Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 19 May 2014

ALMOND SALTED CARAMEL MILLE CREPE

Salam buat teman semua. Sori laa putri tak sempat nak update NT3 ni sampai laa ari ni. Maklumlaa kurang sihat. Anyway bagi yg nak mencuba resepi ni bole laa mencubanya yerr. Tak laa perfect cam yg terjual dikedai tu kannn huhu. Lagi pun putri tak pernah rasa benda ni setakat dapat info dari kawan2 ttg adanya terjual benda ni. Kat sini mmg laa takde jual benda ni. Tak tau laa dia sapu apa kan pada setiap crepe. Putri lak gunakan 100 peratus caramel so mmg laa berair cam banjir gitu muahahaha. Oh well nak sapu benda lain mmg tak klik laa dah nama pun salted caramel so kita guna jerr laa caramel kan. Korg perlu tau satu jerr...mmg TERLAJAK SEDAP otey hahaha ayat sapo laa tu hehehe. Putri dah sedaya upaya mengubah cara2 memasak caramel ni. Payah gak nak dapatkan suhu caramel ni...kalau keras sikit jerr payah nak sapu pada crepe so putri agak2 laa buat ikut cita rasa putri ni. Apa yg best caramel ni mmg dah cukup lazat dan sedap sangat2 rasa dia...cuma tu laa tak bole nak keraskan dia. So kalau dia berair ditepi2 tu biasa laa...nama pun caramel kann hehehe. Dnt wori bole simpan dalam peti sejuk dan dia tetap tak keras tau. Ok laa jom kita jeling resepinya ek jom jom...




BAHAN2 MILLE CREPE
  • 140 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
  • 20 GM TEPUNG JAGUNG
  • 80 GM GULA KASTOR
  • 500 ML SUSU SEGAR
  • 30 GM BUTTER CAIR/MINYAK
  • 4 BIJI TELUR
  • SECUBIT GARAM
  • 1 SUDU KECIL ESEN VANILA

BAHAN2 CARAMEL
A
  • 270 GM GULA PASIR
  • 80 ML AIR
  • 300 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 100 GM BUTTER DIPOTONG2
  • ½ SUDU KECIL GARAM
B
  • 100 ML AIR MASAK
C
  • 60 GM BADAM HIRIS DIBAKAR SELAMA 5 MINIT

*** BUTTER TAK PERLU TUNGGU LEMBUT JUST POTONG2 KAN DADU DAN KETEPIKAN. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2  CREPE DALAM BLENDER DAN BLEND SELAMA 1-2 MINIT. 

2. KLUARKAN DAN PERAP DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER) SELAMA 30 MINIT.

3. SEMANTARA TU KITA BUAT CARAMEL.

4. SATUKAN BAHAN2 A KEDLM PERIUK NON STICK DAN KACAU ATAS API YG SEDERHANA BESAR SEHINGGA BERBUIH2 DAN GULA BERTUKAR WARNA KECOKLATAN SELAMA 8-10 MINIT.

5. MASTIKAN API DAN MASUKKAN BUTTER DAN GARAM. KACAU CEPAT SEHINGGA ADUNAN SEBATI DAN MENJADI PEKAT. KETEPIKAN.

6. KITA BUAT MILLE CREPE KITA PULAK.

7. PANASKAN KUALI LEPER MON STICK DAN RATAKAN SEDIKIT MINYAK MENGGUNAKAN BRUSH TAHAN PANAS DISEKELINGNYA.

8. MASUKKAN 1 SENDUK ADUNAN CREPE KEDLM KUALI DAN RATAKAN DENGAN MELENGGANGKANNYA KELILING KUALI.

9. BILA TEPI2 ADUNAN KELIHATAN BERTUKAR WARNA, CEPAT2 ANGKAT DAN KIKIS TEPI2NYA DENGAN SUDIP. DENGAN MENGGUNAKAN JARI TARIK SEDIKIT SAHAJERR TEPINYA DAN LANGSUNG TERBALIKKANNYA DIATAS PINGGAN. JGN TARIK BANYAK2 NANTI ADUNAN AKAN MUDAH KOYAK. BIAR DIA JATUH SENDIRI ATAS PINGGAN.

10. SETIAP KALI NAK MASUKKAN ADUNAN DALAM KUALI PASTIKAN KUALI DI OLESKAN SEDIKIT MINYAK. BUAT SEHINGGA HABIS.

11. BERBALIK KEPADA ADUNAN CARAMEL YG KETIKA INI SUDAH MULAI MENGERAS.

12. TAMBAHKAN 100 ML AIR MASAK KEDLM PERIUK CARAMEL TADI DAN KACAU ATAS API SEDERHANA BESAR SEHINGGA CARAMEL CAIR SEMULA SELAMA 3-5 MINIT. AGAK2 DAH CAIR BOLE MATIKAN API TAK PERLU TUNGGU LAMA2.

13. PLS TAKE NOTE YERR ADUNAN AKAN BERAIR DI SEKELING CREPE SO SEDIAKAN LOYANG DAN JARING. BOLE LAA MULA SAPU CARAMEL DIATAS CREPE SELAPIS DEMI SELAPIS SEHINGGA HABIS.  

