Thursday, 10 May 2012

SIMPLE BAKED POTATO


Resepi kali ni sangat mudah...cepat dimasak sedap dimakan hehehe. Penting tu tau kalau pasal soal makan jalan terus jerr gitu hehe anyway resepi ni inspirasi dari adik putri yg kay USA tu. Sapa lagi kalau bukan Nikki....thks my dear sista for the lovely idea of urs. Senang jerr nak buat....so kacang gitu haha. Yg mangkuk ramekins tu pun hadiah dari sista putri gak...jgn jeles ek hehehe. Anyway apa kata kali ni kita tukar selera buat cara cam ni....sedap wooo dalam tu waduhhh makkkk ek kalau makan ngap ngap ngap...2 mangkuk nyah ekekeke. Mak tak tipu ok...kalau tak caya yahh sudah...pi laa try buat ek....ok laa jom kita layannnnn. Pada teman2 semua...buat masa ni putri cuba masukkan semua resepi yg pernah putri share kat u guys...resepi yg baru2...kita nantikan dulu ek...putri agak bz sbb org tua putri kurang sihat...apa pun insyaAllah akan ada resepi2 menyusul nanti...thks to u aollss yg selalu beri putri sokongan.


BAHAN2NYA....

SBB TAKDE KENTANG PUTRI GUNA HASH BROWN

7 KEPING HASH BROWN
300 GM DAGING KISAR (NAK LETAK AYAM KERR APA2 PUN BOLE IKOT SUKA ANDA)
1 TIN CENDAWAN BUTANG ( DIPOTONG KECIL2)
SECUKUP MOZARELLA CHEESE
NAK LETAK BAHAN2 LAIN PUN BOLE...SEMUA TERPULANG....PUTRI BUAT SIMPLE JERR....
1 BIJI BAWANG BESAR (DICINCANG)
1 BIJI BAWANG PUTIH (DICINCANG)
SEDIKIT IKAN BILIS (DITUMBUK)
SEDIKIT HALIA (DICINCANG)
1 SUDU KECIL REMPAH KARI DAGING
SEDIKIT GARAM


CARA2NYA.....

1.GORENG HASH BROWN SEBENTAR. ANGKAT DAN KETEPIKAN

2.TUMISKAN BAHAN2 CINCANG/TUMBUK TADI HINGGA GARENG DAN NAIK BAU. MASUKKAN DAGING CINCANG DAN REMPAH KARI. TABURKAN SECUKUP RASA GARAM DAN GAUL HINGGA AIR DAGING KERING.

3. RAMAS2KAN HASH BROWN(TAK PERLU TERLALU HANCUR) DAN MASUKKAN DAGING SERTA CENDAWAN BUTANG TADI.TABURKAN SECUBIT DUA GARAM DAN GAUL RATA.

4.SETELAH AIR DAGING KERING ANGKAT DAN MASUKKAN KEDALAM RAMEKIN(MANGKUK TAHAN PANAS).

5. TABURKAN MOZARELLA CHEESE DIATASNYA DAN BAKAR HINGGA MASAK DENGAN SUHU 180C .

SELAMAT MENCUBA!!!




No comments:

Post a Comment