Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 30 October 2015

PUDING MANGO TUTTI FRUITI

Haiii laaa dugaan betul ari ni...dari tadi siang sampai laa ke malam hari camni. Betul2 terguris tau hati putri huhu. Anyway Tak laa separah mana pun cuma biasa laa kan...ada satu yg agak mengecewakan putri dimana awalnya putri dan sorg adik berhasrat nak adopt 3 ekor kucing yg sangat2 comel. Diperkenalkan melalui seorg rakan kepada seorg rakan lain. Kira tangan atas tangan laa nie. Dah tengok gambar ok n mula2 semuanya mcm indah gitu but then tetiba berubah pulak...katanya nak jual laa anak2 kucing tu dan bukan nak bagi. Waduhhh kalau nak jual pun cakap jerr terus terang awal2 kan tak yah last2 minit camni tetiba berubah seolah2 tak nak kasi. Kan senang kalau dia jujur daripada dia berdolak dalik dengan mcm2 alasan. For all u knoe kita bukan tak pernah jaga kucing kan so tak yah laa nak spell it out abt whether kita serious kerr tak kan. Like seriously cakap pada salah org camtu. Anyway last2 dapat tau mungkin ada harapan dapat 1 kitten plus yg satu lagi dimana diperkatakan kitten ni sakit. Sakit yg mcm mana tak sure laa pulak but then again mmg betul kata adik mak tu sbb dia dah sayang dia nak amik laa yg sakit tu juga....putri setuju sbb kami sama2 dah mula suka n sayang pada anak2 kucing tu pada pandangan pertama bila diperkenalkan kepada kita. Dia tunjuk gambar jerr terus dah suka tau. Guys kalau yg nie tak menjadi juga...kiranya korg kat luar sana yg punya banyak anak2 kucing nak bagi kita...buzz putri ek hehehe. Hopefully semuanya berjalan lancar seperti yg kita inginkan..inshaa Allah.
Oh well sori yerr terbabas kisah anak kucing lak huhu. Ni laa kalau perasaan sayang pada kucing2 mula datang mcm nie laa. Sejak ada pika hidup mak berubah sangat2 seolah lebih bahagia. Seriously kucing2 nie seperti penyeri dalam rumah kita tau...balik keje penat2 bila tengok kucing terus ilang rasa penat. Nak2 kalau kucing tu masih baby...omg I will definitely spend few hrs playing with them. Kadang tu sampai terbaring2 sebelah my kitten hehe. Arrgghhh sbb tu laa kalau ada kucing mmg masa putri akan selalu bersama dorg. Part2 gomol mengomol jgn cakap abis teruk my pika hokey hehehe. Oh yahhh kalau nak tau 2 of my loyang isi puding dijatuhkan oleh my pika tau...berkecaiiii mcm muntah budak jadinya hahaha. Nasib baik laa pika ni muka comel jerr kalau tak abis kena rotan tau....mak dok termenung kejap bila tengok puding mak jatuh huhuhu. Anyway rasa puding nie power ok gadungan manga dan susu mmg menepati tekak mak. Nak2 musim jerebu camni makan nie punyaaa laa lega. Mak tak suka time nak potong puding nie....dia bergoyang2 wobble laa pulak hahaha. Nak masukkan dalam piring dia punya gelek fuhhhh dengan mak2 sekali tergelek2 muahahaha yerr laa tu hehehe. Ok laa apa pun must try puding simple nie....sangat sedap dan mudah nak membuanya...jom tengok bahannya k...


BAHAN2NYA PUTRI GUNA 3 LOYANG PIE SIZE 5" INCI

LAPISAN MANGO
  • 1 PAKET PUDING MANGO
  • 500 ML AIR BIASA

LAPISAN SUSU
  • 1½ SUDU KECIL SERBUK AGAR2
  • 300 ML SUSU SEGAR
  • 70 GM GULA KASTOR
  • 260 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
LAIN2 BAHAN

BUAH2AN PILIHAN ANDA DAN DIHIRIS2. 
*** BAGI SERBUK PUDING MANGA...ANDA BOLE MEMASAKNYA MENGIKUT PERATURAN PADA KOTAK PAKET PUDING TERSEBUT YERR. ***



CARA2NYA2

1. MASAK LAPISAN PUDING MANGO TERDAHULU MENGIKUT PERATURAN PADA KOTAK TERSEBUT.

2. SETELAH MASAK TUANG ADUNAN KEDALAM BEKAS YG DISEDIAKAN. TUANG SETENGAH  DAN BIARKAN IA KERAS SEKETIKA.

3. MASAK PULAK LAPISAN SUSU. SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI WHIPPING CREAM. MASAK ATAS API YG SEDERHANA KECIL SEHINGGA MINDIDIH DAN GULA LARUT. MATIKAN API DAN MASUKKAN WHIPPING CREAM DAN KACAU RATA.

