Assalamualaikum dan selamat ptg semua. Masih setia kah diri mu pada ku? Harapnya setia selalu yerr. Tanpa anda teman2 tersayang putri tak berkmakna blog ni tau. Pada yg sering berkunjung kerr sini terimakasih yg tak terhingga sbb tak putus2 jengah blog putri ni. Pada yg pertama kali masuk tu...sila laa jengah2 selalu ek...jengah sampai jenuh hehehe.
Pagi tadi agak bz sikit tu yg tak sempat nak masukkan resepi awal2...biasa laaa putri ni kan slow motion selalu hahaha. Anyway nak citer sikit pasal resepi kali ni. Kek tapak kuda ni dah lama dah putri AIM tapi masih tka berani nak cuba. Sbb pertama tak berani adalah kegunaan telurnya yg banyak...wahhh cam takot tak menjadi. Dah banyak kali ulang kaji bahan2 dan cara2nya tapi masih kecut hahaha. Masuk blog org ni masuk blog org tu semua dah try buat tapi putri masih takut2 laa. Semangat nak try membara bagai api membakar hutan muahahaha...terlebih sudah huhu. Cuma keraguan tu yg melebhi dari keberanian. Then kelmarin putri dok surfing net ni...tetiba termasuk satu blog ni..waduhhh terlupa nama blognya cari2 balik jumpa alahaiii tapi sempat laa amik nama dia. Menulis dalam bahasa omputih seluruhnya adik Aishah kita telah membuka mata dan hati putri tuk mencubanya smlm. Putri terpengun dengan keberanian dia membuat kek tapak kuda ni tu yg putri pasang KUDA2 hahaha masuk dapur terus buat. Perhaps melihat hasil yg adik kita buat tu menjadi tu bertambah berani nak try buat. Putri yakin sangat pasti menjadi dan TERNYATA percubaan pertama ku menjadi...wahhh hapi seyyy. Satu jerr yg berlainan sikit putri buat dari kek tapak kuda kawan2 lain...tapak kuda ku BERSEPATU merah lagi hahahaha. Jgn marah haa sajerr buat kelainan sbb putri yakin dengan mewarnakannya kek terlihat berseri2 gitu...kek tapak kuda ku yg ber high heels muahahaha. Apa pun terpulang pada kita laa nak mewarnakan atau tak pilihan tu ada pada kita. Perkara yg perlu anda ketahui adalah kek ni sangat2 LEMBUT sedap dah terpower...resepi asal dari Chef Puan Aini Salim. Terimakasih kat puan kak Aini kita yg sudi berkosi resepi kat kita semua. Oklah guys jom naik kuda masing2 kerr istana putri di padang pasir. Jgn lupa kudanya pakaikan kasut otey hahaha...jom jom...
- 5 BIJI TELUR GRED A (PUTIH DAN KUNING)
- 5 BIJI KUNING TELUR GRED A
- 225 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 110 GM TEPUNG HONGKONG (TEPUNG GANDUM PUN BOLE) DIAYAK
- 10 GM TEPUNG SUSU DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 140GM BUTTER DICAIRKAN
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- SEDIKIT PEWARNA PILIHAN
*** TEPUNG HONGKONG LEBIH LEMBUT BERBANDING TEPUNG BIASA. SATUKAN SEMUA TEPUNG DAN AYAK SEKALI DENGAN BAKING POWDER. BUTTER DICAIRKAN TERDAHULU DAN DISEJUKAN SEPENUHNYA. ***
CARA2NYA
1. TELUR, GULA DAN OVALETTE DI PUKUL DENGAN KELAJUAN SEDERHANA SEHINGGA KEMBANG PEKAT SELAMA 8-10 MINIT. LIHAT GAMBAR SEBAGAI CONTOH. SELAGI TAK PEKAT PUKUL LAGI OK.
2. MASUKKAN SEMUA TEPUNG YG TELAH DIAYAK TADI KEDALAM TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
3. MASUKKAN BUTTER CAIR DAN ESEN VANILA KEDALAMNYA DAN GAUL DENGAN SPATULA PERLAHAN2 SEHINGGA BERGAUL RATA.
4. ALAS LOYANG 4 SEGI 10X10X1 (GUNA 9X12X1 LEBIH BAIK JUST NICE) DENGAN BAKING PARCHMENT PAPER.
5. AMBIL SUKU DARI ADUNAN TADI DAN MASUKKAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KE DALAM LOYANG. PASTIKAN IANYA MENUTUPI LOYANG SELURUHNYA. JGN TEBAL AGAK2 OK. KALAU NAK BUAT CORAK CAM PUTRI ASINGKAN 2 SUDU BESAR KEDALAM PIPING BAG KECIL DAN KETEPIKAN.
