Thursday, 13 February 2014

DOUBLE TROUBLE CHEWY BROWNIES

Aduhaiiii kenapa laaa tenet hari ni ek meragam semcm jerr. Cam terkejut jerr dengar nama kek putri ni tau huhu. Ada jerr laa kejap2 kena reboot laa kena update laaa dah tu best part dia main shut down laa pulak. Sakit pulak hati kita ni tau...bagai diremuk2 dihiris sembilu lagi nyahh hahahaha skemah laa pulak ayat memalam cam ni kan. Sbb nak share sangat2 mlm2 cam ni pun putri tetap setia tau....haa korg setia kerr tak kerr dah sedap beradu dibuai mimpi lerr tu kannn. Haa takpe pepagi bangun santapan dah siap tuk dicuba ek. Ok nak citer sikit pasal kek ni...actually putri pernah buat kek jenis cam ni tapi masa tu buat kek laa tapi kali ni putri cuba pulak buat brownies style. Mmg terbaik beb rasa coklatnya yg begitu mewah...dah lerr chewy2 crispy2 lagi tau hehehe. Ni brownies bukan jenis lembut2 cam sesetengah kek...ni jenis lain dari yg lain...nak tau lain camna kena laa buat dan rasa sendiri ek. Dnt wori kek ni fullllll of coklat korg mesti suka laa.....kalau tak suka pun bukannya mak kisah pun muahahahahaha. Oh well apa pun jom laa kita redah kasi rabak itu kedai ek hehehe bukan umah putri tau umah kedai sbb nak gi cari bahan kann jom jom...

BAHAN2NYA

- 120 GM BUTTER DIHIRIS2
- 200 GM COOKING CHOCOLATE DIHIRIS2
- 100 GM GULA KASTOR
- 2 BIJI TELUR GRED A DIKOCOK SEDIKIT
- 180 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK


*** KALAU TAKDE TELUR GRED A APA2 GRED PUN BOLE LAA. PAKAI AOA YG ADA KAT UMAH YERR. TAPI JGN LAA TELUR TU TERLALU KECIL PULA. KALAU KECIL SANGAT LETAK 3 BIJI YERR. ***



CARA2NYA

1. SEDIAKAN LOYANG 7X7. GRISKAN DAN LETAK PARCHMENT PAPER.

2. MASUKKAN BUTTER DAN COOKING COKLAT KEDALAM PERIUK NON-STICK DAN MASAK DIATAS API YG KECIL SEHINGGA COKLAT LARUT SEPENUHNYA. MATIKAN API DAN SEJUKKAN SELAMA 10 MINIT.

3. SETELAH 10 MINIT MASUKKAN GULA DAN KACAU RATA2 MENGGUNAKAN SPATULA SAHAJA.

4. KEMUDIAN MASUKKAN PULA TELUR DAN KACAU HINGGA RATA.

5. AKHIR SEKALI MASUKKAN PULAK TEPUNG YG TELAH DIAYAK TADI DAN KACAU2 ADUNAN HINGGA SEMUANYA TERGAUL RATA.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 25-30 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK SEJUKKAN ADUNAN.

7. MASAK PULA COKLAT GANACHE DAN SEJUKKAN COKLAT GANACHE SELAMA 40 MINIT SEBELUM MENUANGNYA DIATAS KEK YG TELAH SEJUK TADI. KITA NAKKAN TEXTURE GANACHE YG PEKAT SO LEBIH LAMA KITA SEJUKKAN LEBIH PEKAT JADINYA. UNTUK RESEPI GANACHE SILA KLIK SINI


SELAMAT MENCUBA!!!

OLAHAN : PUTERI MANJA






FOR THIS RECIPE

6 comments:

  1. salam puteri..

    singgah sini nampak pula brownies yang sangat menggoda dengan coklat ganache di atasnya..adei, terliur la..rasa nak ambik ja beberapa potong tu..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr....ni brownies yg termudah dear...full of chocolate tau...try laa buat hehe...

      Delete
  2. salam.
    hi kak putri.. :)
    alamak, kak putri mcm tau2 jer sy tgh cari2 resepi brownies nie hehe...
    bile tgk brownies kak putri ni mmg tergoda gila jd nya.. hehe.. siap ade 5 bintang lagik, :D
    harus cuba ni! mohon share ye resepi kak putri,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr....hehehe dapat mimpi kot huhu...try dearr...kalau u peminat coklat haa ni laa brownies yg patut u cuba tau hehehe...bole jerr lalinkkk amik resepi ni...selamat mencuba yerr...^__^

      Delete
  3. tertelan air liuq dibuatnya...sedap nie...tks ya

    ReplyDelete