4. PASTIKAN LAPISAN PUDING MANGA SUDAH MULA MENGERAS. KALAU MASIH BELUM MEGERAS MASUKKAN SEBENTAR KEDALAM PETI SEJUK.

5. TUANG ADUNAN SUSU KEATAS PUDING MANGA DAN BIARKAN IA SEJUK SEDIKIT. BOLE LAA SUSUN BUAH2AN NIE DIATAS PUDING SUSU DAN SEJUKKAN SEPENUHNYA DIDALAM PETI SEJUK NON FREEZER.

SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN : PUTERI MANJA
SUMBER PUDING SUSU : AZLITA AZIZ


YG NIE KES CAMPAK2 TAK TERPIKIR YG LAIN AKAN BERKECAI HUA3. SO LEFT WITH THIS WAN...YG MANA YG SEMPURNA DAH TINGGAL KENANGAN DIKERJAKAN MY PIKA ADUHHHAIII.






FOR THIS RECIPE


Monday, 26 October 2015

KEK LAPIS PRUNE

Selamat pagi lalink semua...sori laaa lambat nak sharekan resepi kek lapis ni bukan apa ada beberapa perkara yg perlu putri bereskan sebelum memulakan membaking ni balik. Seriously banyak dah tertinggal keretapi nie ok. Sejak kebelakangan nie sangat bz...nasib baik laa ada org tu sudi nak membantu meringankan beban pikiran nie...u knoe who u r. Pada teman tu....saya nak cakap nie yerr...awak MMG BEST! kalau awak bantal...saya nak baring atas awak...kalau awak kucing saya nak peluk awak kuat2 sampai awak rimas hahahaha tapi sbb awak manusia seperti saya...saya hanya bole lafaskan terimakasih yg tak terhingga sbb dah menjadi pendengar terbaik buat saya. Jutaan terimakasih juga sbb dah meluangkan masa membantu saya...mempunyai sahabat/adik seperti awak...ibarat memiliki awak menjadi keluarga saya. Still remember abt the story of holding hands...dats my fav part lolss. Again I wanna giv u thousands of flying kiss so dat ur life will always be blessed. Thk u for being U n big hugs! 
Oppss sorii ter emo laa pulak huhuhu. Bukan apa putri nak make sure putri ingat jasa sahabat nie. Oh well ok berbalik pasal kek lapis kali nie....kalau pertama buat agak tidak memuaskan hati. So putri cuba lagi...kali ni putri pandai2 kurangkan itu dan ini then try pulak tak menekan kek dan hasilnya lebih baik dari yg pertama. Kira ok laa kannn nampak sikit lapisannya. Yg mula2 tu ada juga nampak tapi terlalu nipis dan disbbkan prune ni basah maka kek agak lembab dan itu membuatkan lapisan hilang kot...yerr kerr...hahaha seriously mak rasa laa camtu. Apa pun perlu diketahui bahawasanya kek nie punyaa laa sedap lembut yg teramat. Ni laa kek lapis yg bagi putri agak tidka mudah untuk membuatnya....perhaps Im not a pro sbb tu kot...lagi pun biasa laa mak buat tinggi rendah senget benget hokeyyy...org kata perduli haperr kannn buat makan sendiri haaa gasak buta laa nyahhh hehehe. Tapi kalau u guys bole buat lebih baik dari ni mmg mak tapik spring kat U aollss. Apa yg putri amati dari membaca resepi2 kek prune ni...banyak yg menggunakan resepi2 dari yg sedia ada dan hanya dengan menambahkan prune kedlmnya itu sajerr. Seperti yg kita tahu resepi sebenar kek ni sendiri tidak dapat dipastikan...lebih tepat lagi kalau guna banyak telur lagi laaa taknak try walaupun resepi asal ngeee. Bukan apa takut tak jadi mcm sayang kan....tapi kek lapis kebanyakkan mmg guna banyak telur. Tak cuba tak tau kan....so kita ambil laa yg kurang gunakan telur. Yg putri lak pandai2 kurangkan lagi telur. Korg kalau ikut resepi mak kira at ur own risk ok hahahaha. So far so gd...ikut sukatan inshaa Allah menjadi. Ok laa jom kita selak resepinya...jom jom




