Sunday, 6 May 2012

BROWNIES CAKE WITH GANACHE


BROWNIES WITH GANACHE CUPCAKES INSPIRASI DARI MR DAYAT KALAU TAK SILAP TAPI BIASA LAA BANYAK UBAH SANA SINI...K NAK STORY SIKIT JERR EK...BUKAN APA NI PENGALAMAN KENA CITER SO THAT U ALL DAPAT BUAT YG LEBIH BAIK DARI PUTRI OK....YG PUTRI BUAT NI BANYAK TOKOK TAMBAH DARI RESEPI2 YG SEDIA ADA...PUTRI SERANKAN U AOLSS SEMUA BUAT IKOT RESEPI YG TERTERA..SUPAYA HASILNYA LEBIH CERIA GITU HEHEHE....OK LAA APA PUN...KAT SINI PART KEK TU KALAU NAK GEBU TUKARKAN PADA TEPUNG NAIK SENDIRI...OK JOM REDAH RESEPI....


BAHAN2NYA

• BROWNIES
• 90G BUTTER
• 130G GULA HALUS
• 2 BIJI TELUR
• 100G TEPUNG GANDUM(NAK GEBU PAKAI TEPUNG NAIK SENDIRI)
• 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
• 2 SUDU BESAR SERBUK KOKO



CARA2NYA

1. PENYEDIAAN BROWNIES. PUKUL BUTTER DENGAN GULA SEHINGGA KEMBANG/PUTIH.
2. KEMUDIAN MASUKKAN TELUR. PUKUL LAGI DALAM 3-4 MINIT.
3. AYAK TEPUNG, BAKING POWDER DAN SERBUK KOKO KE DALAM NO.2 TADI. KACAU RATA.
4. MASUKKAN ADUNAN KE DALAM PIPING BAG DAN PAIPKAN ¼ KE DALAM CUPCAKES. KEMUDIAN BAKAR DENGAN SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT. BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
5. BILA DAH MASAK, KELUARKAN DARI OVEN DAN BIARKAN SEJUK. IA MENGHASILKAN LEBIHKURANG 14 CUPCAKES…NANTI KITA AKAN BERPASANGKAN CUPCAKE2 TADI…SATU MANGKUK CUPCAKE ADA 2 LAPISAN KEK…JADI BILA DAH SIAP HASILNYA CUMA 7 CUPCAKES. HARAP SEMUA PAHAM EK HEHEHE KALAU TAK SUSAH NI NAK TERANGKAN HUHUHU.


Nampak kan dalam tu ada dua lapisan tengah2 tu putri pakai coklat mousse jerr. Kalau nak pakai ganache pun bole.

• **GANACHE**
• 1 CWN NON DAIRY WHIPPING CREAM PUTIH
• 400G COOKING CHOCOLATE
• 3 SUDU BESAR MADU


CARA2NYA

1.DLM MANGKUK KECIL, DIDIHKAN WHIPPING CREAM SECARA DOUBLE BOILER.
2.BILA DAH DIDIH/PANAS MASUKKAN COOKING CHOCOLATE. MATIKAN API DAN KACAU HINGGA COKLAT TADI CAIR DAN SEBATI.
3.TAMBAHKAN MADU DAN KACAU LAGI. SIAP TUK DIGUNAKAN KEATAS KEK.


SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment