Thursday, 5 April 2012

CHOCOLATE MOUSSE FILLING WITH STEP BY STEP PHOTOS PUTRI STYLE

OK SEKARANG NI PUTRI NAK SHARE NGAN U AOLLS RESEPI FILLING TUK ECLAIRS TU LAK...ACTUALLY RESEPI NI RESEPI DARI KEK COKLAT MOUSSE TU...CUMA YG NI BUAT SETENGAH ADUNAN JERR...ANYWAY LET ME SHOW U AOLLS STEP BY STEP DIA SEKALI EK...JOM REDAH..

CHOCOLATE MOUSSE FILLING

100 ML WHIPPING KREM
1 SUDU KECIL GELATINE
50 ML AIR
70 GM COKLAT
1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
1 SUDU BESAR GULA KASTOR (PUTRI KURANG KAN SIKIT MANISNYA)

CARA2NYA....

1. MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR....BIARKAN GELATIN LARUT DENGAN SENDIRINYA.

2. MASAK COKLAT SECARA DOUBLE BOILER SEHINGGA COKLAT CAIR.

3. SETELAH COKLAT CAIR...MASUKKAN GELATINE TADI KEDALAM COKLAT YG MASIH PANAS TADI DAN GAUL HINGGA RATA. KETEPIKAN.

4. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA KEMBANG DAN BERTANDUK. MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN MENJADI KILAT DAN BERTANDUK. BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH.

4. PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK. SATUKAN BAHAN TELUR DAN COKLAT KEDALAM MANGKUK WHIPPING TADI DAN GAUL DENGAN KAEDAH KAUP BALIK...JGN SAMPAI ADUNAN CAIR OK...ADUNAN TETAP KEMBANG PEKAT CAM TU.....

5. SETELAH SIAP MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN SEJUKKAN SEBENTAR DIDALAM PETI SEJUK SELAMA 15-20 SEBELOM DIGUNAKAN.

KAT BAWAH NI PUTRI SERTAKAN GAMBO CARA2 MEMBUAT COKLAT MOUSSE...JOM REDAH...


SEMENTARA MENUNGGU ECLAIRS MASAK DAN SEJUK...KITA SEDIAKAN BAHAN2 TUK MOUSSE PULAK....NI DIA ANTARA BAHAN2 YG KITA PERLUKAN....
MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR...DAN BIARKAN DIA SELAMA LEBIH KURANG 5 -7 MINIT....KALAU AGAK2 BERGENTEL...BOLE LAH GUNAKAN SUDU DAN LENYEK2KAN PART MANA YG BERGENTEL TU....

BIAR DIA TENGGELAM SENDIRI....JGN KACAU2....
HA CAM NI LERR RUPA DIA BILA DAH SEBATI NGAN AIR...KALAU ADA YG BERGENTEL SIKIT..LENYEKAN NGAN SUDU K.

COKLAT DICAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER....BILA DAH CAIR...MATIKAN API.....

MASUKKAN RENDAMAN GELATINE TADI KEDALAM COKLAT....KACAU SEBATI....
CAM NI LERR BILA DAH SEBATI....^_^ KETEPIKAN...BUAT YG LAIN PULAK...
PUKUL PUTIH TELUR HINGGA KEMBANG DAN BERTANDUK....

SEPERTI GAMBAR ATAS...KEMBANG DAN BERTANDUK...BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH....
MASUKKAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT...PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN MENJADI KEMBANG DAN KILAT....KETEPIKAN....
PUKUL WHIPPING KREM DENGAN KELAJUAN TINGGI HINGGA KEMBANG DAN BERTANDUK JUGA....ADUNAN KELIHATAN SEPERTI ADUNAN TELUR YG KEMBANG....BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH....
BERGINI RUPANYA BILA DAH KEMBANG....

SATUKAN ADUNAN TELUR DAN ADUNAN KREM TADI....
MASUKKAN COKLAT CAIR TADI KEDALAM ADUNAN TELUR DAN KREM....KACAU DENGAN SPATULA HINGGA RATA...KACAU KAUP BALIK PERLAHAN2...JGN SAMPAI CAIR LAK....ADUNAN TETAP KEMBANG....
BEGINI RUPANYA BILA DAH SEBATI....MASUKKAN DALAM PIPING BAG DAN SEDIA TUK DIGUNAKAN

GUNTING SEDIKIT HUJUNG PLASTIK NI DAN PIPEKAN KEDALAM ECLAIRS...SEPERTI DALAM GAMBAR INI...^_^

AGAK2 TERLEBIH...RATAKAN DENGAN SUDU KERR SPATULA K....BUAT SAMPAI HABIS....
BUAT SAMPAI HABIS...


OH YAH JGN LUPA PASTU CAIRKAN COKLAT....DAN SAPUKAN KE ATAS ECLAIRS TADI....SIAP TUK DIMAKAN....BUT B4 THAT...MASUKKAN LAM PETI SEJUK DULU....SEJUKKAN SEKEJAP BARU BEST MAKAN....

SETELAH SIAP KITA SEJUKKAN DULU DAN READY TO NGAP NGAP NGAP....HUHUHU TAK TAHAN BEB....LOL
SEJUK2 MAKAN MEMEH LAA TAK TAHAN BEB HEHEHE APAPUN SELAMAT MENCUBA


8 comments:

  1. Mesti kene try la ur resepis......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Must try dearr baru tau ke enakkannya...^_^

      Delete
  2. Replies
    1. Durrah...thks my dearr mmg antara yg terbaik suka mousse ni...u can gantikan dengan coklat lain pun tau sangat2 sedap...^_^

      Delete
  3. sis..eclairs ni blh thn brape lme yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole tahan seminggu cam tu...make sure simpan dalam peti sejuk...cuba untuk tidak simpan lebih dari seminggu ok...

      Delete
  4. Kalau kita bt malam, then simpan dlm peti, esoknya baru makan OK x? Ingat nak bt utk raya haji. Kl bt pagi takut x sempat..��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori dearr...lambat reply...anyway putri tetap balas yerr....bole jerr buat sehari sebelomnya dan simpan dalam peti sejuk tapi perlu diingat yerr...masa kita nak gunakanya filling ni akan menjadi kental...nak tau juga guna filling ni tuk kek atau eclair yerr? kalau tuk letak atas kek mmg terus buat dan bubuh atasnya...kalau tuk filling dalam apa2 makanan bole jerr buat semalaman no problem

      Delete