Sunday, 8 April 2012

SUJI PELANGI

NAMA TUK KUKIS NI ADA BANYAK....ADA PANGGIL SUJI JERR ADA PANGGIL PUTRI SALJU SUJI PELANGI DAN MCM2  LAA YG DIBERI NAMA...YG PASTI HASILNYA LEBIH KURANG SAMA JERR...TAK BANYAK BEZA PUNG...KUKIS SUJI PELANGI NI RASA DIA JGN CAKAP LERR...CUMA RALAT LERR SBB TAKDE STOCK BADAM CICANG DADU TU...KALAU TAK LAGI LERRR MMG TERBAIKKKKKK!!!! U AOLSSS SEMUA MUST TRY TAU...TAK TIPU K....HEHEHE BAHAN2 BANYAK YG DAH UBAH SUAI SIKIT TUK RASA YG LEBIH ENAK GITU HUHUHU

WARNA2 CAM NI LAA SI IRAH PALING SUKA....MENARIK PERHATIAN DIA NAK MAKAN...BUDAK2 KAN SUKA PADA WARNA-WARNI...APAPUN JOM REDAH RESEPINYA...



SUJI PELANGI

BAHAN-BAHAN ( 40-50 KEPING )


• 100 G MINYAK SAPI
• 80 G GULA ICING - AYAK
• SECUBIT DUA GARAM HALUS
• 220 G TEPUNG GANDUM
• 1 SUDU KECIL BAKING SODA - DIAYAK BERSAMA TEPUNG
• 50 G BADAM KISAR (SEBAIKNYA GUNA BADAM CINCANG DADU LEBIH SEDAP..TAPI PUTRI TAKDE STOCK BADAM CINCANG SO PAKAI APA YG ADA)
• PEWARNA IKOT SUKA MASING2
• SECUKUP GULA HALUS - UNTUK TABUR
• SECUKUP PAPER CUP(OPTINAL)

***PERHATIAN....SEKIRANNYA MENGGUNAKAN BADAM CINCANG....HENDAKLAH DIBAKAR TERLEBIH DAHULU.....KALAU BADAM KISAR TAK PERLU BAKAR YERR.....HARAP MAKLUM DAN BAGI YG NAK BUAT PLAIN TAK YAH LETAK WARNA YERR...SO JADILAH DIA SUJI BADAM***

CARA-CARA

1. MINYAK SAPI,GULA ICING DAN GARAM DIKACAU HINGGA SEBATI(CUNA SUDU/SENDUK JERR.MASUKKAN BADAM KISAR/CINCANG DAN KACAU RATA.

2. MASUKKAN PULA TEPUNG SEDIKIT2 SAMBIL DIULI HINGGA MENJADI DOH YANG TAK MELEKAT PADA TANGAN DAN MANGKUK.JIKA DOH MASIH MELEKIT,TAMBAH TEPUNG SECUKUPNYA LAGI.

3. BAHAGI DOH KEPADA 3 ATAU 4 BAHAGIAN DAN WARNAKAN MERAH,KUNING,HIJAU DAN 1 BAHAGIAN WARNA ASAL.

4. AMBIL SECUBIT ADUNAN DRP KEEMPAT2 DOH BERWARNA,CAMPUR DAN BULAT2KAN SEBESAR GULI.

5. SUSUN DI ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR SELAMA 20 MIN PD SUHU 160C ATAU SEHINGGA GARING BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

6. GOLEKKAN BISKUT DGN GULA HALUS DAN MASUKKAN KE DALAM PAPER CUP. (PUTRI TAK LETAK PUN BIAR GITU JERR)


SELAMAT MENCUBA!!!!!


2 comments: