Friday, 6 April 2012

SELF-FROSTING NUTELLA CUPCAKES

HAAAA NI DIA RESEPINYA....APA LAGI JOM BUAT...YG PASTINYA TAK MENGECEWAKAN ANDA...ANAK2....SUAMI...ABG...KAKAK..ADIK... POKOKNYA SEMUA ORG LERRR PASTI SUKAKAN NYA....COKLAT DAN TEXTURE KEK NI MMG MEMUASKAN HATI.....APA PUN JOM KITA JENGAH RESEPINYA.....THKS TO AZARENNA FOR THE RESEPI...PUTRI UBAH SUAI IKOT CITA RASA PUTRI HEHEHE....



SELF-FROSTING NUTELLA CUPCAKES

BAHAN-BAHAN ( 18-20 CUPCAKES (MEDIUM) )

• 180GM BUTTER
• 100GM GULA KASTOR
• 3 BIJI TELUR GRED A
• 1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
• 200G TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
• 2 SUDU KECIL BAKING POWDER (DIAYAK)
• 30 ML FRESH MILK
• NUTELLA SECUKUPNYA (UNTUK FROSTING)

CARA-CARA

1. PUKUL BUTTER & GULA HINGGA KEMBANG.

2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU, PUKUL HINGGA SEBATI.

3. MASUKKAN PULA VANILLA DAN PUKUL LAGI.

4. MASUKKAN TEPUNG & SUSU BERSELANG SELI KE DALAM ADUNAN BUTTER. KACAU KAUP BALIK.

5. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PAPER CUPCAKE, LEBIH KURANG HAMPIR ¾ PENUH.

6. MASUKKAN NUTELLA KEDALAM PIPING BAG & PIPE KAN SEDIKIT NUTELLA DIATAS SETIAP CUPCAKE. BUAT SEPERTI SWIRL PATTERN CAM TU.

7. BAKAR DALAM OVEN PADA SUHU 170C SELAMA LEBIH KURANG 15-18 MINIT.

8. BILA DAH MASAK COKLAT AKAN MEREKAH SIKIT DAN KALAU AGAK2 CAM KURANG GITU…BOLE TAMBAH LAGI DAN TAK PERLU BAKAR…TERUS JERR MAKAN OK….HUHUHU

SELAMAT MENCUBA!!



No comments:

Post a Comment