Friday, 21 February 2014

KEK LAPIS COKLAT STRAWBERRY

Sori yerr teman2 cayang putri lewat masukkan resepi ni. Sepatutnya smlm lagi dah nak sharekan resepi kek lapis mudah ni tapi bz sangat2 sampai tak sempat lerr. Apa pun thks yerr pada yg setia menanti dari putri. Ok alkisah kek ni...apa yg putri bole cakap...kek lapis ni sangat2 mudah nak membuatnya. Cuma biasa laa kalau baca resepi asal telurnya yg buat kita terkejut beruk dan terbantut nak mencubanya kan. Sbb tu laa u aollss semua nak tunggu putri buat dulu kannn sbb u aollss tau putri mesti ubah suai ikut cita rasa putri kan kan kannn. Mcm korg tau2 jerr putri pun takot nak guna telur banyak dan putri pun buat laa setengah adunan. Weiii menjadi laaaaa punyaaa laaa best...tak sampai 2 hari kek dah licinnn. Sebagai percubaan kita buat setengah laa lebih afdal...hahaha. Nanti dekat2 raya baru buat banyak2 sbb dah tau buat kan. Yg paling tak bestnya kek ni kena bakar lama....adoiiiyaaiiii sampai nak tertido putri tau. Bayangkan dekat 4 jam laa process nak buat kek lapis ni. Punya laaa lama cam nak tercabut pinggang mak ni tau...keluar kedalam kluar kedalam kejap2 check. Dah tu bila dah masak potong jerr kek lajuuuuuunyaaaa abisss ishhhh NOT FAIR!!! hahahaa. Nak buat lama nak makan kejap jerr benci tau huhuhu. Masa putri bakar kek ni...baru perasan yg kak wan tak letak suhu bakar berapa tu yg kelam kabut buka blog putri cari kek lapis yg pernah putri buat. Adunan pertama bz buat keje lain tau2 over cook hahahaha tapi takpe masih ok perr bawah jerr gareng...bukan hangus punggg kannn. Haa jeles laa tu kan nak tegur2 kek mak ni kan kan hehehe. Oh well seriously korg kena jaga timing masa bakar kek lapis ni....lapisan pertama jerr kena masa kejap jerr lapisan seterusnya mmg lama sikit dari yg pertama. Kalau bakar sekejap dan kurang kuning atas tu nanti kek mudah terkupas so take note laa yerr. Ok laa tak mau citer banyak jom laa kita try buat...tak buat rugi tau silap2 tergolek2 kang kat depan pintu muahahaha. Bahan pun tak banyak yuk laa try...apa lagi jom kita teropong resepinya...jom jom. Oh yerr atas kek tu cam lubang2 kecil kan haa ni pun ada kisahnyaa...tersilap salah baca...gi tutup ngan alimunium foil sebelom masak then bila angkat tau2 tak masak lagi sbb kena tutup. Rupanyaaa masak dulu yg lapisan last tu baru tutup then masak lagi laaaa...tu laa kisahnya lapisan atas tu cam berlubang2 jerawat gitu muahahahaha...tapi ok laaa juga kannn ada aku kisah kikiki....^_^



BAHAN2NYA (GUNA LOYANG 6" INCI)

A
- 240 GM BUTTER
- 75 GM GULA KASTOR
- 2½ SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS

- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- 7 BIJI KUNING TELUR
- 115 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
½ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK

B
- 3 BIJI PUTIH TELUR
- 60 GM GULA KASTOR
- SECUBIT CREAM OF TARTAR (OPTIONAL)

C
- 2 SUDU KECIL COKLAT EMULCO/PASTE

D
- 1½ SUDU KECIL STRAWBERRY EMULCO/PASTE
- 1 SUDU KECIL WARNA MERAH
- 30 GM JEM STRAWBERRY DIKACAU2 SIKIT


*** PERINGATAN YERR RESEPI DIATAS ADALAH SETENGAH ADUNAN DARI ADUNAN ASAL. SEKIRANYA ANDA INGIN MEMBUAT BANYAK BOLE LAA DOUBLEKAN ADUNANNYA. ***





CARA2NYA

1. PUKUL BAHAN B PUTIH TELUR HINGGA SETENGAH KEMBANG DAN MASUKKAN GULA DAN CREAM OF TARTAR. PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN KEMBANG BERTANDUK. KETEPIKAN.

2. PUKUL PULA BAHAN A BUTTER, GULA, SUSU PEKAT DAN OVALETTE HINGGA KEMBANG.

3. MASUKKAN KUNING TELUR SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL HINGGA KEMBANG DAN SEBATI.

4. MASUKKAN PULA TEPUNG DAN BAKING POWDER. GAUL KAUP BALIK ADUNAN MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA.