BAHAN2NYA MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 7" INCI

A

  • 160 GM BUTTER
  • 50 GM SUSU PEKAT
  • 50 GM GOLDEN SYRUP/MADU
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
B
  • 10 BIJI KUNING TELUR
  • 2 BIJI PUTIH TELUR
  • 80 GM GULA KASTOR
  • 60 GM TEPUNG HONGKONG
  • 1 SUDU KECIL PENUH OVALETTE
  • 1 SUDU BESAR AIR SEJUK
C
  • WARNA KUNING (OPTIONAL)
  • 1 PAKET BUAH PRUNE

*** PERHATIAN YERR...KEK YG NI PERCUBAAN PUTRI YG KEDUA. JUST LET U KNOW YG PADA SETIAP ADUNAN YG MASAK PUTRI TIDAK MENEKAN PERMUKAAN KEK. PUTRI BIARKAN JERR CAMTU SBBNYA LAPISAN AKAN TENGELAM BILA DITEKAN2. TAK TAU LAA TU YG PUTRI ALAMI. ANYWAY TERPULANG PADA MASING2 ***




CARA2NYA

1. PUKUL BAHAN A HINGGA KEMBANG PEKAT SELAMA 5-7 MINIT. KETEPIKAN. JIKA GUNA PEWARNA KUNING BOLE MASUKKAN SEKALI.

2. PUKUL BAHAN B HINGGA KEMBANG DAN SATUKAN KEDALAM BAHAN A. GAUL ADUNAN KAUP BALIK HINGGA RATA BERSATU.

3. GRIS LOYANG DAN ALASKAN PARCHMENT PAPER.

4. MASUKKAN 2 SENDUK ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN DENGAN BELAKANG SUDU.

6. PANASKAN OVEN DAN BAKAR ADUNAN PADA SUHU 200C MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH SELAMA 5-7 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

7. LAPISAN KEDUA DAN SETERUSNYA HANYA MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJERR DAN SUHU DITURUNKAN KEPADA 180C. PADA SETIAP 3 ATAU 4 LAPISAN BOLE LAH MASUKAN BUAH PRUNE. BUAT HINGGA ABIS. 

8. ADUNAN TERAKHIR BILA PERMUKAAN SUDAH MASAK KEKUNINGAN, TUTUP ATASNYA DENGAN ALUMINIUM FOIL DAN BAKAR LAGI 10-15 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH.

9. SETELAH MASAK KLUARKAN ADUNAN DAN DISEJUKKAN.

SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : CMG DAN RIMA
OLAHAN : PUTERI MANJA


BAHAN2 B


BAHAN A


SATUKAN BAHAN A DAN B. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA.










FOR THIS RECIPE

Monday, 19 October 2015

SLEEPLESS IN SEATTLE



Assalamualaikum teman2 semua....alhamdulillah bertemu kita sekali lagi disini. Lama betul putri tak masukkan apa2 n3 kan....ialah almaklum masa tu tengah sibuk buat persiapan nak travel jauh. Persiapkan mental n fizikal...nak jalan jauh ni dan penerbangan lebih dari 24 jam baru sampai Seattle. Dimana ini laa destinasi perhentian pertama putri sebelum meneruskan perjalanan menuju kerr Los Angeles pula dan mmg pertama kali makan angin sejauh nie. Sangat2 excited itu pun dengan bantuan sorg adik yg membuatkan perjalanan kami lancar. Tanpa adiknya Yusry tak tau laa putri sampai kerr tak kat USA nie. So I really2 am very thankful pada adiknya for making dis happened. Kita merancang hampir 2 tahun tuk perjalanan nie menjadi kenyataan. Segalanya diuruskan oleh adiknya...booking tiket....booking transfer dan segala booking yg sewaktu dengannya...semua beres kita tinggal hadir jerr....hehehe. Cuma booking hotels jerr diberi kepercayaan kepada putri tuk buat tempahan....wahh pes time beb mak redah jerrr hahahaha. Alhamdulillah semuanya lancar. Sampai laa pada setiap pembayaran bil makanan dan transfer(transport) semua dibayar oleh adiknya dulu dan mak sebagai personal assistant dia...jadi tukang kira dan tukang collect duit alaa alaa Ah long muahahahaha. Oh yerr mak nak promote jap yerr...adik mak nie single n available tau ahakss...kalau sapa2 berkenan bole laa antar borang yerr hehehehe. Criteria tak susah tapi cerewet budak nie hehehehe...senang citer kalau anda laa jodohnya maka terjadi laa alkishanya...wahhh gituuu hahahaha. Apa pun adik mak nie mmg seorg yg sangat bertanggungjawap. Ok dahhh berbalik pada citer mak nie ngee....
Dari kota singapura lebih kurang dalam jam 5.30 pm putri bertolak dari rumah menuju kerr lapangan terbang dengan sebuah van yg kami tempah. Penerbangan kami sebenarnya jam 9.45 mlm...yess putri tau mmg terlalu awal kami bertolak. Bukan apa takut jalan jam (macat) hahaha jangan main2 ok putri pun bisa berbahasa indonesia ok. Oh well sesampainya kami tak laa awal mana punnn sbb mana nak turunkan bagasi2 kami semua dan cari kawasan nak check in luggages lagi kann. So tu semua ambil masa sedikit....gedebak gedebuk terhegeh2 then join the queue check in luggages tup2 dah pun jam 7mlm baru selesai semuanya. Ok masa nie hanya kami bertiga sahajerr yg dah chech in our luggages. My son izan dan kawan dia...dorg dari tempat keje so tak bersama kita waktu tu so agak lambat sikit dorg sampai. Jadi kami yg dah check in bagasi...pegi laa cari tempat settle down sementara menunggu dorg sampai. Risau juga sbb kalau dorg terlambat nie abis laa kena tinggal nampaknya...mmg masalah nanti tapi nasib baik dorg sampai tepat pada waktu. 






Lepas kami dah uruskan segalanya lebih kurang jam 8.30 mlm kita pun masuk dlm...masa ni nak tinggalkan cik Abg n Ira mmg berat...muka masing2 lain jerr...seriously mcm nak nangis pun ada huhuhu yerr laa pertama kali berjauhan dari mereka dan pertama kali juga naik kapal terbang sejauh lebih 24 jam penerbangan. Ishhh perasaan putri bercampur aduk....mula2 excited bagai nak rak hehehe tapi bila dan mula bergerak masuk dan menuju kerr dalam kapal terbang....yaa aduhhh seriously jantung mak berdeguk kencang sampai urut dada berkali2. Nasib baik laa adik ku si Yusry tu ada....dia laa yg selalu kasi semangat kat mak nie. Mmg soalan demi soalan selalu merisaukan putri dan selalu asyik tanya adiknya jerr. Dia selalu kata "kak, dnt wori takde apa2 laa...u gonna be ok....kalau u takut nanti masa kapal terbang bergerak naik u pandang mata I ok"...waduhhhh terharu sungguh kakaknya dengan kata2 adiknya masa nak cool down kan perasaan gementar putri waktu tu. Nervous to the max tau putri...adiknya beberapa kali panggil dan tanya "kak...u ok tak? if u takut or nervous pandang I kak "....yg mak lak terdiam jerr cam robot nak toleh kiri kanan pun takut...pandang depan jerr cam budak baik hahahaha. Lepas flight takeoff....baru laa cam lega sikit. Rupanya takde menderr pungg hahahaha...eksen laa pulak mak ni padahal awalnya rabak gilerr dia punya gemuruh....ngeee. Kami transit di Dubai selama 2 jam selepas 7 jam perjalanan dan sambung kembali perjalanan kami selama 14 jam lebih menuju kerr Seattle. Fuhhh a total of 24 hrs tu....lamanyaaa. 7 jam dah selamat tinggal 14 jam lebih jerr lagi kena hadapi. Masa menunggu penerbangan seterusnya ada laa sedikit kejadian masa transit tu. Perhaps sbb kita semua masuk satu persatu scan our passport n security check...so ada laa sorg MAT SALEH nie tegur mak masa kami sama2 turun escalator. Adiknya dah turun dulu so putri kat belakang dia sementara yg lain di belakang beberapa org selepas putri. Then mamat nie ingat putri sorg2 so dia pun tegur laa putri...semua perbualan berlaku atas escalator menuju kerr bawah...mcm tinggi jerr sbb mcm banyak jerr kita berbual hahahaha...oh well dengar jerr laaa yerr...agak slang percakapan dia tapi masih bole paham laa....

