Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 16 April 2015

NUTELLA BLOSSOM COOKIES

Aduhaiii smlm dah edit2 mengantuk laa pulak so mak terlena dengan pc on sampai pagi huhuhu. Kann kann ni laa dia ingat nak baring kejap tutup lampu...nasib baik tutup lampu tau kalau tak mau bill terangkat maut. Abis laa cik abg mengamuk huhu. Tu laa semlm tu mata cam kelat jerr...then kebelakangan nie kena lak pakai SPEC hahahahaha. Tersiksanya bila huruf2 kecik tak nampak ishhh ni laa dia kan umur dah masuk waktu cam ni laa keadaannya. Kalau dulu tak perlu pun pakai spec segala kan..terang jerr mata. Salah satu sbb mata rabun ni laa tengok hp dlm gelap huhuhu. Pls yerr pada semua teman2 jgn buat keje camni mmg cepat rabun. Seriously 1st time mak pakai spec OK hahahaha tergelak sendiri sbbnya pinjam spec cik abg...tu pun spec KONGKANG wahahahahaha. Maksudnya spec kongkang tu dia beli yg murah2 yg kat pasag malam punya haa spec tu laa putri pakai sekarang ni. Fuyyoooo jelas nyahhh hahahahaha. Kannn nampak sangat mata mak dah letih n rabun sbb tu bila tengok asyik gosok2 mata...cam blur2 jerr ayat...then bila amik spec hubby pakai n tengok pc wahhhhh teranggg kauuu ekekekeke. Aduhhhaiii tergelak mak masa menaip ni tau. Ok dah dah jgn nak gelak kan mak ek...korg tu nanti pasti akan JOIN kelab rabun mak OK hahahaha. Ok laa hari ni mak nak citer sikit pasal resepi yg mak baru test ni. Fuhh OSEM kauuu terbaik wok!! muka pun ada senyum sikit nampak tak hehehe. So guys jgn tak cuba...korg kalau tak cuba gerenti kejung kaki tangan sbb tak dapat rasa hehehe. So apa lagi tunggu tu jom laa kerr reban putri...resepi si ayam betina dah bawak lagi hahaha jom kejar ayam tu sampai dapat okeyyy nanti kita sembelih sama dia hahahaha...jom jom





BAHAN2NYA (MENGHASILKAN ANTARA 30-40 KEPING BERGANTUNG KEPADA SIZENYA)

A
  • 150 GM BUTTER
  • 60 GM ICING SUGAR
B
  • 40 GM WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 1 SUDU BESAR ALMOND POWDER
  • 3 SUDU KECIL COKLAT NUTELLA
C
  • 180 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
  • ¼ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK

*** PASTIKAN LOYANG DI ALAS DENGAN BAKING PAPER. ***

CARANYA2
1. SATUKAN BAHAN2 A DAN PUKUL HINGGA KEMBANG.

2. MASUKKAN BAHAN B DAN  PUKUL LAGI DENGAN KELAJUAN SEDERHANA HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN BAHAN2 C DAN PUKUL SEBENTAR HINGGA SEMUANYA BERSATU.

4. SEDIAKAN PIPING BAG DENGAN NOZZLE PILIHAN. PUTRI MENGGUNAKAN NOZZLE SIZE 1M. MASUKKAN ADUNAN DALAM PIPING BAG.

5. PIPEKAN ADUNAN ATAS LOYANG MENGIKUT KREATIVITI ANDA ATAU CARA PUTRI SEPERTI DALAM GAMBAR. BUAT HINGGA HABIS. TEPI2 DIA TU BOLE BETULKAN DENGAN JARI TEKAN2 SIKIT BAGI MEMPERKEMASKANNYA.

6. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER & OLAHAN : PUTERI MANJA

















FOR THIS RECIPE

Tuesday, 7 April 2015

COFFEE ALMOND COOKIES

Assalamualaikum teman2 semua. Maaf laa sbb lama tak bersiaran....biasa laa dengan keje luar lain keje rumah yg tak abis2nya lain. Mana nak layan kerenah anak2 lagi kan so jarang2 dapat buat apa yg putri inginkan. Harapnya lepas ni akan ada lebih banyak lagi resepi2 kukis bakal putri kongsi yerr. Kalau ikutkan buku mak yg ada nie dari zaman jepun lagi dah ada tau tapi tu laa asal nampak yg baru jerr terus beli yg lama cam terkubur laa pulak huhu. Ni pun putri cangkul balik kasi kluar semua buku2 lama nak try resepi yg ada tu. Tu pun mana yg terdetik dihati jerr yg mak amik...yg tak terdetik mak sekali imbas jerr buat tak nampak hehehe. Ye laa kan bukan sikit tau resepi yg ada...melambak2 tapi yg berkenan cam sejemput jerr apa kes kannn hahahaha sbb tu laa asyik beli n beli jerr buku resepi. Lagi pun tak rugi pun beli sbb bole pilih mana berkenan kannn. Haa tuk hari ni putri cuba resepi coffee almond cookies ni...mmg best...dah laa rangup rasa dia then bau dia punyaaa laaa menusuk kalbu sampai my dotter tak sabar tunggu nak ngap hehehe. Dia tak stop2 kluar masuk bilik dia asyik aim jerr kukis mak ni haaa huhu. Masa tu mak ngah sibok posingkan kukis ni n dia lak sibok tanya dah kerr belum banyak kali...adooiiiyaiiiii. Last2 snap ala kadar....nahh amik koooo....fuyooo lajuuuu jerrr dia gigit cam hamster tengah makan gitu wahahahaha. Haruman dari kukis tu yg membuatkan semua org disekelilingnya nak makan...baik kucing kerr hamster kerr ayam kerr burung kerr...kompem dorg pun nak rasa hehehehe. Haa guys tunggu apa lagi tu...jom laa redah resepinya dan bole try testing2 tuk buat raya nanti kannn jom jom...





BAHAN2NYA (MENGHASILKAN ANTARA 45-50 KEPING BERGANTUNG KEPADA SIZENYA)

A
  • 120 GM BUTTER
  • 110 GM BROWN SUGAR
B
  • 2 SUDU KECIL COFFEE ESEN/OIL
  • 1 SUDU KECIL SIRAP MAPLE/MADU
C
  • 170 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
  • ½ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
  • ½ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
  • 80 GM ALMOND DICE/NIBS DIBAKAR SEBENTAR

*** JUST FOR INFO KANDUNGAN GULA SEBAIKNYA TIDAK DIKURANGKAN SBB ADA PERISA KOPI YG MEMBUATKANNYA SEIMBANG MANISNYA. DALAM RESEPI COOKIES YG NI TIDAK MENGGUNAKAN TELUR. PASTIKAN KACANG ALMOND DIBAKAR TERDAHULU SEBELUM MENGGUNAKANNYA. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA KEMBANG SEBATI.


2. MASUKKAN PULA BAHAN B DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN BAHAN C DAN ULI HINGGA MENJADI SATU DOH LEMBUT.

4. BULAT2KAN MENGIKUT KEPADA SIZE YG ANDA INGINKAN. KEMUDIAN TEKAN DENGAN TAPAK TANGAN BAGI MEMBENTUK ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR.

5. PERKEMASKAN ADUNAN DAN SUSUN DALAM LOYANG YG TELAH DI ALAS DENGAN BAKING PAPER. BUAT SAMPAI HABIS.

6. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 15-17 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. PASTIKAN ADUNAN SEJUK SEPENUHNYA SEBELUM DIMAKAN.


SELAMAT MECUBA!!!
SUMBER : KOLEKSI BUKU RESEPI
OLAHAN : PUTERI MANJA







FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...