Sunday, 1 July 2012

RED VELVET CAKE WITH STEP BY STEP PHOTOS PUTRI STYLE

Salam teman2 semua....smlm punya laa panas terik tau2 ari ni ujan lak...dah setahun...rahmat tul laa..amin2. Beberapa hari yg lepas mmg panas terik. Tekak pun asyik kering jerr tau. Tu yg buat air batu lagi...nanti putri share yerr. Sekarang ni nak share kek yg lama dah ada dalam simpanan putri. Dekat setahun lebih ada kat fb. Cam biasa tak sempat2 lagi masukkan kat sini. Almaklum terlalu banyak resepi rupanya putri dah buat. Tak sangka laa pulak dah beratus jugak ek huhu tu yg TERjadinya blog ni. Semua kerana resepi yg ingin putri kongsikan bersama teman2 yg setia menanti hidangan putri tiap2 minggu. Ada yg tunggu tiap2 ari kot hehehe thks banget teman2 semua tas sokongan anda semua. Tak terbalas perhatian kalian pada putri tau. MMG SAYANG AWAK2 SEMUA OK....muuah2. Ok laa RVC ni merupa kek yg menjadi perhatian ramai sejak ia diperkenalkan oleh kawan2 yg mula membuatnya. Putri lupa laa dah banyak sangat yg putri resepi sampai tak ingat pic mana satu yg putri letak nama org yg buat putri tergoda akan kek ni. Oh well apa pun thks laa dah bakar semangat putri yg membara masa tu. Lihat jerr sekarang banyak kawan2 dah mula buat business kek RVC ni tau. Mmg terkenal laa dengan keunikkan warna merah baldu dia tu. Menawan...cantik bak putri...muahahahaha terlebih sudah tau hehehe. Anyway kenyataannya kena laa anda2 sendiri yg membuatnya ok. Oklah kat sini putri akan sertakan step by step putri style yerr...selamat mencuba!

BAHAN2NYA( 1 BIJI )

• 2 ½ CUP TEPUNG KEK ATAU TEPUNG GANDUM + 1 SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA-DIAYAK
• 1 SUDU KECIL BIKABONATE OF SODA-DIAYAK BERSAMA TEPUNG
• 2 SUDU BESAR SERBUK KOKO TANPA PEMANIS (DIAYAK BERSAMA TEPUNG)
• 2 SUDU BESAR PEWARNA MERAH (PUTRI GUNA 1 SUDU BESAR WARNA MERAH 1 SUDU BESAR WARNA PINK)
• ½ CUP BUTTER(120 GRM)
• 1 ½ CUP GULA
• 2 BIJI TELUR PADA SUHU BILIK
• 2 SUDU KECIL ESEN VANILA
• 1 CUP FRESHMILK (DIBANCUH DENGAN 1 SUDU BESAR LEMON JUS ATAU CUKA)BIARKAN 5- 10 MINIT. KACAU RATA SEBELOM MENGGUNAKANNYA.
• 1 SUDU KECIL CUKA PUTIH
• 1 SUDU KECIL BAKING POWDER

***PERHATIAN YERR...WHIPPING CREAM TUK BEDAK KEK NI …HEHEHE…PUTRI GUNA WHIPPING CREAM YG DAH SEDIA ADA GULA…JUST PUKUL FOR FEW MINITS DAH BOLE GUNAKAN TUK DECO KEK. OK TUK KEK LAK KALAU GUNA TEPUNG GANDUM LEBIHKAN 1 SUDU BIKABONATE OF SODA DALAM ADUNAN TEPUNG.KALAU GUNA TEPUNG NAIK SENDIRI LETAK SIKIT JERR.***

CARA-CARA

1. KEK: SAPUKAN BUTTER PADA 2 LOYANG BULAT.

2. AYAKKAN BERSAMA TEPUNG GANDUM/KEK DAN SERBUK COCO DI DALAM SATU BEKAS.

3. P UKUL BUTTER DENGAN GULA SEHINGGA KEMBANG. MASUKKAN TELUR SATU PER SATU, KEMUDIAN MASUKAN ESEN VANILA. RATAKAN CAMPURAN DENGAN SPATULA SAMBIL MEMUKUL.

4. PERLAHANKAN MIXER, MASUKKAN TEPUNG BERSELANG SELI DENGAN FRESH MILK TADI DAN PUKUL RATA.(EXAMPLE TEPUNG DULU PASTU KACAU THEN SUSU… THEN TEPUNG…SUSU…TEPUNG SUSU…N LAST SEKALI TEPUNG) MASUK SIKIT2 LERR. JGN LUPA ALWAYS GUNA SPATULA TUK RATAKAN MANA YG TAK KENA….PASTU PUKUL LAGI SAMPAI RATA. MASUKKAN PEWARNA MERAH DAN PINK TADI…PUKUL RATA.

5. CAMPURKAN CUKA DENGAN BAKING POWDER DALAM SATU BEKAS KECIL. NANTI DIE BERBUIH. CEPAT2 CAMPURKAN DALAM ADUNAN KEK DAN GAUL KEMUDIAN MASUKKAN DALAM LOYANG DAN BAKAR.

