Wednesday, 12 September 2012

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CUPCAKES

Assalamualaikum teman2 ku yg tersayang. Lama putri tak bersiaran...sampai masuk FB dan Blog pun jarang2. Bukan bz raya tau tapi putri bz jaga mak putri yg baru jerr operation mata buang cataract. Dah lebih seminggu mak kat sini. Putri cuti keje selama 2 minggu jaga mak putri. Senang jerr jaga mak ni kita sendiri ek ...tak cerewet..semuanya dia tak kisah makan apa masak apa. Kalau semua ibu2 cam ni aman dunia wah gitu hehehe. Bila dah duduk lepas masak...haa siap laa kita berborak mcm2 citer. Kisah muda2 laa anak2 laa dan hal2 semasa. Pokoknya bual anak beranak ni mana bole kejap kan kan kan...hehe. Tu laa yg putri bz tak sempat nak buat apa2. Lagi2 masih bulan raya kan....mana layan tamu buat tu buat ni...ish bz bebenor. Well kebetulan hari ni 11 sept besday anak dara putri si kakak tu. Dah besar rupanya anak mama ni ek...mama makin MUDA gitu muahahahahahaha terlebih sudah!!!...alaa tau laa kita ni semakin atas sikit dari muda haa ok kan bunyinya..haha. Haa tu yg sempat buat kek. Kali ni putri cuba buat kek DEVIL'S FOOD CAKE....wah nama jerr gerun seyyy apa kes laa nama cam ni ishhh tapi tengok2 kek nya cam kek span gak....lembut n bercoklat. Atas tu putri putarkan coklat ganache. Nak try buat?? ayuh laa buat sedapnya hanya daku sajerr yg tau huhuhu...ok jom laa kita selongkar resepi dia....oh yah putri dapat resepi ni dari blog ita...thks ita for the resepi...sumber...waduhhh banyak...kalau ikot dalam net ni resepi dari mat2 saleh ni banyak tau...tak caya gi laa try surf. Apa pun thks pada yg dah sudi kongsi resepi ni kat kita semua...mohon share kat blog putri juga...jom2.


BAHAN KEK COKLAT 

2 CAWAN TEPUNG GANDUM (240GM)
½ CAWAN COCOA POWDER (30G)
1½ SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
SECUBIT GARAM
½ CAWAN GULA PASIR (120GM)
½ CAWAN BROWN SUGAR (100GM)
125 GM MENTEGA
2 BIJI TELUR GRED A
1 SUDU KECIL ESEN VANILA
½ CAWAN BUTTERMILK-(BUAT SENDIRI GUNA ½ CAWAN SUSU DITAMBAH DENGAN 1 SUDU KECIL CUKA DAN REHATKAN SELAMA 10 MINIT).
1 CAWAN AIR SUAM (200ML)




CARA2NYA

1. PANASKAN OVEN PADA SUHU 170C.SEDIAKAN LOYANG UKURAN 9 INCI DIALAS DNGN KERTAS MINYAK DAN SAPU BUTTER DI SEKELILINGNYA.(PUTRI BUAT CUPCAKE SO SEDIAKAN PAPER CUPCAKE YG KITA NAK GUNAKAN) 


2. AYAK TEPUNG, COCOA POWDER, SODA BIKARBONAT, GARAM, DAN KETEPIKAN.

3. PUKUL MENTEGA DENGAN GULA SAMPAI RINGAN DAN MENGEMBANG, TAMBAH TELUR SATU PERSATU.

4. BILA SEMUANYA SUDAH SEBATI MASUKKAN BAHAN-BAHAN KERING(TEPUNG, COCOA POWDER) BERGANTIAN DENGAN BAHAN2 CECAIR (BUTTERMILK+AIR SUAM) DALAM TIGA BAHAGIAN. GAUL MENGGUNAKAN SPATULA.TERAKHIR MASUKKAN ESEN VANILA DAN GAUL RATA.

5. BAKAR SELAMA SEKITAR 30 MINIT ATAU HINGGA MASAK. KALAU GUNA CUPCAKE BAKAR SELAMA 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA SIZE CUPCAKES YG DIGUNAKAN.


SELAMAT MENCUBA!!!


CARA2 TUK BUAT COKLAT GANACHE


1 CAWAN NON DAIRY WHIPPING CREAM (PUTRI GUNA YG DAH SEDIA ADA GULA DLMNYA) KIRA2 DALAM 200ML.
350GM DARK CHOCOLATE (DIPOTONG2 KECIL)
2 SUDU BESAR MADU

CARA2NYA

1. KACAU WHIPPING CREAM DIATAS API YG KECIL. BILA NAK MENDIDIH MATIKAN API DAN MASUKKAN COKLAT. ATAU SEBAIKNYA GUNA KAEDAH DOUBLE BOILING TAKOT WHIPPING KRIM HANGUS LAK KAN...^_^.

2. KACAU HINGGA COKLAT LARUT SEPENUHNYA. MASUKKAN PULA MADU DAN KACAU RATA.


3. KALAU NAK BUAT PUTARAN KAT ATAS CUPCAKES KENA LAA SEJUKKAN DALAM PETI SEJUK SELAMA 1 JAM ATAU LEBIH. NOT FREEZER TAU JUST LETAK KAT TEMPAT SEJUK BIASA JERR. PUTRI GUNA NOZZLE CREAM PUFF YG BESAR TU. TEKNIK NAK BUAT PUTARAN TU KENA MAHIR SIKIT KALAU TAK NANTI TKA MENJADI...NAK TUNJUK STEP BY STEP PUN TAK TERBUAT SBBNYA KITA TAK MAHIR PUN BELASAH JERR HEHE.





FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment