Sunday, 8 April 2012

CRISPY ALMOND CIRCLE

TO AOLLSSS TEMAN2 SEMUA....NI PUTRI BONGKAR2 BALIK TERJUMPA RESEPI NI....MMG TERAMAT SEDAP SANGAT2...TAK RUGI MENCUBA YERR...GERENTI U AOLSS TAK TIDO MALAM BILA DAH RASA BISKUT NI TUL NI TAU HEHEHEHE...APA PUN JOM REDAH RESEPINYA....


CRISPY ALMOND CIRCLE (MENGHASILKAN 60-70 KEPING)

BAHAN2NYA

170 G TEPUNG NAIK SENDIRI (DIAYAK)
100 G CORNFLAKES (DIKISAR HALUS)
60 G BADAM KISAR
90 G MINYAK SAPI
50 G BUTTER/MARGERIN
100 GULA KASTOR
1 BIJI TELUR (DIPUKUL SEDIKIT)
½ SUDU THE ESEN VANILA

UNTUK HIASAN
1 BIJI KUNING TELUR
BEBERAPA KEPING BADAM (DIBAKAR DAHULU PADA SUHU 180 SELAMA 12 MINIT)



CARA2NYA

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DI ATAS DAN GAUL DENGAN TANGAN HINGGA ADUNAN MENJADI SATU DOH YG LEMBUT.

2. SEKIRANYA ADUNAN LEMBIK BOLE TABURKAN SEDIKIT LAGI TEPUNG. DAN ULI HINGGA RATA. (DOH MMG LEMBUT JADI JGN MASUKKAN TERLALU BANYAK TEPUNG…ASALKAN ADUNAN TAK MELEKAT PADA TANGAN DAN MANGKUK TU KIRA DAH OK LERR TU)

3. CANAIKAN DOH SETEBAL ¼ INCI DAN TERAP DENGAN ACUAN PILIHAN. GUNAKAN SPECTULA UNTUK MENGANGKAT ADUNAN YG TELAH DITERAP DAN SUSUN DIATAS TIN PEMBAKAR.

4. SAPUKAN KUNING TELUR DIATAS BISKUT DAN LETAK SEKETUL BADAM.

5 BAKAR BISKUT PADA SUHU 180C SELAMA 12-15 MINIT ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!!



No comments:

Post a Comment