Tuesday, 17 April 2012

BABY BREAD PUDDING


BABY BREAD PUDDING....THKS TO YG PUNYA RESEPI. RASANYA YANI PUNYA KOT ADUHH SORII BANGET NI LAA KADANG TERCICIR CARI BALIK ALAHAII BANYAK LAK YG DAH BUAT...APA PUN THKS YERR. RESEPI NI LEBIH KURANG RESEPI CAM KAK THANIAH CAYANG...CUMA YG NI PAKAI TEPUNG N LETAK KAT MANGKUK2 MUFFIN....LAIN SIKIT JERRR. TETAP SEDAP SANGAT2. LETAK GINI TAK PERLU POTONG2 TERUS NGAP SEKEPING2 SENANG KAN...HEHE INGAT TAU MANA ROTI2 NAK EXPIRED KITA BUAT PUDING BREAD NI....BERBALOI2 TAU....TRY LAAA



BAHAN-BAHANNYA

• 6-7 KEPING ROTI PUTIH 
• 3 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
• 4 SUDU BESAR GULA KASTOR
• 150 ML SUSU CAIR
• 2 BIJI TELUR + 1 KUNING TELUR
• 1-2 TITIK ESEN VANILLA
• SEDIKIT BUAH2AN CAMPURAN/KISMIS/KURMA ATAU LAIN2 IKUT SELERA
• MANGKUK MUFFIN - DISAPU MAJERIN(PUTRI PAKAI CUPCAKE YG BESAR TU SO TAK YAH SAPU MAJERIN)


CARA-CARA

1. ROTI DI SIAT2 KECIL ATAU POTONG 1 INC. PERSEGI.

2. TEPUNG,GULA,SUSU,TELUR DAN ESEN DIKACAU HINGGA SEBATI.

3. MASUKKAN ROTI DAN BUAH2AN CAMPUR(AKAK BUBUH KISMIS AJE) KE DALAM MANGKUK MUFFIN.

4. TUANGKAN CAMPURAN SUSU SAMBIL DITEKAN2 ROTI SUPAYA MERESAP.BUAT HINGGA HABIS.

5. SUSUN MANGKUK2 MUFFIN BERISI PUDING ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR HINGGA MASAK KECOKLATAN.(PUTRI LETAK SUHU 170-180C...SELAMA 25-30 MINIT...BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2...SO KEEP CHECKING OK GUYS...)

6. BIARKAN PUDING ROTI SEKETIKA DAN KELUARKAN DARI MANGKUK MUFFIN(HATI2 SBB MASIH PANAS).KETIKA MENGHIDANG,TABURKAN GULA ICING DI ATAS PUDING JIKA SUKA.

SELAMAT MENCUBA!!!



2 comments: