DLM BEKAS TU SEMUA BERSIH).DOH DAH SIAP DAN JIKA INGIN MEMBUAT KUIH 5 SPICE ROLL,BOLEH LA DIBAHAGI 2. UTK RESEPI DAN TEKNIK MEMBUATNYA SILA RUJUK HTTP://WWW.MYRESIPI.COM/TOP/DETAIL/6526

6. DOH TIDAK PERLU DIREHATKAN,(KALAU NAK REHATKAN PUN BOLEH GAK SELAMA 5-10MIN)BOLEH TERUS SAHAJA DICANAI SETEBAL STNGAH INCI(AGAK2 JE) BOLEH TMBH SEDIKIT2 TEPUNG JIKA ADUNAN AGAK LEMBIK KETIKA INI..TERAP DOH MENGIKUT ACUAN DONUT ATAU BENTUK KESUKAAN ANDA..DOH AKAN MULA MENGEMBANG DAN RINGAN SEMENTARA MINYAK DPANASKAN DENGAN API PERLAHAN..GUNAKAN MINYAK YANG BANYAK UNTUK MENGORENG.

7. SETELAH MINYAK AGAK PANAS(JGN TERLALU PANAS,NANTI DONUT GORENGAN PERTAMA AGAK HANGUS)PERLAHANKAN SEDIKIT API,MASUKKAN DONUT TETAPI JGN TERLAMPAU PENUH SEBAB DONUT NI AKAN MNGEMBANG LAGI KETIKA DIGORENG(SBB ADUNAN MENGANDUNGI TELUR)
GORENG SEHINGGA KEKUNINGAN DAN TOSKAN. SEDIA UTK DIHIDANGKAN BERSAMA GULA HALUS ATAU TOPPING KEGEMARAN ANDA.


SELAMAT MENCUBA.. ^_^



No comments:

Post a Comment