Wednesday, 18 April 2012

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE


SALAM TEMAN2 KU SAYANG....KEMBALI KITA MEMBAKING YERR..HUHU LAMA TUL TAK BUAT KEK TAU. HARI TU ADA MEMBER TAG GAMBO KEK HOKKAIDO NI FUYOOOO TERUS PUTRI TAK BOLE TIDO DUK TERMIMPI2 LAGI HAHAHA REALLY GUYS MMG MABELES MAUT KEK NI...TO SASHA RAHMAT CAYANG THKS DAH SHARE RESEPI TERBAIK NI KAT PUTRI.... MOHON SHARE KAT SINI CHA....OK BERBALIK PADA KEK NI...NAMA JERR DAH CANGGIH...DENGAR CITER KEK NI ASAL DARI MATAHARI TERBIT KAT JEPUN TU LERR. DAH LAMA RESEPI NI KLUAR CUMA BARU2 NI RAMAI YG DUK MENCUBA...TERMASUK DIRI KU JUGA HUHU.MMG SESUATU YG HARUS DICUBA TAU...PUTRI SANGAT REKOMEN KEK NI KAT U AOLLSSS...TEXTURENYA JGN CAKAP LAAA...MMG SPRING TOING2 LAA BEB HEHEHE. TENGOK JERR GAMBO2 YG PUTRI LETAK MMG AKAN BUAT U AOLSS TERGODA....TAPI INGAT YERR...HASIL NYA AKAN BERBEZA2 TENGOK PADA TANGAN KITA GAK LAA...KADANG PUTRI BUAT PUN ADA GAK TERKEHEL HUHU...ALAA JANJI BOLE NGAP SUDAH KAN KAN....NI PUN PUTRI CUBA 2 KALI...KALI PERTAMA KITA CAM TAK PUAS HATI...SBBNYA KECUT TERUK SEYY HAHAHA TERUS CUBA LAGI TU YG NAK KASI TAU APA PATUT U ALL SEMUA BUAT....SO AGAIN KALAU HASILNYA NANTI TAK SAMA NGAN PUTRI...JGN NGAMUK TAU KITA CUBA DAN CUBA...YG PASTI JGN PERNAH PUTUS ASA....SATU LAGI PALING BEST TETAP MENJADI TU PENTING TU TAU...CUMA KEK NYA MUDAH KECUT TU JERR...OK LAAA TAK MAU STORY BANYAK KITA KASI CUNGKIL ITU RESEPI EK HEHEHE JOM2....

BAHAN A
3 BIJI KUNING TELUR GRED A
80ML MINYAK MASAK
80ML SUSU SEGAR
¼ SUDU TEH GARAM
100GM GULA KASTOR
SEDIKIT ESEN VANILA
120GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK BERSAMA ¼ SUDU TEH BAKING POWDER


BAHAN B
3 BIJI PUTIH TELUR GRED A
50GM GULA KASTOR
SECUBIT CREAM OF TAR TAR(KALAU TAKDE TAKPE)



CARA2NYA

1.SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL DENGAN MIXER HINGGA SEMUANYA BERSATU DAN TIDAK BERGENTEL2…KETEPIKAN

2.PUKUL PUTIH TELUR BERSAMA CREAM OF TAR TAR HINGGA SEPARUH KENTAL DAN MASUKKAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MEMUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI MERINGUE….BERTANDUK BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH.

3.AMBIL SEDIKIT ADUNAN PUTIH TELUR TADI DAN GAUL KAUP BALIK KEDALAM ADUNAN A HINGGA RATA.

4.MASUKKAN SELEBIHNYA ADUNAN PUTIH TELUR KEDALAM ADUNAN A DAN GAUL KAUP BALIK LAGI HINGGA ADUNAN SEBATI.

5.MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDALAM MANGKUK CUPCAKE LEBIH DARI ¾ PENUH.

6.BAKAR PADA SUHU 160'C SELAMA 18 MINS ATAU LEBIH BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.

7. SETELAH MASAK KLUARKAN DARI OVEN DAN SEJUKKAN ADUNAN INI.

***PERHATIAN YERR…KADANG2 KEK NI AKAN MENGECUT…PUTRI TAK SURE NAPA TAPI TU LAA YG PERNAH PUTRI ALAMI…WALAU APA PUN YG PASTI KEK TETAP LAZAT TERAMAT SANGAT….KALAU BOLE GUNAKAN PAPER CUPCAKE YG SEDERHANA BESAR…PUTRI GUNA SIZE 1 ½ INCI LEBAR BAHAGIAN BAWAH CUPCAKE TU. NI KALAU BESOK2 BUAT DIA TETIBA BERUBAH KECUT GAK ISHH TAK TAU APA NAK KATA TAPI ARI NI BUAT DIA NAIK CANTIK JERR…KECUT TAPI TAK KEDALAM N SAMA LEVEL NGAN CUPCAKE TU….SO INGAT YERR PIPEKAN ADUNAN KENA MELEBIHI DARI ¾ PENUH…BUKAN PENUH2 LEBIH SIKIT DARI ¾ TAU…HEHEHE PANJANG LAK STORY HUHU...


BAHAN CUSTARD


1 SUDU BESAR TEPUNG CUSTARD 

1 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM 

4 SUDU BESAR GULA 

200 ML SUSU SEGAR 

1 BIJI TELUR 

1 SUDU BESAR MENTEGA/ BUTTER 


CARA2NYA

1.SATUKAN BAHAN DAN MASAK HINGGA ADUNAN PEKAT DAN BERKILAT. ( MASAK ATAS DOUBLE BOILER ). BANCUH TEPUNG DENGAN 50 ML SUSU SEGAR DAHULU BARU SATUKAN KESEMUA BAHAN. .SENTIASA MENGACAU FILLING CUSTARD INI UNTUK MENDAPATKAN FILLING CUSTARD YANG LICIN. SETELAH MASAK SEJUKKAN SEBENTAR CUSTARD FILLING INI.

2. SETELAH KEK MASAK DAN KEK TELAH SEJUK PICIT CUSTARD DI TENGAH TENGAH KEK.CUCUK NOZZLE KE DALAM DAN PICIT. (PUTRI LAK LETAK KAT ATAS DIA JERR…KEK NI TAKDE CUSTARD PUN SEDAP…BUDAK2 MANA NAK MAKAN CUSTARD KAN TU YG PICIT KAT ATAS JERR..HEHEH )


SELAMAT MENCUBA!!!

6 comments:

  1. sedapnyeeeerr....

    ReplyDelete
  2. Dahlia....ko dha rasa kan kan kan hehehe ^_*

    ReplyDelete
  3. Siyes!!!sedap..thanks sis for da recipe

    ReplyDelete
  4. yg serbuk putih atas kek tu apa ye kak puteri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yg putih atas kek tu sugar powder dearr...^__^

      Delete