6. BAKAR PADA SUHU 170 DARJAH CELSIUS SELAMA 25-30 MINIT ANYWAY SELAGI TAK MASAK JGN ANGKAT TAU…JUST CHECK DULU NGAN LIDI….KALAU TAK MELEKAT TU KIRA DAH MASAK LERR.BIASANYA 2 LOYANG CEPAT MASAK...

7. SEJUKKAN KEK SELAMA 10 MINIT SEBELUM KELUARKAN DARI LOYANG. PASTIKAN KEK DAH BETUL2 SEJUK SEBELUM LETAK FROSTING.



KALI NI PUTRI TRY BUAT 2 LOYANG......MMG BERBEZA TAU....TIME MASAK PUN HANYA 25 MINIT SAJERR....TAK MERKAH...KALAU ADA PUN LINE2 KECIL...KALAU DAPAT KECIL SIKIT LAGI PUN CANTIK...PERHAP 7" KERR...NANTI KEK NAMPAK TEBAL....TAPI JGN TERLALU KECIK KANG MERKAH LAK KEK....
TEPUNG GANDUM ATAU TEPUNG CAKE DI AYAK BERSAMA....KETEPIKAN BAHAN INI.
MEMANDANGKAN LEMON JUS TAKDE KAT UMAH MAKA PUTRI GANTIKAN DIA NGAN CUKA....

MASUKKAN CUKA KEDALAM SUSU SEGAR(FRESH MILK) KACAU SEDIKIT DAN KETEPIKAN.....SEBELUM MENGGUNAKAN KACAU SETIAP WAKTU....SAMPAI HABIS KITA MENGGUNAKKANNYA.


PUKUL GULA DAN BUTTER HINGGA SEBATI...

CAM NI RUPA DIA BILA DAH SIAP....
PECAHKAN TELUR SEBIJIK2...PUKUL DAN MASUKKAN ESEN VANILLA...DIPUKUL LAGI


BILA DAH BERSATU CAM NI LAA RUPANYA...
SUSU DAN TEPUNG DI MASUKKAN BERSELANG SELI....KACAU SUSU SETIAP KALI NAK MASUKKAN DALAM ADUNAN....

CONTOHNYA...TEPUNG MASUKKAN SEDIKIT..PUKUL PASTU SUSU...PUKUL THEN TEPUNG....BUAT CAM TU SAMPAI ABIS...LEBIH KURANG 3 4 KALI...

TEPUNG DULU...THEN
THEN MASUKKAN SUSU LAK...THEN TEPUNG LAGI BUAT SAMPAI HABIS.


MASUKKAN 1 SUDU BESAR SETIAP SATU KEDALAM ADUNAN TADI...PUKUL SEHINGGA SEMUANYA SEBATI...BERSATU..


CUKA DAN BAKING POWDER DISATUKAN..
MASUKKAN 1 SUDU KECIL CUKA DAN 1 SUDU KECIL BAKING POWDER.
NANTI DIA BERBUIH....KACAU SEDIKIT..

TUNGGU SAMPAI BERBUIH DAN KACAU SIKIT...CEPAT2 MASUK LAM ADUNAN TADI...KACAU DENGAN SUDU HINGGA RATA ADUNAN TADI...
DAN BAHAGIKAN KEPADA 2 LOYANG...SAMA BANYAK OK...KALAU NAK SAMA RATA...TIMBANG LOYANG NI....HUHUHU....JADI DAPAT SAMA BANYAK KAN....

MAKE SURE MASA NI OVEN DAH SIAP DIPANASKAN....DIBAKAR PADA SUHU 160C-170C SELAMAT 25 MINIT....BERGANTUNG PADA OVEN MASING2....TAPI MMG CEPAT MASAK SO AGAK2 NAMPAK CAM DIA KECUT TEPI TU KIRA DAH MASAK...KEEP CHECKING OK


NI LAH HASILNYA SETELAH SIAP DI BAKAR SELAMA 25 MINIT











12 comments:

  1. Replies
    1. Azie....W'salam dearr...thks for ur komen my dearr..^_^

      Delete
  2. salam putri..wahhh zila baru tau putri ada blog..biasa kt fb jew..zila follow yer..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dearr...yes cayang putri baru jugak kat sini baru beberapa bulan dilancarkan wah gitu hehehe...thks cayang dah follow...muuahh2...

      Delete
  3. tq bagi ilmu kat saya ,insyaallah sy akan cuba buat

    ReplyDelete
  4. assalam..baru bkk resepi ni..nk jgk mncuba.. yp nk taula awk guna loyang brp inci tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam....aduhh saya tak tulis pulak loyang berapa yerr...saya guna loyang 8" inci

      Delete
  5. bakar serentak kedua dua loyang dlm oven ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup bakar serentak dear sbb oven putri besar...

      Delete
  6. Kalau bkar asing2 boleh ke? Sbb oven kcik je. Boleh muat 1 loyang je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. putri rasa bole kot....takpe try yerr...insyaAllah bole...

      Delete