Tuesday, 24 April 2012

CENDOL


Salam teman2 semua....ni haaa nak khabarkan 1st time putri try buat cendol sendiri tau...sebelom cakap lebih banayk nak gelak dulu laaa hahahahahaa....bukan apa setiap kali tengok cendol putri...nampak cam ulat pun ada hua3. Almaklum baru 1st time buat beb punyaaaa laa gumok2 dia punya shape huhuhu. Alaa makk tak kisah laaa nyahhhh yg penting makk dah tau buat sendiri neny neny puh puh wahahahaha...siap ko bulan puasa yg mendtg nanti akan ku belasah buat cendol berbaldi2 kang...wahhh terlebih sudah hahaha. U guys yg lom pernah buat...patut cuba buat dah lerr senang bahan lak tak banyak. So apa lagi jom laaa buat kita jual sama2 ek kat bawah2 blok kerr kat tepi2 traffic light kerr kan kan hahahaha dah merapu laakk. Ok lah apa pun sesuatu yg patut dicuba oleh semua lapisan usia...pada Aqfiza thks for sharing resepi yg mudah ni....putri teruja nak buat n buat sbb suka nak tekan2 n tengok benda tu jatuh kat air tu...hehehe best tengok.



BAHAN2NYA

1 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
15 HELAI DAUN PANDAN(TUK DAPATKAN 3 CAWAN AIR PANDAN)
SECUBIT GARAM
½ SUDU KECIL AIR KAPUR
SEDIKIT PEWARNA HIJAU

** DAUN PANDAN TU BLEND BERSAMA2 DENGAN 3 CAWAN AIR. TAPIS DAN SUKAT SBB KITA HANYA PERLU 3 CAWAN AIR PANDAN SAHAJERR.**


CARA2NYA

1. AMBIL 1 CAWAN AIR PANDAN DAN BANCUH TEPUNG BERAS DAN TEPUNG JAGUNG.

2. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KEDALAM PERIUK DAN MASAK ATAS API YG SEDERHANA SEHINGGA ADUNAN MENJADI KENTAL DAN BERKILAT.

3 KACAU SELALU SUPAYA ADUNAN TIDAK BERKETUL DAN HANGIT.

4. SEDIAKAN MANGKUK BESAR YG BERISI AIR SEJUK DAN KETULAN AIS DIDALAMNYA.

5. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN CENDOL DAN TEKANKAN KEDALAM AIR SEJUK TADI.

6. ACUAN ADA BERBAGAI2…ASALKAN BERLUBANG2 U ALL BOLE PAKAI EK…ACUAN MURUKU JUGA BOLE. PUTRI MULA GUNA ACUAN CAM TUDUNG PERIUK YG BERLUBANG2 TU BUT THEN BESAR LAK JADINYA SO TUKAR PADA SENDUK BERLUBANG2 PULAK…HAA COMEI SIKIT HUHUHU.

7. TEKAN PERLAHAN2 SUPAYA CENDOL KELUAR DENGAN CANTIK…PUTRI KELAM KABUT…HURU HARA BENTUK DIA HEHEHE.

8. SIMPAN CENDOL DENGAN AIRNYA SEKALI DIDALAM PETI SEJUK.

SELAMAT MENCUBA!!!






Haa tengok tuuu dia jatuh sendiri tau...mula2 buat pakai yg atas tu cam tudung periuk yg berlubang2...pastu tengok alamakkk besau sikit terus tukar yg senduk punya lakkk...baru nampak comei2 sikit cam putri gak hehehehe...


SANTAN DAN GULA MELAKA KITA MASAK CAM BIASA...SANTAN TU MASAK ATAS DAPUR JGN SAMPAI MENDIDIH KUAT. AGAK2 DAH MENDIDIH SIKIT BOLE MATIKAN API. TUK GULA PULA...MASAKKAN 250GM GULA MELAKA DENGAN 200ML AIR. MASAK SEHINGGA GULA LARUT. KEDUA2 NI JGN LUPA LETAK DAUN PANDAN DIDALAMNYA.



SIAP TUK DIHIDANG SEJUK2....FUYYOOOO LEGAAA RASANYA BILA LALU KAT TEKAK NI...SIAP KO CENDOLLL AKAN KU BUAT LAGI N LAGI HAHAHAHA...

2 comments:

  1. Assalamualaikum kak pu3...bestnya kak pu3 dah ads blog..ke dah lama....akan ku cuba cendol ni...simple je tp sedap dimakan ni...pose pun dah tak lama lg,boleh la pelbagaikan resepi cendol nanti hehe

    ReplyDelete
  2. Wan Anita...w'salam dearr...hehe lama pun tak juga baru jerr sebulan launch tau hehehe....yes cendol ni sedap dearr..kalau bulan posa buat mesti lakuuu kan...jgn lupa mencubanya tau...

    ReplyDelete