Tuesday, 17 April 2012

CRUSTY FRENCE LOAF


NI LA ROTI TERBAIK ANTARA YG TERBAIK...PUTRI SUKA SANGAT2...DAH 2 KALI BUAT...LIICNNNNNN...SANGAT2 TAK MENGECEWAKAN. NI AKAN JADI MAKANAN HARIAN KU LAA NAMPAKNYA. SAPA TAK TRY MMG GIGIT2 JARI SAMPAI LUKA HAHAHA BOLE GITU...APA PUN CREDIT TO DEANNA NAIVAR....SO APA LAGI KAWAN2 AYUHH PI CARI BAHAN KITA BUAT SAMPAI JADI. ROTI NI PUTRI GUNA BM LAA ULI...KALAU TANGAN ADUHHH LENGUH NAK ULI TAU,TAPI NAK MAKAN PUNYA PASAL KORBAN LAA KAN KALAU TAKDE BM ULI JERR PAKAI TANGAN....BAHAN PUN TAK BANYAK NI HAA JOM BUAT TUK SARAPAN ESOK K HEHE...
BAHAN2NYA

-1 CAWAN AIR SUAM
-2 SUDU BESAR PENUH MINYAK SAYUR/MINYAK MASAK
-1 SUDU KECIL GARAM HALUS
-3 CAWAN TEPUNG ROTI
-2 SUDU BESAR GULA PASIR
-1 PACKET DRY YEAST


TUK SAPUAN PADA ATAS ROTI

1 BIJI PITIH TELUR
1 SUDU BESAR AIR SEJUK



CARA2NYA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN MENGIKOT TURUTAN BAHAN2 DIATAS KEDALAM BM(BREADMAKER). ONKAN TUNGGU SIAP. SEMENTARA TU SAPUKAN SEDIKIT BUTTER SEKELILING MANGKUK.

DOH YG TELAH SIAP KLUARKAN DAN MASUKKAN KEDALAM MANGKUK TADI DAN GOLEK2 KAN SEKELILING MANGKUK. DIBIARKAN ½ JAM.

2 TAKDE BM TAKPE JGN GUSAR…KITA PAKAI TANGAN ULI LERR SAMPAI SEMUANYA MENJADI LEMBUT DAN ELASTIK. KEMUADIAN BIAR DIA NAIK 2 KALI GANDA. TUTUP DOH DENGAN TUALA BASAH ATAU GUNA PLASTIK CLING WRAP PUN BOLE.

3. DOH YG TELAH NAIK DI BAHAGI 2 DAN DIBENTUKKAN SEPERTI ROTI PERANCIS (FRENCE LOAF). AMBIL PISAU TAJAM BELAH2KAN BAHAGIAN ATAS ROTI SECARA MENGIRING. PERAP LAGI SELAMA 20-30 MINIT.

4. AKHIR SEKALI KOCOK PUTIH TELUR DENGAN AIR SEJUK DAN SAPUKAN DIATAS ROTI. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 25 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SIAP TUK DIHIDANG.

SELAMAT MENCUBA!!!





FOR THIS RECIPE

2 comments:

  1. Betul.. betull.. betul.. menjadi gitu... Rotinya berongga cantik..

    ReplyDelete
  2. Ogy....ni resepi sedap wooo u must try...mmg cam kita beli laa lembut n gareng kat luar tu....

    ReplyDelete