Monday, 1 October 2012

AYAM HITAM MANIS

Assalamualaikum sahabat2 semua. Hari ni secara rasmi putri masukkan resepi kat blog ni. Selama ni letak kat fbjerr tu pun gambo tka berapa jelas. Kali ni putri masak lagi dan snap beberapa gambar ayam sedap ni. Jgn tak tau ayam jenis macam ni sangat sesuai makan dengan nasi lemak. Rasa dia yg bergitu yummilicious berbanding dengan kepak ayam goreng yg lain. Apa yg best sekali...bahan2nya hanya 3 barang sahajerr. Betul ni tau...tak susah pun nak membuatnya. Teramat senang dan yg pasti TERAMAT SEDAP sampai jari2 sekali kita nak makan tau muahahahaha. Masa menggoreng ayam ni BAU HARUM dia masyaAllah kejam2 mata menghirup bau ayam ni. Caya laa cakap putri ni...tak tipu pun. Kalau kat rumah ni goreng ayam cam ni...2 kg pun tak cukup! haa nampak...jelaskan cam mana rasa dia yg mabeles. Tapikan u guys kena beli sauce jenis "TAI HUA" ni kalau jenis lain MMG TAK MENJADI. Contoh gambar ada kat bawah ni...nanti tengok ek. Kena juga dapatkan yg jenis cam ni ok. Cuba laa try buat...silap2 jadi kegemaran keluarga anda pula. Satu lagi nak bagitau kalau beli kepak ayam harus laa yg bersize sedang2. Jgn yg besar2 sbbnya kurang mesra alam hahahaha. Seriously cari yg kecil2 atau sedang2 kira ok laa...putri repeat ek...jgn yg besau2...ada paham kah hehehe. Ok yukk kedapur yuk buat serak hahaha.


BAHAN2NYA


1 KG KEPAK AYAM
50 ML TAI HUA SPECIAL LIGHT SOY SAUCE

8 ULAS BAWANG PUTIH
















CARA2NYA
1. KEPAK AYAM DIPOTONG 2 DAN CUCI BERSIH SERTA TOSKAN AIRNYA.

2. TUMBUK BAWANG PUTIH DAN MASUKKAN KEDALAM MANGKUK KEPAK AYAM TADI. MASUKKAN SEKALI SAUCE TAI HUA DAN GAUT RATA.

3. PERAPKAN SELAMA 15 - 30 MINIT SEBELOM MENGGORENGNYA. KADANG NAK CEPAT TERUS GORENG PUN BOLE HEHE. SEMASA MEMASUKKAN AYAM PASTIKAN AYAM DIGOLEK2KAN DALAM SAUCE DAN GORENG DENGAN API YG SEDERHANA BESAR. GORENG SAMPAI AYAM BERTUKAR WARNA KEHITAM2AN. HATI2 JGN SAMPAI HANGUS LAK. 


4. AYAM NJI SESUAI DI MAKAN BERSAMA2 NASI LEMAK!! ATAU MAKAN BEGITU SAJERR PUN BOLE SEDAPPPP!!! TRY LAA


SELAMAT MENCUBA!!!!






FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment