Sunday, 8 April 2012

BISKUT MILO

RESEPI KALI NI PUTRI TAK INGAT DAPAT KAT MANA..LAMA JUGA SIMPAN...TUK RAMAIKAN KUKIS DIMEJA PUTRI SO PUTRI BUAT LERRR....MMG BERBALOI RASANYA YG UNIK..KALAU ADA COKLAT ATAS TU MMG LERR BUDAK2 TERKEJAR2 NAK AMIK SATU MAKAN....SATU ADUNAN MENGHASILKAN 100 HINGGA 110 KEPING BERGANTUNG KEPADA ACUAN YG ANDA GUNAKAN...JOM LIHAT NAHAM2NYA....


BAHAN2NYA

250 G BUTTER
200 G GULA KASTOR
430 G TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
2 BIJI TELUR
1 SUDU TEH VANILLA
4 SUDU MAKAN MILO
SECUKUP COKLAT CAIR TUK HIAS DIATAS BISKUT


CARA2NYA

1. PUKUL BUTTER DAN GULA HINGGA RATA DAN KEMBANG.

2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL LAGI. MASUKKAN PULA VANILLA. PUKUL RATA.

3. TEPUNG GANDUM DAN MILO DIGAUL RATA.

4. MASUKKAN TEPUNG TADI KEDALAM BUTTER DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.

5. ADUNAN MMG LEMBIK SBB KITA AKAN MENGGUNAKAN PIPING BAG DAN NOZZLE PILIH MASING2.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN DI ATAS DULANG PEMBAKAR.

7. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 10 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

8. SEJUKKAN BISKUT TERLEBIH DAHULU SEBELOM MENGHIASNYA DENGAN COKLAT CAIR.

9. PASTIKAN COKLAT BETUL2 KERAS BARU SIMPAN DALAM BOTOL...LAPISKAN DENGAN KERTAS SUPAYA TIDAK COMOT...GITU HEHEH

SELAMAT MENCUBA!!!!




4 comments:

  1. Salam...nk tnye,resepi nk kalau buat akan dpt berapa biji ye?Barakallahufeek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali....dearr seriously masa buat ni tak kira tu yg tka letak berapa keping dapat,...rasanya lebih dari 60 keping kot...u try buat sikit then nanti u will know...let me know kalau dah buat dearr...thks...^__^

      Delete
  2. Sekiranya tak nak pakai piping bag nak jd kan biskut apa caranya supaya tak lembik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena lebihkan tepung tapi takut keras pula jadinya...setiap resepi mmg caranya cam ni...kalau kita tambah bahan2 lain pasti akan jadi lain

      Delete