Mat Saleh : "Hii"
Putri : "Hi" sambil tersenyum...
Mat Saleh : "Going to Seattle?"
Putri : "Yah...N you?"
Mat Saleh : "Me too...where r from?"
Putri : "Im from Spore....what abt U...U from Seattle?" 
Mat Saleh : "Oh no Im from Texas...I come to Seattle for some business n stuff...visiting friends as well...been here for many times already so yahh...what abt U? U r on business? "
Putri : "Oh no Im visiting my sister n its my 1st visit to Seattle."
Mat Saleh : "Wow...ur 1st visit?" (dengan kening ternaik sbb dia tak sangka mak 1st time n sorg2 pulak jln...mungkin niat dia baik nak tlg mak kot...yerr kerr)
Putri : "Yah its my 1st time there....." sambil hanguk2 macam paham gitu muahahahaha....(tu laa bole terlupa lak nak bilang yg mak dengan a group of 5...iyerr laa mak tak pikir apa2 pun ingat abis gitu jerr) 

Masa ni kita sama2 dah nak sampai bawah security checkpoint...putri agak terpinga2 sbb ada dua bahagia terpisah dimana sebelah kiri thorough checkpoint dan sebelah kanan pass checkpoint n putri nampak dari atas adiknya Yus kena thorough check sebelah kiri then mamat nie dia jalan dulu depan putri n dia lepas pass checkpoint sebelah kanan then bila tiba giliran putri kena check tetiba mamat nie patah balik n bagi tau security tu...

Mat Saleh : "She's with me" sambil tunjuk putri...
Security : "Ok"...sambil hanguk2 macam paham jerr wahahaha...
Putri : "Oh no no...Im with HIM (sambil tunjuk adiknya yg kerr arah kiri) so sorry..." sambil pandang mamat tu....
Security : "U can go now"...sambil tunjuk kerr arah mamat tadi yg disebelah kanan....
Laaa apa niee kenapa mak terpisah dari adiknya....masa nie dah mula panic sikit n security guard keep asking me to move in...manakala mat saleh tu tunggu putri n putri terpusing2 cari yg lain. Satu persatu group putri kena thorough check tu yg mak gelabah tu hahaha. Sementara putri masih berdiri tak nak duduk...I saw mamat nie mcm kesian kat putri...mmg bole perasan laa putri nie cam tak tau apa nak buat n mana nak jalan huhuhu. Then my son turun dia pun ditempatkan sama dengan putri...aduhh leganya. So kita pun cari tempat duduk n tunggu yg lain. Mat Saleh tu mcm tak percaya yg putri ni with a group n dia ikut belakang putri then bila dia nampak putri berbual dengan my son dia terus pass through depan kita....konon cam "oh ok I get it now!" hahaha terus bawak diri...huhu. Wahhh seriously I think mamat tu malu gilerrr sbb kata2 mak tadi.....aduhhaaaiii putri pun rasa malu sbb dah malukan dia tanpa niat. He was in business class seat so dia masuk dulu...I saw him n lalu depan dia. Dia pulak tunduk takmo tengok mak...cheyyy mak pun tunduk laa tak tengok dia malu kannn ishhh. Mmg peristiwa yg akan buat putri ingat sampai bila2...malu n segan punya crite hahahaha.
Penerbangan selama 14 jam bermula....waktu Dubai pukul 3 lebih pagi kami berlepas. Fuhhh kat sini laa waktu2nya yg palingggggggg lama yg pernah mak lalui. Letih...tekanan udara...makan pun tak selesa. Tandasnya aduhhh makkk terperanjat beruk putri tau. Dah laa kecik muat2 badan jerr nak pusing pun cam tersendat wahahahaha...then bila flush...makkk oiiii dia punya seduttttt MEMEKAK!!! dia guna air pressure takde air...OH OK mak baru tau hahaha. Then 2nd time masuk tandas dah BIJAK...bila nak flush jerr mak tutup telinga muahahahahahaha...lepas tu gelak sendiri hahahaha. Macam2 tau putri ni kannn...semua ni really pengalaman yg lucu dan menyeronokkan. Macam2 putri lalui....mana yg ingat putri crita laa ek. 



Separuh perjalanan kami ada sorg lagi mat saleh yg duduk bersebelah my son suruh buka tingkap. Dia kata bole nampak north pole dan mmg ternyata betul kata2 dia n kita mula laa snap gambar banyak2. Pemandangan yg begitu menakjubkan subhanallah....mmg tak terkata saat tu dan tak sangka mak dapat lihat ciptaanNYA depan mata mak sungguh menakjubkan. Tepat hampir 9 pagi waktu Seattle kita sampai...masa nie mak mcm nak jerit2 jerr....Im in Seattle yeayyyyy!!! I can see satu2 mata kita masing2 cam terkebil2...letih...confused...timing lari perhaps jetlag tapi putri masih bertahan mcm segar sbb excited sangat2. Again satu lagi pengalaman mak dimana tandas2 org putih ni semuanya BERlubang2 wahahahaha. Maksudnya setiap pintu tandasnya bahagian celah2 pintu kiri dan kanan berlubang atau lebih tepat renggang sebesar 1 inci kiri dan kanan! kalau letak mata kat celah tu confirm seluruh bilik air bole nampak...hahahaha ada beran!!! cheyyy kalau dah senak nak terbuang tu jam juga...lu ingat gua ada masa mau pikir sangat kerr lubang tu wahahaha redah kasi pecah terus tandas tu hahahaha. Confirm kalau kat spore mcm ni punya toilet org bole ngendap n snap pic pastu post kat Stomp hahahaha...tapi beza kat sana....mmg semua tandas dorg mcm tu n takde sapa pun yg nak ngendap OK tak heran gitu hahahaha cheyyy. 





