Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 21 March 2016

FRENCH MACARONS 2016



video

Assalamualaikum bertemu sekali lagi diruangan blog putri nie. Seperti yg putri janjikan kelmarin....haa nie dia resepi serta vd MACARONS PUTRI STYLE. Haa tu dia siap buat vd lagi tau. Tu pun sbb ramai permintaan nak tengok mcm mana cara putri buat macarons. Sesungguhnya yerr putri mmg tak pro tau tapi setakat berkongsi ilmu bole laa tunjuk sikit2. Putri tau banyak yg teringin nak mencuba resepi macarons nie. Seperti yg kita ketahui mak aron nie mmg ada rewelnya semua bergantung pada cara kita mengendalikan adunan mak aron nie. Putri dah sedaya upaya cuba yg terbaik tuk memberi tip2 tapi semua tetap bergantung pada tangan kita masing2. Ingat tau jgn pernah rasa kecewa hanya kerana tidak menjadi. Kita kena berusaha beberapa kali untuk dapatkan hasil yg cemerlang. Putri pun tak terkecuali...pernah kecewa banyakkkkk kali tau tapi tetap tak putus asa. Putri tanamkan sifat "saya tahu saya bole lakukannya tapi saya harus berusaha lagi!!." Putri perbanyakkan membaca dan menonton setiap vd macarons yg berbeza2. Ternyata yg satu nie jerr laa yg telah membuat macarons putri semakin menjadi2 dan dengan itu putri ingin berkongsi segalanya tentang macarons nie kepada anda dengan sebaik mungkin...kiranya all out laa semua tenaga penat lelah semua putri gadai tau hehehehe. Harap2 dengan adanya tip2 dan VD macarons nie, dapat laa kiranya teman2 semua sudi nak mencuba resepi dari blog putri nie. Moga macarons anda juga menjadi2 seperti macarons putri....teruskan mencuba dan jgn pernah mengalah....kipidap otey!!!! jom kita semak hutan tuk dapatkan resepinya yerr hehehe...jom jom...






BAHAN2NYA
  • 180 GM GULA ISING (GULA SERBUK) DIAYAK
  • 110 GM SERBUK BADAM DIAYAK
  • 90 GM PUTIH TELUR YG SEJUK
  • 70 GM GULA KASTOR
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA


*** PERHATIAN YERR...PUTRI GUNAKAN PUTIH TELUR YG TELAH DISEJUKKAN(DISIMPAN) SELAMA BEBERAPA HARI DLM PETI SEJUK. PUTRI PERNAH CUBA BEBERAPA KALI GUNA TELUR PADA SUHU BILIK TAPI TIDAK MENJADI. SEMUA YG TERTULIS ADALAH MENGIKUT CARA PUTRI SENDIRI SETELAH DIUJI KAJI BERPULUH KALI.***















CARA2NYA

1. AYAK GULA ISING. DI IKUTI PULA DENGAN SERBUK BADAM. PASTIKAN TIADA GUMPALAN PADA SERBUK BADAM. SEKIRANYA ANDA BIMBANG AKAN BERKURANGNYA SEBUK BADAM DISBBKAN GUMPALAN TERSEBUT, SERBUK BADAM BOLE LAH DI AYAK TERDAHULU KEMUDIANNYA DITIMBANG.

2. KACAU RATA PADA KEDUA2 BAHAN AYAK TADI DAN KETEPIKAN.

3. DI DALAM MANGKUK PEMUKUL, PUKUL PUTIH TELUR DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 1-2 MINIT SEHINGGA KELIHATAN BERBUIH PEKAT.

4. MASUKKAN GULA KASTOR SAMBIL TERUS MEMUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 2-3 MINIT. PASTIKAN TELUR KEMBANG BERTANDUK DAN BILA DITERBALIKKAN TIDAK JATUH. ADUNAN KELIHATAN BERKILAT.

***PERINGATAN YERR JGN TERLEBIH MEMUKUL SEHINGGA MENGAKIBATKAN PUTIH TELUR MENJADI SEKETUL2. INI AKAN MEMBUAT PERMUKAAN MACARON AKAN RETAK SERIBU. HATI2 KETIKA MEMUKUL PUTIH TELUR.***

5. MASUKKAN PULA ESEN VANILA DAN PUKUL LAGI DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5 SAAT. ADUNAN MASIH LAGI KEMBANG BERTANDUK.

***BERGANTUNG KEPADA MIXER MASING2. KALAU YG BERKUASA RENDAH MUNGKIN PERLU MEMUKUL LEBIH LAMA SEDIKIT.***

6. MASUKKAN ADUNAN YG TELAH DIAYAK BERSAMA TADI KE DALAM PUTIH TELUR SEBANYAK 5 SUDU BESAR. KITA AKAN BUAT 3 KALI MASUK. 

7. GUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA DAN KAUP BALIK ADUNAN SELAMA LEBIH KURANG SEMINIT.

8. ULANG PROCESS YG SAMA SEHINGGA YG KE 3 KALI. BOLE LIHAT VD SEBAGAI RUJUKKAN. ADUNAN SAAT NI KELIHATAN SEPERTI LAVA.


9. ASINGKAN KEPADA 2 BAHAGIAN DAN WARNAKAN DENGAN WARNA PILIHAN MASING2 PADA KEDUA2 BAHAGIAN TADI(PUTRI GUNAKAN SERBUK PEWARNA).

10. KAUP BALIK BEBERAPA KALI SELAMA 1-2 MINIT SEHINGGA WARNA SEKATA. INGAT YERR JGN SAMPAI ADUNAN MENJADI TERLALU CAIR. BOLE LIHAT VD SEBAGAI RUJUKKAN.

11.  KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM PIPING BAG. KALAU NAK GUNA NOZZLE PUN BOLE YERR TERPULANG PADA MASING2.

12. PIPEKAN KE ATAS LOYANG YG TELAH DI ALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. SIZE BERGANTUNG KEPADA KEHENDAK MASING2. BOLE LAKARKAN PADA KERTAS MENGGUNAKAN DUIT SILING 50 SEN JIKA ANDA MAHU SEBAGAI PANDUAN.

13. HENTAKAN LOYANG BEBERAPA KALI DI ATAS MEJA BAGI MENGELUARKAN ANGIN DALAM ADUNAN. GUNAKAN PENGOREK GIGI (TOOTH PICK) BAGI MEMECAHKAN LEBIHAN ANGIN/BUIH YG TIMBUL.

*** SEKIRANYA ANDA LIHAT ADA BUIH YG TIMBUL DAN ANDA TIDAK MEMECAHKANNYA, BAHAGIAN YG BERBUIH AKAN BERLUBANG SELEPAS DIBAKAR. MACARONS ANDA AKAN KELIHATAN BERLUBANG BAGAI JERAWAT NANTI...HEHEHE.***

14. BIARKAN ADUNAN KERING SELAMA SEJAM. KALAU TIDAK KERING2 SELAMA LEBIH 2 JAM...NAMPAKNYA ADA KESILAPAN DALAM MEMBUAT MACARONS ANDA. 

*** BIASANYA 40 MINIT ADUNAN PUTRI AKAN KERING KESELURUHANNYA. BILA PEGANG ADUNAN TIDAK MELEKAT PADA JARI. BERMAKNA ADUNAN SEDIA UNTUK DIBAKAR. ***

15. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 150C SELAMA 15-18 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. (PUTRI BAKAR SELAMA 25 MINIT SBB MAHUKAN MACARON YG GARENG)

*** PERHATIAN YERR SEKIRANYA ANDA BAKAR LEBIH LAMA, WARNA MACARONS TIDAK AKAN KELIHATAN CANTIK TAPI TEXTURE NYA AKAN GARENG DAN SEKIRANYA ANDA KURANG MEMBAKAR LAMA, WARNA MACARON KELIHATAN CANTIK TAPI RASANYA PULA AGAK KENYAL (CHEWY)....JADI TERPULANG PADA PILIHAN MASING2 YERR. MINIT YG DISYORKAN ADALAH 15 MINIT. ***

16. SEJUKKAN ADUNAN SEBELUM MEMAIPKAN NUTELLA. ADUNAN BOLE TAHAN SELAMA LEBIH 2 BULAN DALAM BOTOL KEDAP UDARA. KALAU BOLE JGN SIMPAN TERLALU LAMA SBB RASANYA AKAN BERUBAH SEDIKIT.

