Monday, 1 December 2014

ALMOND TART

Aduhaiii terlewat lagi nak sharekan resipi mabeles ni tau. Maafkan putri yerr sbb sesungguhnya mmg masa putri terhad kalau hujung minggu tu. Lebih2 lagi sabtu lepas putri ada jemputan di Melaka. Jadinya dari awal pagi sampai laa kerr mlm baru sampai rumah. Ya ampunnn punyaaa laa JAM panjang gilerr dekat sejam 2 juga laa kami tersangkut. Masa kat Melaka tu sempat jugak laa singgah di MYDIN borong tudung ngeee. Mmg cantik2 laa tudung2nya...berkenan hampir semuanya tau hahaha. Balik dari sana singgah pulak kat kampong gelang patah sbb nak amik ubi huhuhu. Ubi tanam sendiri mmg terbaik wok!!! Sampai kampong semua dah tersedia siap ada ubi rebus lagi berserta dengan sambal tumis power tok kita laa huhu jgn marah haaa. Abis tu kan ingat lepas makan nak balik awal tapinya tersangkut kat kampong disbbkan CIK HUBBY DAN AYAH PUTRI NAK TENGOK BOLA!!!! aduhhhh bengkak pulak hati mak tau sbb mak dah penat sampai tak kuasa nak layan bole hahaha. Dah laa segala binatang terbang2 masuk rumah ditambahkan pula pakcik2 usik putri yg penakut ni mmg tak senang makan dan tak senang duduk dibuatnya. Terpekik2 putri tau....apa taknya kumbang kayu kerr haperr nama tu yg sebesar 2 inci tu haa di letak atas meja bersebelahan putri...haaa kauuu terpekik berterabur lari. Nasib rumah tu batu kalau kayu dah lama roboh kot muahahaha. Ishh mmg payah nak tinggal kampong mcm ni kan...penakut teruk sangat. Anyway terpanjang pulak citer mak ari pagi ni huhu. 

Ok mak nak citer sikit pasal tart badam resepi Chef Wan kita ni. Fuhhh mmg sangat2 rekomen kat uoaallss laa. Harus mencubanya sbb crust dan intinya TERLAJAK sedap lain dari yg lain. Dah macam makan kek dalam tart haa gitu laa rasanya. Kalau nak tau cuba laa baru kita tau camna enaknya tart ni. Dimakan sewaktu panas atas pun sejuk tetap sedap. Haa tunggu apa lagi jom laa bawak cangkul kerr sudu kerr sbb nak kena korek tanah resepi ada haa dalam tu..sanggup tak...jom laa hehehe.




BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 16-20 KEPING BERGANTUNG KEPADA SIZE TART)

ALMOND CRUST
  • 175 GM BUTTER
  • 60 GM GULA KASTOR
  • 1 BIJI TELUR GRED A
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
  • 2 SUDU BESAR SERBUK BADAM
  • 280 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK

ALMOND FILLING

A
  • 2 BIJI PUTIH TELUR SIZE KECIL
  • 50 GM GULA KASTOR
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
B
  • 2 BIJI KUNING TELUR SIZE KECIL
  • 50 GM GULA KASTOR
  • 100 GM BUTTER DICAIRKAN DAN DISEJUKKAN
  • 100 GM SERBUK BADAM
C
  • 1 TIN KECIL BUAH PEACH ATAU APA2 BUAH DLM TIN (BUANG AIRNYA DAN DIPOTONG2)


*** SIZE TART TERPULANG NAK GUNAKAN SIZE APA PUN BOLE. JGN LUPA GUNAKAN LOYANG TINGGI 3 INCI BAGI MENYUSUN TART DIDLMNYA SBB NANTI KITA NAK COVER TART TU DENGAN FOIL SUPAYA TAK HANGUS. PUTRI TERSILAP GUNA LOYANG LEPER YG BIASA JADINYA MASA TUTUP ATASNYA BILA BUKA BALIK FILLINGNYA MELEKAT PULAK KAT FOIL TU SO PLS TAKE NOTE YERR. ***



CARA2 ALMOND CRUST

1. PUKUL BUTTER, GULA DAN ESEN VANILA HINGGA KEMBANG BERKREM.

2. MASUKKAN TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI DIIKUTI DENGAN SERBUK BADAM. PUKUL RATA.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG DAN ULI HINGGA MENJADI DOH LEMBUT (AGAK SEDIKIT LEMBIK JGN TAMBAH TEPUNG IANYA MASIH BOLE DIJADIKAN DOH LIHAT GAMBAR). GUNAKAN SPATULA JIKA PERLU BAGI MENYATUKAN DOH.

4. TUTUP ADUNAN DENGAN PLASTIK CLING DAN PERAP SELAMA SEJAM DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER).

5. KELUARKAN ADUNAN DAN BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA BOLA KECIL. GUNAKAN TIMBANG JIKA PERLU. BENTUK ADUNAN MENGIKUT ACUAN EGG TART. BUAT HINGGA HABIS. DIPERTENGAHAN ADUNAN CUCUK PERLAHAN DENGAN GARFU SEPERTI DALAM GAMBAR.

6. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 15-17 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. JGN OVER COOK SBB NANTI KITA AKAN MASAK DIA SEKALI LAGI BERSAMA FILLING. AGAK2 DAH BERTUKAR WARNA SIKIT BOLE LAA ANGKAT. SEKIRANYA OVER TERLALU PANAS BOLE LAA TUTUP ADUNAN DENGAN ALUMINIUM FOIL JIKA PERLU.


CARA2 ALMOND FILLING

1. PUKUL BAHAN A PUTIH TELUR HINGGA KEMBANG BERTANDUK DAN MASUKKAN GULA DAN ESEN VANILA. PUKUL LAGI HINGGA KEMBANG BERKILAT. KETEPIKAN

2. DIMANGKUK LAIN SATUKAN BAHAN2 B DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. SATUKAN BAHAN B KEDLM BAHAN A TADI DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SPATULA. PASTIKAN ADUNAN BERGAUL RATA DAN MASIH TETAP KEMBANG PEKAT. HATI2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR. 

4. SUDUKAN FILLING KEDLM TART YG TELAH MASAK TADI DAN SUSUN BUAH PEACH DIATASNYA SEPERTI DALAM GAMBAR. SUSUN ACUAN TART DALAM LOYANG TINGGI SBB NANTI KITA NAK TUTUP LOYANG KETIKA SEPARUH MASAK.

5 BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 10 MINIT PERTAMA. KETIKA INI ADUNAN FILLING AKAN MASAK DENGAN CEPAT JADI TUTUP ADUNAN DENGAN ALUMINIUM FOIL DAN MASAK LAGI SELAMA 12 MINIT. BUKA SEMULA FOIL DAN BIARKAN DALAM OVEN SELAMA 2-3 MINIT LAGI SEBELUM MENGELUARKANNYA. SIAP TUK DIHIDANGKAN.


SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : CHEF WAN MINI COOKBOOKS
OLAHAN : PUTERI MANJA 



























FOR THIS RECIPE

4 comments:

  1. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over.
    I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will
    be tweeting this to my followers! Terrific blog and fantastic style and design.

    My webpage; http://ahcdh.com/dreamhost-textpattern.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks for ur compliment towards my blog n thks too for ur comment....^_^

      Delete
  2. Nk tnye ...tarr ni mmng warnanye gelap ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna dia tu terlebih bakar dearr sbb tu warna agak gelap...putri suka yg gareng tu bakar lama sikit....u can adjust timing tu kasi kurang masa membakar kulitnya tu kurangkan masanya yerr...

      Delete