tag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post2167939397278579431..comments2024-02-16T14:53:54.055+08:00Comments on RASA-RASA SELERA PUTERI MANJA: CHOCOLATE INDULGENCE WITH STEP BY STEP PHOTOS PUTRI STYLEPuteri Manjahttp://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comBlogger117125tag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-69694887452171740262017-04-15T02:45:03.312+08:002017-04-15T02:45:03.312+08:00Salam kembali sis...sama2 kasih dearr...ttg persoa...Salam kembali sis...sama2 kasih dearr...ttg persoalan awak pasal kek tu...yes bole sangat2 guna kek coklat moist...pasal coklat putih tu...gambar kotak tu takde buat masa nie dan putri rasa mungkin lain tempat lain contohnya dearr...ok camnie...pegi kedai bakery dan dapatkan whipping non dairy tu mintak org kedai dan tanya dia samada whipping tu ada gula kerr tak sbb kita nak yg bergula...dan tanya yg nie pukul terus naik tak...pls do dat ok. Then sebelum buat apa2 u buat krem putih nie dulu tengok dia bole menjadi tak..inshaa Allah sis moga berhasil yerr....=) btw kalau sis masih nak saya tunjukkan bagitau yerr nanti putri gi beli kotak tu Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-78932767367396478222017-03-23T23:21:41.342+08:002017-03-23T23:21:41.342+08:00Salam sis, thank you for the recepi. Sye plan nak ...Salam sis, thank you for the recepi. Sye plan nak buat sabtu ni untuk brithday husband. Sye ada soalan nak minta penerangan sis, kalo kek tu sye buat kek coklat moist biasa boleh x? Dan saya risau sye xmampu buat mousse putih tu. Bole x minta jasa baik sis share gambar non diary whipping cream yg sis maksud kn di komen2 di atas, terima kasih sis. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04829268035341256917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-24534276321953860792016-03-11T15:29:34.274+08:002016-03-11T15:29:34.274+08:00hi sayangg....kalau part kek no problem bole jerr ...hi sayangg....kalau part kek no problem bole jerr guna yg kukus dearr...^__^ maafkan kak putri sbb lambat jawap yerr...Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-81797368782686454232016-02-23T15:09:33.543+08:002016-02-23T15:09:33.543+08:00hi puteri, nk tanya kalau kek tu kukus boleh ke sb...hi puteri, nk tanya kalau kek tu kukus boleh ke sbb sy xde oven .. hihiAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07852674065255170080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-12371263682413753732015-10-18T16:12:25.646+08:002015-10-18T16:12:25.646+08:00maaf lambat reply...amin2..thks atas doanya dearr....maaf lambat reply...amin2..thks atas doanya dearr...inshaa Allah moga berhasil yerr dearr....for ur info putri ada buat terbaru bagi kek ni dan mudahkan lagi tuk kita nak mencubanya...resepi kluaran terkini...bole tengok yerr...anyway selamat mencuba...^__^Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-1029511452323269162015-09-19T16:33:41.624+08:002015-09-19T16:33:41.624+08:00nampak sedap.tengok resepi pun dah terbayang rasan...nampak sedap.tengok resepi pun dah terbayang rasanya...insyaallah nak cuba dlm masa terdekat n akan cuba post hasilnya ...hehe..doakan menjadi....thanks utk resepi ini ya sist....smoga murah rezeki krn rajin berkongsi ilmu.soniahttps://www.blogger.com/profile/05223481008221584064noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-56822419904301310012015-08-12T16:14:49.420+08:002015-08-12T16:14:49.420+08:00W'salam...wahhhh tahniah yerr dha menjadi pun ...W'salam...wahhhh tahniah yerr dha menjadi pun kek yg awak buat...alhamdulillah...wow tak sangka dah 6 kali...aduhaiii putri sendiri baru 2 kali membuatnya....apa pun sama2 kasih dearr thks juga dah sudi mencuba resepi dapat blog ini...thks yerr atas doanya juga...^__^Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-22412491042959256422015-07-29T06:25:18.516+08:002015-07-29T06:25:18.516+08:00As salam puteri.... Selamat pagi. Dah 6x dah buat ...As salam puteri.... Selamat pagi. Dah 6x dah buat resepi ni..Mmg menjadi. Anak2 sangat2 suka. Terima kasih kepada puteri kerana bagi resepi ni step by step. Semoga Allah memperpermudahkan segala urusan puteri dunia akhirat..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-66296939508638685872015-02-15T06:36:39.414+08:002015-02-15T06:36:39.414+08:00W'salam...costnya saya tak sure tapi sangat ja...W'salam...costnya saya tak sure tapi sangat jauh lebih murah dari awak beli kat kedai,,,,,Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-43593104330217094942015-02-14T00:34:05.738+08:002015-02-14T00:34:05.738+08:00assalamualaikum...