SELAMAT MENCUBA !!!
CREDIT TO RAIZA NY
OLAHAN/DISUSUN SEMULA : PUTERI MANJA























FOR THIS RECIPE 

Friday, 11 March 2016

OREO RAINBOW CHOCO CHEESE CAKE

Assalamualaikum. Harap semua dalam keadaan sihat2 yerr. Agak lama juga putri tak membaking disbbkan pekerjaan putri. Susah juga nak curi masa bila dah kena kerja lebih masa nie. Balik keje jerr dah lepak macam katak yg terdampar wahahahaha. Seriously kalau dulu keje sikit masa jerr tak laa penat mana pun but now sejak dah muda2 nie huhu penat dia mcm angkat kayu balak hokey hahaha penat giler2 seyy. Sampai kan dapur ku jarang berasap...aduhhh!!!! tangan pun dah naik keras tau. Nasib baik skill masih utuh gitu...yerr laa tu hahaha. Oh well sekurang2nya putri masih disini tau. Terimakasih kepada yg sudi lagi melawat blog usang putri nie. Wah diam tak diam my blog dah masuk tahun kerr 4 laa bulan nie. Hapi besday Blog hehehe. Lebih kurang 300 lebih resepi yg telah putri kongsikan disini. Thks pada teman2 dan anda3 yg disana yg telah membuatkan blog nie masih bernyawa hingga sekarang. Tanpa anda tak bermakna page nie sbb tu laa mak sayang kamu semua tau walaupun kita tak kenal. Anyway sempena hari lahir putri yg kerr dot3 hahaha rahsia laa sangat kannn ngeee so sempat laa putri curi masa mencuba resepi terbaru nie. MasyaAllah....rasa mcm nak pitam laa pulak bila makan kek rainbow cheese nie tau hehehe. Mak citer bukan main2 tau betul punya serious lalinkkk semua mak dah berapa kali rebah dah tadi hahaha then bangun balik sambung makan then rebah balik muahahaha mcm kena wrestling lak rebah2 bahahahahaha tapi betul laa tu rebah sambil mulut mengunyah2...haa dapat tak bayangkan? apa!! tak dapat bayangkan...alamakkk wasted tau mak citer panjang lebar sampai kering air liur mak tau wahahahaha. Apa pun korg kena cuba juga2 resepi nie tau...kalau tak cuba mmg tak dapat laa korg nak rasa rebahnyaa tu wahahahaha...so try naa jgn tak pulak hehehe...ok jom kita intip sikit belakang tabir ek tengok apa yg kita perlukan...jom jom...
Oh yerr lupa nak khabarkan yg resepi kek tapak kuda putri ada masukkan vd didalam ruangan resepi tersebut. Inshaa Allah sapa tau dimasa2 akan dtg akan ada lebih banyak vd cara2 putri membuat kek dan mungkin kukis. Doakan yerr moga putri sihat dan bole vdkan mana yg termampu inshaa Allah.



BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG LOOSE BASE TIN 8")

BASE OREO
  • 110 GM OREO (TANPA CREAM)
  • 60 GM BUTTER DICAIRKAN

FILLING (RAINBOW PART)
A
  • 3 SUDU BESAR AIR BIASA
  • 1 SUDU BESAR GELATIN
B
  • 150 GM CREAM CHEESE
  • 1 SUDU BESAR GULA KASTOR
  • 100 GM WHIPPING CREAM (NON DAIRY-YG MANIS)
  • 200 ML WHIPPING CREAM (NON DAIRY-YG MANIS)
  • 100 GM WHITE CHOCOLATE

TOPPING GANACHE
  • 100 ML WHIPPING CREAM (NON DAIRY-YG MANIS)
  • 200 GM DARK CHOCOLATE (DI HIRING2 KASAR2)
  • 1 SUDU BESAR BUTTER (OPTIONAL)

*** PERHATIAN YERR KEK NIE TIDAK BOLE DIBIARKAN DI LUAR KERANA IA AKAN MUDAH CAIR. DIMAKAN KEK NIE SEJUK2 BARU SEDAP. ***



CARA2NYA BASE OREO
1. OREO DI BLENDER HINGGA HALUS DAN MASUKKAN BUTTER CAIR YG TELAH SEJUK TADI DAN GAUL HINGGA RATA.

2. MASUKKAN KERR DALAM LOYANG LOOSE BASE TIN DAN TEKAN2 OREO BIAR MAMPAT.

3. BAKAR SELAMA 8-10 MINIT PADA SUHU 170C BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. DIBIARKAN SEJUK. SEMENTARA TU KITA BUAT FILLINGNYA.

*** TAK BAKAR PUN BOLE TAPI BAKAR LEBIH SEDAP DAN HARUM BAU OREO NIE. ***

CARA2 FILLING RAINBOW 

1. BAHAN A MASUKKAN GELATIN KEDALAM AIR DAN BIAR KAN IA LARUT SENDIRI SELAMA 5 MINIT. ADA SEDIKIT YG TAK LARUT JADI GUNAKAN SUDU DAN KACAU GELATIN HINGGA HANCUR. KETEPIKAN

2. BAHAN B PUKUL CREAM CHEESE  DAN GULA HINGGA SEBATI. MASUKKAN WHIPPING CREAM DAN PUKUL LAGI. SATUKAN BAHAN A YG TELAH LARUT TADI KEDALAM BAHAN B NIE DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI. KETEPIKAN.

3. BAHAN C PUKUL WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK. CAIRKAN COKLAT PUTIH DALAM MICROWAVE SELAMA BEBEAPA SAAT. KLUARKAN DARI MICROWV DAN KACAU RATA. MASUKKAN COKLAT CAIR NIE KE DALAM WHIPPING CREAM TADI DAN PUKUL HINGGA RATA BERSATU.

4. SATUKAN ADUNAN B DAN C. PUKUL HINGGA SEBATI BERSATU. 

5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 4 BAHAGIAN SAMA RATA. LETAKKAN WARNA PILIHAN PADA SETIAP BAHAGIAN. 

6. SELANG SELIKAN WARNA2 NIE KE ATAS OREO TADI MENGIKUT CREATIVITI MASING2 DAN GOYANG2KAN SIKIT LOYANG SUPAYA ADUNAN SEKATA/RATA MENGELILINGI LOYANG. SEJUKKAN DALAM PETI SEJUK (NON FREEZER) SELAMA 1 JAM ATAU LEBIH.

CARA2 TOPPING GANACHE

1. PANASKAN WHIPPING ATAS DAPUR DENGAN API YG KECIL SEHINGGA MENDIDIH DITEPINYA. MATIKAN API DAN MASUKKAN POTONGAN COKLAT KEDALAMNYA. KACAU SEHINGGA COKLAT LARUT. DIABIARKAN SEJUK SELAMA 15-20 MINIT.

2. TUANG COKLAT GANACHE NIE KE ATAS FILLING RAINBOW YG TELAH SEJUK TADI DAN MASUKKAN KEMBALI KEDALAM PETI SEJUK. BIARKAN KEK NIE SEJUK SELAMA 2 JAM ATAU LEBIH SEBELUM DIPOTONG. INGAT YERR PANASKAN PISAU SEBELUM MEMOTONG KEK CHEESE NIE.

SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER DAN OLAHAN : PUTERI MANJA










FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...