6. ADUNAN SELEBIHNYA WARNAKAN MERAH DAN GAUL RATA. MASUKKAN DALAM PIPING BAG JUGA DAN PIPEKAN KEATAS ADUNAN PUTIH TADI. PIPEKAN PULA ADUNAN 2 SUDU BESAR YG KITA ASINGKAN TADI KEATAS WARNA MERAH BERPETAK2 SEPERTI DALAM GAMBAR. GUNAKAN LIDI SATAY DAN GARISKAN CORAK MENGIKOT KREATIVITI MASING2. JGN COCOK LIDI SAMPAI BAWAH...CUKUP BAHAGIAN ATAS SAHAJERR.
7. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C-180C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
8. SEDIAKAN TUALA KECIL. BILA ADUNAN DAH MASAK KLUARKAN DAN CEPAT2 TERBALIKKAN ATAS TUALA TADI. LIHAT GAMBAR.
9. KETIKA MASIH PANAS2 LAGI KITA TERUS MEMBUATNYA. POTONG ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN.
10. SAPUKAN NUTELLA DIATAS KEK YG TELAH DITERBALIKAN (BAHAGIAN MERAH DIBAWAH DAN PUTIH DIATAS) DAN LIPAT DUA SEPERTI DALAM GAMBAR. GUNAKAN PLASTIK CLING, BUNGKUS KEK DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEBENTAR SEBELOM MEMOTONG.
1. TELUR, GULA DAN OVALETTE DI PUKUL DENGAN KELAJUAN SEDERHANA SEHINGGA KEMBANG PEKAT SELAMA 8-10 MINIT. LIHAT GAMBAR SEBAGAI CONTOH. SELAGI TAK PEKAT PUKUL LAGI OK.
2. MASUKKAN SEMUA TEPUNG YG TELAH DIAYAK TADI KEDALAM TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
3. MASUKKAN BUTTER CAIR DAN ESEN VANILA KEDALAMNYA DAN GAUL DENGAN SPATULA PERLAHAN2 SEHINGGA BERGAUL RATA.
4. ALAS LOYANG 4 SEGI 10X10X1 (GUNA 9X12X1 LEBIH BAIK JUST NICE) DENGAN BAKING PARCHMENT PAPER.
5. AMBIL SUKU DARI ADUNAN TADI DAN MASUKKAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KE DALAM LOYANG. PASTIKAN IANYA MENUTUPI LOYANG SELURUHNYA. JGN TEBAL AGAK2 OK. KALAU NAK BUAT CORAK CAM PUTRI ASINGKAN 2 SUDU BESAR KEDALAM PIPING BAG KECIL DAN KETEPIKAN.
6. ADUNAN SELEBIHNYA WARNAKAN MERAH DAN GAUL RATA. MASUKKAN DALAM PIPING BAG JUGA DAN PIPEKAN KEATAS ADUNAN PUTIH TADI. PIPEKAN PULA ADUNAN 2 SUDU BESAR YG KITA ASINGKAN TADI KEATAS WARNA MERAH BERPETAK2 SEPERTI DALAM GAMBAR. GUNAKAN LIDI SATAY DAN GARISKAN CORAK MENGIKOT KREATIVITI MASING2. JGN COCOK LIDI SAMPAI BAWAH...CUKUP BAHAGIAN ATAS SAHAJERR.
7. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C-180C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
8. SEDIAKAN TUALA KECIL. BILA ADUNAN DAH MASAK KLUARKAN DAN CEPAT2 TERBALIKKAN ATAS TUALA TADI. LIHAT GAMBAR.
9. KETIKA MASIH PANAS2 LAGI KITA TERUS MEMBUATNYA. POTONG ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN.
10. SAPUKAN NUTELLA DIATAS KEK YG TELAH DITERBALIKAN (BAHAGIAN MERAH DIBAWAH DAN PUTIH DIATAS) DAN LIPAT DUA SEPERTI DALAM GAMBAR. GUNAKAN PLASTIK CLING, BUNGKUS KEK DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEBENTAR SEBELOM MEMOTONG.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : AINI SALIM
OLAHAN : PUTERI MANJA
FOR THIS RECIPE