Friday, 1 June 2012

KEK BAHULU ROS


Assalamualaikum teman2 ku yg disayangi. Sekali lagi putri ke udara tuk berkongsi satu lagi resepi ni tau. Ari tu dah try buat nak share tak sempat2 hingga laa kerr hari ini. Putri lama dah pasang niat nak buat kek ni. berbulan2 sampai nak makan tahun tau resepinya putri simpan...nak buat2 tak jadi then satu hari jalan2 merayap2 kat net ni tetiba terpaku terpandang kat KEK BAHULU ROS ni kat page Adygreatsword. Thks Ady for sharing putri betul2 tergoda tau tengok ady punya kek. Punyaaaa laaaaa cantik warna dia...tu yg terus tak tunggu pi buat tau. Mmg terpegun laa dengan kelembutan keayuan warna pink ni huhu. Gabungan merah n pink sangat2 kena. meceriakan lagi kek ni. Sudah pasti yg nak memakannya akan terpesona seketika...wah sampai gitu sekali kau hehehe. Tapi kenyataan mmg benar tau kek ni kalau kita buat cam ni mmg menarik setiap yg memandangnya..cam JATUH CINTA PANDANG PERTAMA gitu hahaha. Alaa jatuh hati kak kek apa laa sangat kan kan...beratus kali tercinta kat kek pun tak luak tau huhu. Kadang kala kek ni akan merekah...tapi takpe tak banyak sikit ada juga laa cala bala gitu hehee...yg pasti masih tetap cantik bila kita potong kek ni. Ok laa meh kita selongkar apa bahan2 yg tersembunyi celah2 batu tu ek hehehe....jom jom!


BAHULU ROS (GUNA LOYANG 8 INCI)

BAHAN2NYA

- 4 BIJI TELUR GRED A
- 1½ CAWAN GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN ROS
- 1¾ CAWAN TEPUNG GANDUM – DIAYAK 
- SEDIKIT WARNA MERAH DAN PINK



CARA2NYA


1. PUKUL TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG PUTIH DAN PEKAT. PUKUL ADUNAN SELAMA 7-10 MINIT.

2. MASUKKAN ESEN DAN PUKUL LAGI 2-3 MINIT.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG DAN PUKUL ADUNAN SELAMA LEBIH KURANG 3-5 MINIT. ADUNAN KELIHATAN PEKAT DAN BERKRIM.

4. GRIS LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER.

5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN…LEBIH KAN SIKIT PADA SATU BAHAGIAN. LETAK WARNA YG DISUKAI PADA SETIAP MANGKUK BERASINGAN DAN SELANG SELIKAN DALAM LOYANG.

6. BAKAR ADUNAN SELAMA 45MINIT ATAU 1 JAM PADA SUHU 180C BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!!





Haa kek pun posing gak tau...jgn jeles ek hehehe




9 comments:

  1. Salam ziarah... wow! mengancam la kek bahulu pink tu...gebusss jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr....thks for dropping ur komen cayang...yes2 gabungan merah pink yg menawan kan...tak pakai baking powder pun gebu kan dearr...^_^

      Delete
  2. Hi Puteri! Would like to know 13/4 cup flour is how many grams? If using round baking tray also the same?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dearr...wow 13/4...im not sure abt the grms..so sori...yes...doesnt matter wat tray u r using as long the recipe must be followed accordingly...by the way where did u get 13/4 from??

      Delete
    2. Ooo u must be refering to my recipe rite?? thats 1 and 3/4...u got to have meassuring cup dearr...

      Delete
    3. Hi puteri! For this cake no need to use butter/margarine is it? Can use refrigerated eggs?

      Delete
    4. Hi again....no butter needed....yes u can use...infact all my recipes i usually use eggs from the fridge...unless there are certain recipes that need room temperature eggs then u got to follow..

      Delete
  3. wahhh menarik tengok kek bahulu ekin nak cuba la.. hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekin mana tu cik ash hehehe anyway selamat mencuba!!!

      Delete