5. SATUKAN BAHAN B KEDALAM BAHAN A TADI DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN SENDUK HINGGA RATA.

6. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN.
- SATU BAHAGIAN DIBIARKAN WARNA ASAL.
- YG KEDUA DIBUBUH BAHAN C COKLAT PASTE DAN DIGAUL RATA.
- YG KETIGA LETAK BAHAN D STRAWBERRY JEM, WARNA MERAH SERTA PASTE DAN DIGAUL RATA. 


7. LOYANG DIGRIS DAN ALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. LETAK WARNA PLAIN 3 SUDU BESAR DAN RATAKAN.

8. BAKAR LAPISAN PERTAMA PADA SUHU 200C MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH SELAMA 4-6 MINIT ATAU HINGGA KEKUNINGAN BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

9. KLUARKAN ADUNAN TADI DAN TEKAN ADUNAN MENGGUNAKAN PENEKAN KEK LAPIS. PASTIKAN PENEKAN DISAPU DENGAN BUTTER/MARGERIN SEBELUM MENEKAN KEK. LETAK PULA LAPISAN KEDUA WARNA COKLAT DAN RATAKAN. 

9. BAKAR LAPISAN KEDUA DAN SETERUSNYA MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJERR SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. JUGA PADA SUHU 200C. 

10. SAMA SEPERTI LAPISAN PERTAMA, LAPISAN KEDUA DAN SETERUSNYA DI TEKAN2 KEKNYA SEBELUM ADUNAN DEMI ADUNAN DILETAK DAN DIRATAKAN. BUAT HINGGA HABIS. SETELAH LAPISAN TERAKHIR ABIS DIBAKAR. KLUARKAN DAN TUTUP LOYANG DENGAN ALUMINIUM FOIL. BAKAR SEMULA ADUNAN SELAMA 10-15 MINIT LAGI. 


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : CITARASAWAN
OLAHAN : PUTERI MANJA

KITA PUKUL BAHAN B DULU. 


DENGAN MENGGUNAKAN MIXER YG SAMA TADI KITA PUKUL PULA BAHAN A MENGIKUT RESEPI.

THEN BARU MASUKKAN KUNING TELUR SATU PERSATU...

THEN LAST SEKALI MASUKKAN TEPUNG2NYA DAN GAUL RATA...

SATUKAN BAHAN B DAN BAHAN A...GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA...

CAMNI RUPANYA BILA DAH GAUL RATA...

BAHAGIKAN KEPADA 3 BAHAGIAN...LETAK PASTE DAN WARNA SEPERTI DALAM GAMBAR



LAPISAN YG TELAH SIAP DIBAKAR...MMG CAM NI NANTI BILA DAH POTONG TEPI2NYA BARU LAA DALAM TU NAMPAK LAPISAN DIA TAU HUHU...














FOR THIS RECIPE

10 comments:

  1. cantik lapisan kek tu Pu3..boleh la buat untuk raya tahun ni nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh thks so much dearr...yes mmg dah masuk dalam list raya tahun nak buat....bahan pun mudah jerr nak dapat...

      Delete
  2. salam putri..

    singgah sini..em, rajinnya melapis..nampak sedap dan kemas lapisan kek tu..cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dearr...thks dearr putri ni part melapis kes belasah jerr hehehe...kebetulan kemas kan...ni kira nasib gitu hehehe...anyway try laa dearr mudah jerr resepi ni...

      Delete
  3. Salam kak,,,adoiiii Mmg pth pggang buat kek lapis ni..tp dpt hasil Mmg berbaloiii2..kek sdp kak..br cb ni..jmpt mkn..hehe nm sy shima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam shima...wah tahniah dah menjadi juga kek lapis u kan...mmg lama nak bakar tapi hasilnya berbaloi kann...hehe...anyway keep it up tau ^__^

      Delete
  4. Asalam..kum hi Putri nampak sedap n cantek kek lapis u la...mummy Amy nak tanya telur tu pakai ovelette tak payah masok fridge ke?? gitu2 aje ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr...mummy so soriii putri tak berapa paham soalan mummy tu...masuk fridge yg mana yerrr...kalau pasal telur tu biasanya kalau kena asingkan kuning dari putih mmg putri lebih suka sejukkan telur tu bagi memudahkan kita nak asingkan kuningnya...

      Delete
  5. Tahniah.....kek nya lawa bh....pandai mematching kolor.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks dearr...mmg warna dia tu mengancam kan..putri main redah jerr matchingkan nya...^__^

      Delete