Tuesday, 23 April 2013

SKIPPY CHOCOLATE COOKIES

Seperti biasa preview kuih sudah mari dan akan terus berkumandang sehingga anda mintak ampunnn suh stop tau hehehe. Ni pun sepatutnya sejak dari petang smlm lagi cookies ni dah abis dibahang tapi smlm kami semua kluar so kira cam save the best for last laa gitu hahaha apa jerr. Anyway dah selamat pun tinggal bekas dan habuk2 cookies jerr huhu. Guys dengar ni mak nak cakap ek mmg cookies ni sangat2 halus garengnya. Tak perlu nak kunyah dengan penuh perasaan tau hahaha gigit sikit jerr dah rapuh didalam mulut terus cair hanyut di bawah arus...wahahahaha apa seyyy tetiba madah berhelah pulak masuk muahahahaha. Apa yg putri nak katakan biskut ni halusssss sangat texture kegarengannya...paham kah?? ek eleeeeehhhh tak paham juga hehehe takpe laa korg try buat pastu nanti FEELING dia tu laa yg putri maksudkan...feeling apa?? LU PIKIR LAA SENDIRI hahahaha. Penat tau mak story mory madah pujanga semua masuk pun tak paham juga. Nak paham kena buat n rasa ek haa tu baru paham jiwa dan ragakan....fuuyoooohhh skemahnyaa ayat hehehe. Ok apa yg pasti ini adalah cookies terbaik yg akan putri masukkan dalam list kuih raya nanti. Ok laa jom kita lepak sama2 tengok apa resepinya..jom jom...

BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 70-80 KEPING BERGANTUNG PADA SIZE)

- 100 GM BUTTER SUHU BILIK
- 1 SUDU KECIL EVEN VANILA
- 100 GM BROWN SUGAR
- 1 BIJI TELUR KECIL
- 120 GM SKIPPY CHUNKY PEANUT BUTTER 
- 120 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- ½ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
- 100 GM MINI COKLAT CHIPS
- 100 GM KACANG BADAM SLICE YG DIPATAH2KAN DAN BAKAR HINGGA GARENG



*** GUNAKAN KACANG YG SLICE PANJANG2 TU THEN PATAH2KAN DIA. COOKIES AKAN RASA LEBIH SUPER CRUNCHY. DALAM MANA2 RESEPI YG ADA BADAM HENDAKLA DIBAKAR TERDAHULU BADAMNYA. ***



CARA2NYA

1. PUKUL BUTTER, GULA DAN ESEN VANILA HINGGA KEMBANG.

2. MASUKKAN TELUR DAN PUKUL LAGI. MASUKKAN JUGA PEANUT BUTTER DAN PUKUL SEDIKIT.

3. SETELAH ITU MASUKKAN TEPUNG, BAKING SODA, COKLAT CHIPS DAN BADAM. GAUL DENGAN SPATULA SEMUA BAHAN HINGGA RATA.

4. ADUNAN MMG LEMBIK SO JGN TAMBAH TEPUNG.

5. LAPISKAN LOYANG DENGAN PARCHMENT PAPER DAN GUNAKAN SUDU KECIL UNTUK SCOOP ADUNAN. SUSUN JAUH SIKIT DIANTARA SATU DENGAN LAIN.

6. KALAU NAK ADUNAN BULAT, BASAHKAN HUJUNG JARI DENGAN AIR DAN BENTUKKAN ADUNAN YG TELAH DI SCOOP TADI. TEKAN2 SIKIT.

7. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 10 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MELISSA COOKIES
OLAHAN : PUTERI MANJA







FOR THIS RECIPE


2 comments:

  1. Salam Puteri...terliurnya cookies nih. Mesti di cuba, masuk dalam list dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dearr...yes harus dicuba tau sbb putri dah masukkan ni dalam list...cookies yg tak begitu manis just nice rasa dia...tak seperti cookies biasa yg agak manis sedikit kan..yg ni best hehe ^__^

      Delete