Kita semua cari tempat nak onkan router untuk kegunaan kami semua....mak laa yg 1st sekali dapat online...ngeee. Call my sis ijan bagitau kita kat mana n sepantas kilas dia pun sampai. Ingatkan jumpa terus nanesss bagai hahaha tengok2 hapi mood jerr mak ngeee. Seriously mak betul2 excited sbb tak sangka mak bole sampai kerr Seattle yg jauh tu. Temperature was ard 15C sangat nyaman sejuk jerr. Since our check in hotel hanya bole masuk pada pukul 3pm so kita terpaksa ronda2 kawasan Tacoma tu. 











Bertempat di IHOP kita berhenti untuk bersarapan dulu. Banyak kedai2 di kawasan ni masih belum buka kecuali restaurant2 sekitarnya. Wow seriously HOT CHOCOLATE kat IHOP nie adalah yg terhebat terbaik sejauh nie. Kalau korg jumpa IHOP jgn lupa hot coklatnya ek hehehe. 








Sekali lagi pengalaman putri lalui n putri tak sure mcmana size pancakes dorg...bila tanya waiter...dia tunjuk guna tangan dia...mcm kecik n dia pun kata kecik so mak pun order laa sampai 5 keping hahahaha amik kooo mmg tak abis punnngg huhuhu....dasar tipu gue sih hahahaha. Satu lagi kat negara mat saleh nie dorg banyak bagi tips kalau setiap kali makan kat restaurant2. Sekurang2nya 1.5% disyorkan n kalau nak bagi lebih pun lagi dorg suka hehehe. So now I knoe laaa camtu rupanya cara mereka kat sana sbb dengar citer gaji pekeje2 nie murah sangat n mereka harapkan tips jerr. Lepas sarapan tengok jam dan 10 lebih pagi n some of the mall dah mula buka. Ijan bawa kita semua kerr destinasi mall pertama disana Macy's. Pusing punya pusing...pegang n compare hargannya kita tak beli apa2 pun...just window shopping jerr. Then ard 11plus am kita kluar dari Macy's menuju kerr The Outlet Collection. Wow disini laa mak $$$kachinggg3 OK hahahaha....like seriously terus berkenan banyakkkk benda kat sini sampai lupa nak snap pic luar kawasan nie dan dalamnya. Mak tunjuk kat Instagram ari tu videonya jerr....ada yg dah tengok kannn. Nak masukkan kat sini tak reti laa huhuhu. Anyway butik Coach...Micheal Kor dan jenama2 lain mmg terjual murah dari tempat mak tau....beza dia haiii laaa urut dada ok hahaha. Then shop punya shop sedar tak sedar dah jam 3ptg....wahhh cepatnyaaa masa berlalu mcm tak rasa laa pulak wahahaha yerr laa tu. Time to check in hotel....






Wow katilnyaa bole tahan laaa punyaaaa laaa tinggi mak yg kurang tinggi ni kena panjat untuk naik atas katil tu hokeyyy. Seriously pertama kali dalam hidup mak jumpa katil yg setinggi hampir paras pinggang empuknya. Bayangankan katil kat umah masing2 standard paras lutut kerr peha jerr kannn...yg nie paras pinggang beb...cerr bayangkan camna mak nak terus duduk kat katil tu ofcoz kena panjat cam budak kecil panjat katil baru bole duduk hahahaha. Sensara gak laa katil tinggi sbb nak terus duduk susah kena main panjat2 tapi bestnya sbb tebal mcm 20 inci U...bila duduk atas katil tak termasuk pun punggung super kenyal betuii hahahaha. Ok satu hal lagi...aduhhh makkkk tandasnya pulak takde lock...just main tutup gitu jerr dah macam sliding cabinet lak huhuhu. Mmg pikiran jugak laa bila nak buat business kat tandas tu muahahahaha. Anyway so what we do kita siang2 bagitau kalau pintu tandas tutup maknanya ada org kat dalam n jgn ketuk2 kang terbantut susah pulak wahahahaha. Ishhh seriously stress mak tau hehehe. Masuk jerr bilik hotel semua terdampar kat atas katil yg tak bole tido hanya putri dan ain...lain2 dah hanyuttt dibuai mimpi. Room tu mmg sangat2 selesa rasa mcm taknak balik tau ngeee. Masing2 very discipline...cari spot letak bagasi masing2 tanpa mengeluarkan apa2 baju...maknanya bila nak pakai tu jam juga kita keluarkan. Bila terkenang balik kisah tu mmg kagum dengan sikap group kami yg tak pentingkan diri sendiri. Next kita kluar makan malam di restaurant berdekatan....Temperature malam tu antara 12C - 14C. For ur info...putri bawa 2 bagasi check in...2 backpack...1 sling bag. Waduhh berapa banyak dahhh mak bawak....nak pindah kerr apa nie ngee...




Apalagi yg kita bole makan kann kalau kita travel ni...lagi2 tempat yg kita tak berapa familiar. So kita makan either salad...go fish atau pun roti kerr roti hahahaha...bertahan jerr laa kannn ngeee. Then after dinner sepatutnya kita nak redah airport but then putri sangat letih...dorg bole laa dah tido perr....so putri balik dulu followed by budak2 nie...laaa dorg pun tak jadi kluar except si adiknya dia kluar sorg2 uruskan ticket kita org yg nak kerr LAX nanti. Awww so sweettt semua dia buat huhuhu....thks alot adiknya. 1st nite gone....semua tido nyenyak....mak lepak snoring lagi hahahaha. Nasib laa sapa yg dengar kannn...bertuah namanya tu dapat dengar BETA bernyanyi2 waktu malam hahahaha. Next morning...




Dari bilik kami bole lihat Mount Rainier....destinasi yg harus pegi lain kali...cam best jerr kan. Then again menuju kerr kawasan yg sama kami bersarapan...go pancakes ball n onion rings plus hot chocolate...hmmm tak sama dengan Ihop punya hot coklat lerr huhu. Later Ijan dtg join kita dia siap bawa a box of mixed pastries. Thks ijan buat susah2 jerr hehe. Oh yahhh next dia bawa kita pegi wallmart!!! kat sini laa shopping coklat ku bermula. Murah nak oiii yerr kerr hahahaha....so amik punya amik punya amik...adiknya sound..."kak ingat2 sikit kang nanti tambah berat ur luggage jgn over 23 kg"....tettt terus perasaan ceria mak terjunam ke lurah yg sangat dalam hahahaha. Mak baru sedar banyak sangat pakaian mak bawak kalah kan artis hua3. Now lesson learned never over packed ur stuff. Tu cuaca pun tipu mak tau...mak tengok kaji cuaca menyatakan sejuk bagai gitu....tengok2 tipah tertipu U...ada baju glamor mak tak pakai pun dek cuaca yg mendustai diri ku hahahaha. Buat berat bagasi jerr tau...tambah coklat mak...kompem time nak timbang bole terberanak angkat bagasi mak tu hua3. 










Then our next stop Pike Place Market Downtown atau dikenali dengan Public Market Center. Dengan menaiki electric train Sound Transit...dari Seatac kita menuju kerr Westlake then transfer kerr monorail pula. Temperature time tu mmg nyaman antara 14C dengan 19C. Bila ptg ada matahari agak panas juga tapi tetap nyaman. Haa tu dia...baru beli bag teruihhh mak pakaiii hahahahaha. Satu yg mak kagum sangat kat adiknya nie...1st time dtg Seattle sekali tunjuk ajar jerr terus jadi terror laa mamat nie. Padahal tak tau kisah pun pasal tempat nie...tup2 dia lak yg jadi tour guide kita hehehe. Memudahkan betul perjalanan kita hari tu...alhamdulillah.






































Kalau u guys tengok gambar2 diatas ni...nak pegi pike market ni sebenarnya kena turun bukit tau...masa turun tu mmg senanggg laju jerr mak jalan hahahaha. Part naik balik tu takmo citer laa ek...case close muahahaha. Apa pun mak berterimakasih kat mereka2 nie semua...dorg laa banyak membantu mak dalam setiap perjalanan kita semua. Sangat membantu antara satu sama yg lain. Terdapat juga Starbuck pertama yg dibuka di kawasan nie pada tahun 1971. Fuhhh ramai gilerrr org beratur nak beli coffee nya...dekat sejam juga laa mak tunggu geng2 mak tu kluar beli air kat situ. Org kata tak sah kalau tak order atau beli air kat tempat tu sbb starbuck pertama kan mmg jadi tarikkan pelancung kat situ. 













