Monday, 26 October 2015

KEK LAPIS PRUNE

Selamat pagi lalink semua...sori laaa lambat nak sharekan resepi kek lapis ni bukan apa ada beberapa perkara yg perlu putri bereskan sebelum memulakan membaking ni balik. Seriously banyak dah tertinggal keretapi nie ok. Sejak kebelakangan nie sangat bz...nasib baik laa ada org tu sudi nak membantu meringankan beban pikiran nie...u knoe who u r. Pada teman tu....saya nak cakap nie yerr...awak MMG BEST! kalau awak bantal...saya nak baring atas awak...kalau awak kucing saya nak peluk awak kuat2 sampai awak rimas hahahaha tapi sbb awak manusia seperti saya...saya hanya bole lafaskan terimakasih yg tak terhingga sbb dah menjadi pendengar terbaik buat saya. Jutaan terimakasih juga sbb dah meluangkan masa membantu saya...mempunyai sahabat/adik seperti awak...ibarat memiliki awak menjadi keluarga saya. Still remember abt the story of holding hands...dats my fav part lolss. Again I wanna giv u thousands of flying kiss so dat ur life will always be blessed. Thk u for being U n big hugs! 
Oppss sorii ter emo laa pulak huhuhu. Bukan apa putri nak make sure putri ingat jasa sahabat nie. Oh well ok berbalik pasal kek lapis kali nie....kalau pertama buat agak tidak memuaskan hati. So putri cuba lagi...kali ni putri pandai2 kurangkan itu dan ini then try pulak tak menekan kek dan hasilnya lebih baik dari yg pertama. Kira ok laa kannn nampak sikit lapisannya. Yg mula2 tu ada juga nampak tapi terlalu nipis dan disbbkan prune ni basah maka kek agak lembab dan itu membuatkan lapisan hilang kot...yerr kerr...hahaha seriously mak rasa laa camtu. Apa pun perlu diketahui bahawasanya kek nie punyaa laa sedap lembut yg teramat. Ni laa kek lapis yg bagi putri agak tidka mudah untuk membuatnya....perhaps Im not a pro sbb tu kot...lagi pun biasa laa mak buat tinggi rendah senget benget hokeyyy...org kata perduli haperr kannn buat makan sendiri haaa gasak buta laa nyahhh hehehe. Tapi kalau u guys bole buat lebih baik dari ni mmg mak tapik spring kat U aollss. Apa yg putri amati dari membaca resepi2 kek prune ni...banyak yg menggunakan resepi2 dari yg sedia ada dan hanya dengan menambahkan prune kedlmnya itu sajerr. Seperti yg kita tahu resepi sebenar kek ni sendiri tidak dapat dipastikan...lebih tepat lagi kalau guna banyak telur lagi laaa taknak try walaupun resepi asal ngeee. Bukan apa takut tak jadi mcm sayang kan....tapi kek lapis kebanyakkan mmg guna banyak telur. Tak cuba tak tau kan....so kita ambil laa yg kurang gunakan telur. Yg putri lak pandai2 kurangkan lagi telur. Korg kalau ikut resepi mak kira at ur own risk ok hahahaha. So far so gd...ikut sukatan inshaa Allah menjadi. Ok laa jom kita selak resepinya...jom jom




BAHAN2NYA MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 7" INCI

A

  • 160 GM BUTTER
  • 50 GM SUSU PEKAT
  • 50 GM GOLDEN SYRUP/MADU
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
B
  • 10 BIJI KUNING TELUR
  • 2 BIJI PUTIH TELUR
  • 80 GM GULA KASTOR
  • 60 GM TEPUNG HONGKONG
  • 1 SUDU KECIL PENUH OVALETTE
  • 1 SUDU BESAR AIR SEJUK
C
  • WARNA KUNING (OPTIONAL)
  • 1 PAKET BUAH PRUNE

*** PERHATIAN YERR...KEK YG NI PERCUBAAN PUTRI YG KEDUA. JUST LET U KNOW YG PADA SETIAP ADUNAN YG MASAK PUTRI TIDAK MENEKAN PERMUKAAN KEK. PUTRI BIARKAN JERR CAMTU SBBNYA LAPISAN AKAN TENGELAM BILA DITEKAN2. TAK TAU LAA TU YG PUTRI ALAMI. ANYWAY TERPULANG PADA MASING2 ***




CARA2NYA

1. PUKUL BAHAN A HINGGA KEMBANG PEKAT SELAMA 5-7 MINIT. KETEPIKAN. JIKA GUNA PEWARNA KUNING BOLE MASUKKAN SEKALI.

2. PUKUL BAHAN B HINGGA KEMBANG DAN SATUKAN KEDALAM BAHAN A. GAUL ADUNAN KAUP BALIK HINGGA RATA BERSATU.

3. GRIS LOYANG DAN ALASKAN PARCHMENT PAPER.

4. MASUKKAN 2 SENDUK ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN DENGAN BELAKANG SUDU.

6. PANASKAN OVEN DAN BAKAR ADUNAN PADA SUHU 200C MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH SELAMA 5-7 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

7. LAPISAN KEDUA DAN SETERUSNYA HANYA MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJERR DAN SUHU DITURUNKAN KEPADA 180C. PADA SETIAP 3 ATAU 4 LAPISAN BOLE LAH MASUKAN BUAH PRUNE. BUAT HINGGA ABIS. 

8. ADUNAN TERAKHIR BILA PERMUKAAN SUDAH MASAK KEKUNINGAN, TUTUP ATASNYA DENGAN ALUMINIUM FOIL DAN BAKAR LAGI 10-15 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH.

9. SETELAH MASAK KLUARKAN ADUNAN DAN DISEJUKKAN.

SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : CMG DAN RIMA
OLAHAN : PUTERI MANJA


BAHAN2 B


BAHAN A


SATUKAN BAHAN A DAN B. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA.










FOR THIS RECIPE

2 comments:

  1. Makan kek ni dengan Cinch Tea Mix memang terangkat rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yerr kerr 1st time dengar nama tea tu..anyway nxt time bole laa rasa ek...^__^

      Delete