sy btl2 teringn nk buat kek ni....assalamualaikum...<br />sy btl2 teringn nk buat kek ni...sy nk tnya,agak2nya brapa ye kos nk buat kek ni?huhuuAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12847278074535992806noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-49046608610866763032014-11-12T22:45:50.891+08:002014-11-12T22:45:50.891+08:00jgn dearr jgn guna sembarang whipping cream tau......jgn dearr jgn guna sembarang whipping cream tau...sebaiknya tanya org kedai sbb yg kita perlukan adalah non dairy whipping cream...harap jawapan putri dapat membantu.Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-79535323934484909782014-11-12T22:44:09.401+08:002014-11-12T22:44:09.401+08:00Salam kak mas...terimakasih atas feedback akak ttg...Salam kak mas...terimakasih atas feedback akak ttg kek ni...oh yes kak...PERTAMA sekali kita nak buat adalah mousse putih tu...kita buat sehari sebelum yg lain2...then bila kita tengok esoknya dia tak keras dan cair...tu bermakna whipping cream yg kita gunakan tu adalah salah so jgn teruskan yg lain2....pastikan mousse putih menjadi baru buat yg seterusnya yerr...dari situ kita akan tau jenis2 whipping cream mana yg patut kita gunakan, Tu laa kan kadang kita tak pakar dalam banyak hal dan whipping cream pulak ada berbagai jenis jadi berhati2 bila kita nak membuat sesuatu resepi tu yerr,,,apa pun selamat mencuba kak mas...teruskan usaha jgn pernah rasa kecewa yerr...ada soalan bole jerr bertanya pada putri...insyaAllah mana yg termampu akan putri cuba menjawapnya.Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-3133941229718965582014-11-12T17:03:41.995+08:002014-11-12T17:03:41.995+08:00guna whipping crem yg spray tu utk buat mousse bol...guna whipping crem yg spray tu utk buat mousse boleh kerazmashttps://www.blogger.com/profile/07079845306611351536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-87828853635375479042014-11-12T17:02:57.957+08:002014-11-12T17:02:57.957+08:00salam dear...
first time buat kek akak x menjadi.....salam dear...<br />first time buat kek akak x menjadi..pelik knp x jadi padahal semua step sudah akak ikut..then bila scroll semua komen baru perasan akak guna salah whipping Dairy Wipping Cream ..patutler masuk dlm freezer 2 hari pn still cair..bila sapu di kek melimpah keluar semua whipping di kek..:p...so next time akak akn guna Non-Dairy Whipping..thank yerazmashttps://www.blogger.com/profile/07079845306611351536noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-63681009270185011642014-11-04T01:59:24.669+08:002014-11-04T01:59:24.669+08:00Salam kembali....saya tak berapa paham soalan anda...Salam kembali....saya tak berapa paham soalan anda....spray w/c tu tuk nak buat mousse kerr maksudnya??Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-8076635192341109702014-10-31T03:38:30.060+08:002014-10-31T03:38:30.060+08:00salam lau guna whipping creM yg spray tu leh kesalam lau guna whipping creM yg spray tu leh keAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-81433362322841885702014-10-18T01:09:46.990+08:002014-10-18T01:09:46.990+08:00insyaAllah moga menjadi dengan jayanya...selamat m...insyaAllah moga menjadi dengan jayanya...selamat mencuba...!!!Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-48867238539045906222014-10-17T21:35:26.856+08:002014-10-17T21:35:26.856+08:00Wah x sabar nak cuba resepi noe..moga menjadi lah ...Wah x sabar nak cuba resepi noe..moga menjadi lah saya buat tq erkbonniepalyhttps://www.blogger.com/profile/10503948096566320710noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-13911438316762311782014-10-05T22:39:15.585+08:002014-10-05T22:39:15.585+08:00Salam kembali....tahniah dah menjadi kek u dearr.....Salam kembali....tahniah dah menjadi kek u dearr...ttg beberapa tips tu...pertama...cara nak potong...ada yg kata rendam pisau dalam air panas...then lapkan kering cepat2 potong....tapi bagi akak sebelom nak potong keraskan dalam peti ais sekejap then senang sikit nak potong....biasanya loose base tin atau springform terdapat kat kedai bahan2 kek dearr cuba tanya kat sana mmg banyak ada terjual dearr....tips terakhir tu mmg terus terang akak bagitau kek jenis ni tak bole tahan lama...unless u ada pembeku beg udara sejuk tuk simpan kek ni...kalau tak mmg confirm cair nanti. pasal ketulan tu nak tau juga ketulan pada white coklat kerr atau dark coklat,,,yang mana yerr??Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-46192842637534461962014-09-30T09:06:17.907+08:002014-09-30T09:06:17.907+08:00Salam. Alhamdulillah, kek sy menjadi. walaupun com...Salam. Alhamdulillah, kek sy menjadi. walaupun comot skt. Huhu. cuma nak tanya beberapa perkara. akak ada tips mcm mane nak potong kek tu jd cntik n smootn flat? lg 1 nak tnya ada tips ke mcm mane nak beli loose based tin or springform tin? hari tu sy alas guna plastic je tp memang x kmas n payah nak keluarkan. last thng sy nak tips mcm mane nak bg kek tahan lama kat luar, sbb sy plan nak bwa kek ni dlm keta utk tempoh 2 jam gitu, tp risau cair. and just nak share, sy hr tu guna whipping cream yg tawar but still before letak kat kek, sy pukul hingga kembang wlaupun bila dah smpn dlm peti dia keras n berketul sktnea arianinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-16784869164406863882014-06-28T23:23:21.643+08:002014-06-28T23:23:21.643+08:00W'salam...amin2 alhamdulillah tahniah dah menj...W'salam...amin2 alhamdulillah tahniah dah menjadi kek awak buat...haa tu laa tak pasal2 org tu kutuk2 kata saya ni dusta aduhhhh terkesima saya bila terbaca ruangan tu...saya cuba komen kat blog org tu...tapi tak lepas pun komen saya...dia takut laa tu nak siarkan komen saya...kalau dia benar dia tak perlu takot kan...haaiii nasib badan...apa pun saya yakin ALLAH tu Maha kaya dan Maha melihat...takpe laa biar Allah sajerr balas apa yg dia dah buat kat saya...anyway thks awak sudi singgah disini dan mencuba resepi dari blog saya ni....^__^ salam ramadhan yerr....Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-16605827774046882922014-06-28T23:18:23.174+08:002014-06-28T23:18:23.174+08:00W'salam dearr....yes saya buat 1 adunan 2 loya...W'salam dearr....yes saya buat 1 adunan 2 loyang sbbnya nak buat sekali 1 loyang nak potong sekali 4 keping mmg tak terrer hehehe...so kalau buat 2 loyang senang kan bahagi dua setiap satu loyang....kat step by step ada tulis dearr...Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-286995137500240602014-06-28T23:15:07.063+08:002014-06-28T23:15:07.063+08:00Hii dearr...hahaha tu laa saya pun perasan juga ad...Hii dearr...hahaha tu laa saya pun perasan juga ada yg memburukkan blog saya kata resepi tipu...tapi THKS to her sbb sebut nama saya maka banyak yg kemari dan bandingkan apa yg diperkatakan dia tu laa yg dusta...ramai teman2 dah komen kat sini...kalau ada yg tak menjadi saya sure sangat dia salah guna Whipping cream...ingat tau awak kalau buat coklat mousse putih w/c tak naik2 tu tandanya w/c salah tu...kena cari yg bergula punya yg dipanggil non dairy w/c....kalau ada masalah bole sajerr tanya saya no problem insyaAllah saya akan sedia membantu mana yg termampu...thks awak sudi komen positive kat ruangan ni...apa pun salam ramadhan dan selamat mencuba...Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-24166045791739321802014-06-28T23:08:46.009+08:002014-06-28T23:08:46.009+08:00Salam kembali sis....alhamdulillah dah menjadi kek...Salam kembali sis....alhamdulillah dah menjadi kek awak...thks sbb sudi kerr blog saya ni...^__^Puteri Manjahttps://www.blogger.com/profile/13767990366251123263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7811202828970540047.post-86311663407801743002014-06-26T09:47:19.691+08:002014-06-26T09:47:19.691+08:00assalamualaikum....sy dh cube resepi awk ni.... 10...assalamualaikum....sy dh cube resepi awk ni.... 100% menjadik! TQ share resepi.... mmg sgt puas hati wlu pun 3 hari menyiapkan baru dpt mkn kek ni... tp ada penderaan resepi & cara2 sikit la... mousse coklat tu sy simpan semalaman gak dgn mousse putih...hahaha...pastu tersalah pandang tepung naik sendiri sy pegi gune tepung superfine...seb baik menjadik lembut gebu kek nye... TQ sgt2...sy ada terbaca blog mana ntah mngatakan awk penipu resepi! FITNAH DUSTA semata2! kesian awk...apepun semoga murah rezeki...Anonymousnoreply@blogger.com