Tuesday, 26 June 2012

ROSETTES VANILLA COOKIES


ASSALAMUALAIKUM teman2 cayang...sori laa putri baru jerr balik ni. Dah siap rehat then baru ni nak type resepi yg putri janjikan tadi ptg. Mungkin banyak teman2 yg dah bobok nie kan.....takpe nanti esok semua bangun dah bole view resepi biskut SEDAP MAUT KOJOL ni ekekeke. Betul ni u aollsss cookies ni TERLAMPAU sedap. Bau biskut ni sama cam butter cookies yg terjual dikedai2 runcit atau supermarket.....tapi BISKUT PUTRI lebih SEDAP TAU!!!!...tul ni tak tipu tau...tipu dosa tak tau ek hehehe. Apa pun semua bahan yg terdapat dalam biskut ni sangat unik..semua jenis tepung digunakan..tepung kek,tepung gandum,tepung jagung dan tepung kastard. So cuba u guys bayangkan bila tepung2 ni disatukan fuhhhh makkk aiiiii mmg kojol2 sedapnya muahahahaha. Terlebih sudah statement putri ni kan..tapi nak buat cam mana mmg kenyataannya tak terungkap. Yg bestnya tak perlu pakai acuan mmg kes senang dan cepat siap....tu yg nak tu hehehe. Lebih baik u aolls semua try buat n rasa..tul kerr tak kata putri ni. Kalau tak betul..SAH2 korg adun salah lerr tu hehehe. Kukis ni gareng2 ringan n cair dimulut...haa cam tu laa rasanya. So pastikan u guys get the same taste yg sama cam putri buat tau. Kalau tak menjadi mmg kompem kena berguru ngan putri ok lalink heheh. Oklah cayang semua jom laa kita intai2 resepinya.


MENGHASILKAN 60 KEPING BISKUT

BAHAN2NYA

130 GM BUTTER
110G GULA KASTOR
1 BIJI TELUR

½ SUDU KECIL ESEN VANILA
50 GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
30 GM TEPUNG NAIK SENDIRI-DIAYAK
100 GM TEPUNG JAGUNG-DIAYAK
30 GM TEPUNG CUSTARD-DIAYAK


PUTRI MENGGUNAKAN NOZZLE SIZE 1M. KALAU U GUYS NAK CORAK YG LAIN PUN BOLE JERR IKOT KREATIVITI MASING2 YERR. BENTUK BISKUT NI PUTRI BUAT SAMA CAM PUTRI BUAT ROSE TUK BUTTER CREAM FROSTING.




CARA2NYA


1. GRISKAN LOYANG DAN KETEPIKAN.

2. PUKUL BUTTER, GULA DAN TELUR SEHINGGA KEMBANG KEPUTIHAN.

3. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 TEPUNG YG TELAH DIAYAK BERSAMA ESEN VANILA. KALAU MENGGUNAKAN SPECTULA SEHINGGA ADUANAN RATA.

4. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG YG BERNOZZLE DAN PIPEKAN KEATAS LOYANG TADI MENGIKOT BENTUK YG DIKEHENDAKI.

5. JARAKKAN SETIAP ADUNAN SBB IANYA AKAN MENGEMBANG BILA MASAK. JADI PASTIKAN ADUNAN TIDAK TERLALU BESAR KANG TAK MUAT LAK NAK MASUK LAM MULUT HEHEHE.

6. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 10 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!!




FOR THIS RECIPE

6 comments:

  1. thanks sis nak cuba la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem dearr try laa sedap ni tau....^_^

      Delete
  2. terima kasih follow blog cikwan ye... ;) menarik biskut ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 kasih...terimakasih juga dah sampai disini....^_^

      Delete
  3. Salam puteri menarik sgt biskut ni tngok je da tau biskut ni mesti rngup n cair dimulut kan kan....emm nk cuba buat tpi kalau xpkai tpung naik sendiri blh digantikan dgn ape yekk?? Btw thnksss a lot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali my dearr....thks yerr dah sudi singgah disini...mmg biskut ni best tau...nak tau apa rasanya kena laa cuba hehe...dearr resepi ni mmg guna tepung naik sendiri..kalau tepung gandum bole kot tapi takut kerasa pulak adunan biskut tu nanti...tepung naik sendiri memberi keringanan pada biskut ni tau....so kalau bole jgn tukar lain laa tau hehehe

      Delete