Thursday, 22 September 2016

KEK LAPIS PELANGI PRUNE

Assalamualaikum sahabat2 baking semua. Lama sangat putri tak masuk updatekan apa2 kan sini. Seriously memang rindu gilerr nak membebel kat sini tapi tu laa ada beberapa perkara yg putri tak dapat nak elakkan. So for now nampaknya masih bole update walaupun tak sekerap dulu...almaklum mcm bz tapi tak bz mana pun hua3. Biasa laa nak citer lebih2 nak lauhkan perasan susah tau nanti banyak hati yg bengkak sapa yg parah...diri sendiri kan. So takpe lah putri telan jerr ek kalau bole share pasti akan putri luahkan. Sebagai manusia yg tak sempurna putri sedaya upaya buat yg terbaik...I can just say dis ok....wat goes around comes ard...paham tak nie?? hahahaha kerr nak mak terjemahkan dia....senang citer buat baik balasnya baik laa...adoiii susah2 lak korg nak pikir kannn. Oh well actually putri nak citer alkisah N3 hari nie tau kek lapis pelangi nie. Rasa2nya dah beberapa kali juga putri try aneka jenis lapisan dan putri lebih suka kalau yg tak guna butter. Anyway kek nie kalau ada buah prune lebih kick tau n try masukkan dalam peti sejuk fuhhh superb baby ngee. Kek nie kalau botak camtu tak letak apa2 rasa dia mcm...hmmm mcm apa ek...mcm kek laa kann wahahaha apa punya ayat dahhh hahahaha. Kalau nak tau lu buat sendiri lu rasa lepas tu lu citer sama wa hokeyy hehehe. Ok laa takmo citer panjang kita senyum jerr ek sambil tu belek2 gambo...tu jerr nak cakap okbaiii hahahaha.  Jom redahh...




BAHAN2NYA (GUNAKAN LOYANG SIZE 6' INCI)

  • 5 BIJI TELUR GRED A
  • 75GM GULA KASTOR
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
  • 1 SUDU KECIL OVALETTE
  • 250GM BUTTER
  • 150GM SUSU PEKAT MANIS
  • 75GM SERI KAYA
  • 50GM SERBUK HORLICKS
  • 150GM TEPUNG HONGKONG/TEPUNG GANDUM DIAYAK
** PASTIKAN LOYANG DISAPU MENTEGA DAN DIALAS DENGAN PARCHMENT PAPER BAHAGIAN BAWAH SAHAJERR. **







CARA2NYA


1. PUKUL TELUR, GULA, ESEN VANILA DAN OVALETTE HINGGA KEMBANG PEKAT.


2.  DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL MENTEGA DAN SUSU PEKAT HINGGA PUTIH BERKRIM.

3. SATUKAN ADUNAN TELUR DAN BUTTER. GAUL HINGGA SEBATI.

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN SERI KAYA, HORLICKS DAN TEPUNG. GAUL HINGGA BETUL2 RATA.

5. BAHAGIKAN ADUNAN  KEPADA  BEBERAPA BAHAGIAN. MENGIKUT CITARASA MASING2 DAN WARNAKAN SETIAP BAHAGIAN.

6. GRISKAN LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER BAHAGIAN BAWAH SAJERR. JGN LUPA PANASKAN OVEN TERDAHULU.

7. MASUKKAN LEBIH KURANG 4 SUDU BESAR(SUDU MAKAN) WARNA PERTAMA DAN BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA LEBIH KURANG 8-10 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2 DENGAN MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJERR. PASTIKAN SEBELUM MASUKKAN ADUNAN SETERUSNYA HENDAKLAH DITEKAN2 PADA SETIAP LAPISAN KEK YG TELAH MASAK SUPAYA TIDAK GELEMBUNG (GUNA ALAT PENEKAN KEK LAPIS)

8. SETIAP 3 ATAU 4 LAPIS BOLE LAH SUSUN BUAH PRUNE ATAU TERPULANG KEPADA KEINGINAN MASING2.

9. BUAT HINGGA ABIS DAN LAPISAN TERAKHIR BAKAR SEPERTI BIASA HINGGA MASAK ATASNYA DAN TAMBAH 10 MINIT TERAKHIR DENGAN MENGGUNAKAN API ATAS BAWAH. TUTUP ATAS LOYANG DENGAN ALIMINIUM FOIL SUPAYA ADUNAN KEK TIDAK HANGUS ATASNYA.


SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : QASEY HANEY
RESEPI ASAL : DAYANG JACK
OLAHAN : PUTERI MANJA





FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment