Saturday, 16 April 2016

BASIC SWISS ROLL

Aduhaiii sori yerr baru sempat nak masukkan n3 nie. Apa pun since vd telah pun dishare kan di fb so perhaps ada yg telah pun mencubanya. Raya nanti bole laa kita buat tuk yg mak mertua kerr adik beradik kerr kan. Nak order mmg mahal tapi kalau u aollss bz n tak sempat buat haa order jerr ek dengan senang hati baker2 kat luar sana nak membuatnya. Kek cun macam gini kat kedai takde jual ok hehehe. Oh yah guys jgn lupa gunakan cream style putri sedappp woooo sekali makan berjuta kali nak bahahaha. Apa lagi tunggu skodeng laa cepat...jom jom...






BAHAN2NYA 
  • 55 GM TEPUNG HONG KONG DIAYAK
  • 1 SUDU KECIL TEPUNG SUSU DIAYAK
  • ½ SUDU KECIL BAKING POWDER
  • 4 BIJI TELUR GRED A (PUTRI GUNA TELUR YG SEJUK)
  • 65 GM GULA KASTOR
  • ¾ SUDU KECIL ESEN VANILA
  • 1 SUDU KECIL OVALETTE
  • 60 ML MINYAK SAYUR (ATAU APA2 MINYAK MASAK)
  • 4 JENIS WARNA MENGIKUT CITARASA MASING2


*** ANDA BOLE JUGA MENGGUNAKAN BUTTER CAIR SELAIN MINYAK MASAK. JGN LUPA GRISKAN LOYANG SIZE 8X12 ATAU2 APA2 LOYANG YG ANDA ADA. CUMA HASIL KETEBALAN KEK AKAN BERBEZA2 BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG YG KITA GUNAKAN. GUNAKAN PARCTMENT PAPER SEBAGAI ALAS LOYANG. ***



CARA2NYA

1. AYAK BERSAMA TEPUNG HONG KONG, TEPUNG SUSU DAN BAKING POWDER. KETEPIKAN.


2. DI MANGKUK LAIN PUKUL 4 BIJI TELUR, GULA, VANILA DAN OVALETTE DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-6 MINIT ATAU HINGGA KEMBANG PEKAT.

3. MASUKKAN BAHAN2 AYAK TADI DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA BERSATU.

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

5. ASINGKAN ADUNAN KEPADA 4 BAHAGIAN DAN WARNAKAN MENGIKUT WARNA PILIHAN MASING2.

6. MASUKKAN SETIAP WARNA KEDALAM PIPING BAG UNTUK MEMUDAHKAN KEGUNAAN KITA NANTI. 

7. GRISKAN 2 LOYANG SIZE 8X12 DAN LETAK PARCHMENT PAPER.

8. CORAKKAN ADUNAN KEATAS LOYANG MENGIKUT CREATIVITI MASING2 ATAU MENGIKUT CARA DIDALAM VD DIATAS

9. DENGAN MENGGUNAKAN LIDI SATAY ATAU KEK TESTER, TERUSKAN MENCORAK ADUNAN JUGA SEPERTI DALAM VD. HENTAKKAN LOYANG BEBERAPA KALI BAGI MEMBIARKAN ADUNAN RATA.

10. BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 8-9 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

11. SETELAH MASAK CEPAT2 TERBALIKAN KEK DIATAS KAIN KERING. GULUNG KEK DENGAN KAIN2NYA SEKALI DAN DIBIARKAN SEJUK.

12. SETELAH SEJUK SAPUKAN CREAM PILIHAN ANDA DAN GULUNG SEMULA PERLAHAN2. GUNAKAN PLASTIK CLING UNTUK MEMBALUT KEK YG DIGULUNG TADI. SIMPAN DALAM PETI SEJUK BIASA SELAMA 1-2 JAM SEBELUM DIHIDANGKAN. UNTUK RESEPI CREAM BOLE KLIK SINI


SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : MAMA FAHMI 
OLAHAN : PUTERI MANJA













FOR THIS RECIPE

8 comments:

  1. Salam Putri Anja...terbaiklah dapat buat swiss roll cake...kita suka...semestinya gebu lembut membelai lidah...tapi ada lagi yg kita tak tahan...lagu DILWALE tu....haisss tengok berkali2 pun tak jemu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dear fren....hehehe lalinkkk thks dearr...semestinya mmg gebus tau...yg bestnya hasil air tangan kita sendiri kan lalinkk...lagu Dilwale ek hehehe yup2 fav kita seyyy tak pernah jemu dengar lagu tu hehehe...

      Delete
  2. Salam sis, thank you so much for sharing your knowledge. May Allah bless you abundantly. As this is my first time baking a swiss roll, should I reduce the temperature and increase the baking time if I'm using a fan forced oven? Thank you so much. :-) Have a great weekend.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii salam to u too...thks for ur doas...1stly sorry for the late reply...pertaining to ur question...as we knoe that all swiss roll cake must not over baked them. I usually use fan forced oven n baking temp. as stated above. Dnt worry abt reducing the temp. all u need is the perfect timing. Keep checking ur cakes everytime u bake them as u might need to reduce the minutes abit. U too have a great day ahead n thks for dropping ur comment here ^_^

      Delete
  3. Salam sis. Untuk recipe ini sis gunakan loyang size apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr...ada tulis kat atas dearr...size 8x12 atau apa2 loyang yg bole muatkan adunan nie dearr sedikit besar atau sedikit kecil masih bole gunakan...^__^

      Delete
  4. Hello sis, boleh senaraikan bahan2 utk krimnya please. Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dearr...resepi ada kat dalam blog nie juga...silap type diruangan mencari snow white cream...selamat mencuba dan maaf yerr lambat reply...^__^

      Delete