Sunday, 8 April 2012

COKLAT TOP COOKIES

TEMAN2 TERSAYANG SELAMAT PTG....DAH MAKAN KERR ATAU TENGAH POSA SBB KENA BAYAR POSA..APA PUN YG ANDA LAKUKAN YG PENTING HAPI HEHEHE...OK KALI NI PUTRI NAK SHARE PADA SEMUA RESEPI DARI KAKAK ANGKAT KU JAUH DI JURONG TU….THK U SO MUCH FOR THE RESEPI…ADIK UBAH SIKIT2 JERR RESEPINYA HUHU…APA PUN RESEPI NI SANGAT UNIK..TKA TUA LAA SBB TEXTURENYA KOT...BERLAINAN DENGAN KEBANYAKKAN BISKUT...BISKUT NI MENGGUNAKAN TEPUNG HONGKONG...LEMBUT N GARENG TAU...CER TRY BUAT N RASA TUL KERR TAK CAKAP PUTRI....JOM REDAH RESEPINYA...





COKLAT TOP COOKIES 

BAHAN2NYA
130 G BUTTER (SALTED)
130 G TEPUNG HONGKONG (DIAYAK)
40 G TEPUNG JAGUNG(DIAYAK)
40 G GULA KASTOR
30 G KELAPA KERING
¼ SUDU KECIL VANILA
¼ SUDU KECIL BAKING POWDER
SEDIKIT COKLAT CHIP ATAU SEDIKIT COKLAT M&M (IKU SUKA ANDA)

CARA2NYA

1. SATUKAN TEPUNG DENGAN KELAPA KERING.

2. DIDALAM MANGKUK BERASINGAN SATUKAN PULA BUTTER,GULA,VANILA DAN BAKING POWDER. PUKUL ADUNAN HINGGA KEMBANG.

3. MASUKKAN BAHAN2 TEPUNG DAN KELAPA KERING KEDALAM BUTTER.

4. ULI ADUNAN HINGGA MENJADI DOH LEMBUT.

5. BULAT2KAN ADUNAN DAN LETAK KAN COKLAT PILIHAN ANDA DI ATASNYA…TEKAN SEDIKIT.

6. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 12-15 MINIT ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
PERHATIAN!!! BAGI YG TAK MAU M&M TU MERKAH MASA KITA BAKAR…JGN LETAK DULU…BILA DAH MASAK BISKUT TU...LEKATKAN M&M DENGAN COKLAT MASAK. LETAK SIKIT JERR KASI DIA LEKAT….

SELAMAT MENCUBA!!!


NAK LETAK M&M BOLE NAK LETAK COKLAT CHIP PUN BOLE....

\

No comments:

Post a Comment