Next kita kerr Space Needle...yg dalam citer sleepless in Seattle tu lerr kat sini laa...jomm. Sampai kat sini jerr then masa beli tiket timing nak naik atas tu agak lama kena tunggu few hrs so kita batalkan niat ari tu kita dtg balik esoknya. Esoknya tu kita jalan sendiri takpa my sis ijan. Siap redah Post Alley sbb nak tengok Gum Wall yg juga tarikkan pelancong kat situ. Berdekatan dengan pike place dan crab pot. Like I said...masa turun bukit tu mmg mak tak rasa apa laju jerrr hahahahaha. Then lepas makan tengahari kat situ mmg bertambah berat mak nak jalan ok hahahaha. Bila tengok bukit yg tinggi tu mak dah mula mengeluh hahahaha...so geng2 nie laa yg bantu putri naik tau....kalau tunggu putri naik sendiri mau sebulan baru sampai atas tu hahahahaha apa dah jadi kan. Im grateful punya anak2 n adik yg sebaik mereka. Gelak hilaian tawa kami tak putus2 sepanjang mendaki bukit yg tinggi tu. Sampai naik senak perut ketawa berdekah2...ada jerr yg nak diperkatakan atau pun yg nak diusik...mentang2 laa putri victimnya so paham2 jerr laa...mak mcm cinderella tau...cinderella laa sangattt wahahahaha. Bercakap ttg space needle ni...cuaca kat atas tu agak terik sbb matahari memancar kat atas tu so mak kurang amik gambar...ada beberapa keping yg u guys bole tengok. Pemandangannya dari atas  ya ampunnn sangat2 cantik....agak rasa pening2 lalat sbb tinggi kot...so kita pun tak stay lama....kami turun dan terus kerr Gum Wall dan Crab pot. Kalau kita lihat dinding2nya yg penuh dengan chewing gum...mmg menjijikkan geli pun ada...penuh satu tembuk sampai kat atas tapi tu laa unik pun ada sbb kita tak akan dapat lihat dinding tercemar mcm tu kat tempat lain. Lessons that I hv learnt so far...make urself FIT...sbb kat sana u kena jalan dan jalan dan banyak lagi jalan dan jalan mcm tak stop2...mau tercabut lutut mak dibuatnya. Kat spore nie berjalan sikit pun dah manja camna hehehe sikit2 rest huhuhu...lain pulak storynya kat Seattle mereka dragged mak mcm anak tiri hokeyyy hahahahaha. Betul2nya gd exercise dimana mak jalan tanpa henti dan mengeluh...ada gak ngeluh dalam hati mak muahahahaha but I really enjoyed throughout the journey. Rasa seronok sampai hilang rasa penat...jenaka dan usikkan yg tak henti2 antara kami membuatkan perjalan ini bergitu sempoi dan bermakna. It was really fun n berharap tiada penghujung untuk kenangan ini...but oh well setiap yg bermula pasti akan ada akhirnya. Apa pun selepas makan Crab Pot kita tak abis lagi disitu...pertemuan terakhir kami bersama2 dengan ijan tuk makan malam pula...
































Ijan membawa kami kerr Duke's Restaurant yg berdekatan kawasan rumahnya. The fish tasted awesome sangat2. Oh yerr kami sempat singgah kerr rumah ijan tapi tu laa tak stay lama sekejap jerr sbb ari dah malam n tak sempat nak snap pic dikawasan rumah ijan. Kucing ijannn yaaa ampunnnn punyaaa laa gomokkkksss dan bulur kucingnya bole buat jacket ok hehehe. To Aaron thks for ur understanding...its so kind of u to let ijan spent the time with me while I was in Seattle. Its a great pleasure meeting u n the cats. To ijan thks for the wonderful dinner we had back then...tak terungkap dengan kata2 bertapa akak berterimakasih atas segala persediaan yg ijan berikan sepanjang akak n geng berada disana. Thk u so very much for everything N luv u lotsss ok...muahhh2. Till then I'll see again...bye2 Seattle....Next stop Welcome to L.A...Lax...Disneyland n Hollywood here I come...nantikan story kat Los Angeles lak ek....tak muat nak tulis kan sini....banyak pengalaman berlaku kat Lax...I luv to share the story with u guys...pls do stay tune for the story of our journey in LAX....






















Bye2 Seattle...I will definitely come again...u just wait. Next our Lax story begins....to be continue...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...