14. LAPISAN TERAKHIR MASUKKAN KACANG BADAM KEDLM LEBIHAN CARAMEL TADI DAN GAUL RATA. SAPUKAN BADAM TADI DIATAS CREPE. MASUKKAN ADUNAN DALAM FREEZER SELAMA 30 MINIT DAN KLUARKAN SIMPAN PULA DALAM PETI SEJUK BIASA(NOT FREEZER) SELAMA 1-2 JAM. BOLE LAA DIHIDANGKAN

*** PUTRI MENGGUNAKAN 100 PERATUS GULA CARAMEL TUK MELAPISKAN CREPE. U GUYS BOLE JERR GUNAKAN BAHAN LAIN BAGI MELAPISKANNYA. YG PASTI ADUNAN CARAMEL TIDAK BOLE KERAS SBB NANTI PAYAH NAK SAPU ATAS CREPE. *** 


SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER CREPE : AZLITA AZIZ
 OLAHAN : PUTERI MANJA





















FOR THIS RECIPE


Thursday, 15 May 2014

KEK LAPIS STRAWBERRY CADBURY

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua teman2 cayang. Sejak kebelakangan ni mmg terover bz sikit putri dengan pekerjaan. Almaklum kekurangan staff tu yg OT memanjang tu tapi takpe rezeki tu tau hehe. Apa pun insyaAllah putri sedaya upaya akan update kan blog putri dengan segala mcm resepi yg pernah putri cuba. Lagi pun kalau oven tak panas mmg tak sah kan camna pun mesti nak bake punya. Last week sempena hari ibu sedunia tak sempat putri nak buat kek sbb sibuk melayan family. Dengan anak2 blanja makan dan tengok wayang tu yg seharian diluar. Org kata meluangkan masa yg lebih tuk family tu lebih penting dari yg lain2 betul tak..haa siap hanguk pala lagi mak jemah tu hahahaha. Oh well kelmarin balik keje sempat laa buat kek lapis strawberry ni. Apa yg putri suka pasal kek ni...ianya simple dan tak banyak songeh. Satu lagi bahan pun sikit nak try buat pun tak takut. Berbanding dengan kek2 lapis yg sedia ada...kek lapis ni tak lembap. Texture seperti kek baulu gareng2 gitu. Tak reti nak story tau yg pasti mmg tersenarai dalam list raya putri tahun ni. Kalau u aollss perhatikan kebanyakkan kek lapis menggunakan banyakkkkk sangat telur kan...kita nak try pun cam takut betul tak? Seriously bagi putri kalau terlihan bahan dia banyak pakai telur mmg putri akan pikir banyak kali tuk mencubanya. Bukan apa kalau tak menjadi mmg sayang beb...bole melalak sebulan dibuatnya muahahaha. Sbb tu sedaya upaya putri akan adjust membuatkan adunan tu putri bahagi setengah dan guna loyang kecil. So nak cuba pun ADA BERANI kannnn hehehe tapi mostly banyak kek lapis yg payah nak buat setengah adunan memandangkan sukatan telurnya yg tak seimbang. Kalau korg tak paham apa putri cakap haa abaikan jerr ayat tu ek wahahahaha. Ok laa buat teman2 yg tak pernah jemu2 nak mencuba dan terus mencuba sepertimana putri...jom laa kita try buat kek ni pula yerr...jom jom.




BAHAN2NHYA (MENGGUNAKAN LOYANG 6 INCI)

A

- 3 BIJI PUTIH TELUR GRED A

B

- 5 BIJI KUNING TELUR GRED A
- 80 GM GULA KASTOR
- 50 GM TEPUNG HONGKONG
- 20 GM TEPUNG SUSU
- 100 ML MINYAK MASAK ATAU MENTEGA
- 1 SUDU KECIL OVELETTE ATAU SPONGE GEL
- 1 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS

C

- 1 SUDU KECIL STRAWBERRY PASTE
- SEDIKIT WARNA PINK

D
- 1 KOTAK SETENGAH COKLAT CADBURY

*** SEMASA NAK KLUARKAN ADUNAN DARI LOYANG PASTIKAN TEPI LOYANG DIKIKIS TERDAHULU DENGAN PISAU. ***




CARA2NYA

1. PUKUL BAHAN A HINGGA KEMBANG BERTANDUK DAN KETEPIKAN

2. SATUKAN SEMUA BAHAN2 B DAN PUKUL HINGGA PEKAT KEMBANG. TAK PERLU TERLALU LAMA 2-3 MINIT SAHAJERR.

3 SETELAH BAHAN B SEBATI MASUKKAN SUKU BAHAN A KEDALAM B DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA.

4. KEMUDIAN BAKI BAHAN A DIMASUKKAN KESEMUANYA SEKALI DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA ADUNAN SEBATI DAN SEKATA. PASTIKAN ADUNAN TIDAK BERKETUL2 (LUMPS). GAUL SATU ARAH PERLAHAN2 HINGGA PUTIH TELUR TADI SEKATA DENGAN BAHAN B.

5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. SATU BAHAGIAN DIBIAR WARNA ASAL DAN SATU LAGI LETAK BAHAN C DAN GAUL HINGGA RATA.

6. PANASKAN OVEN PADA SUHU 200C. LOYANG DIGRIS DAN DIALAS PARCHMENT PAPER BAHAGIAN BAWAH SAHAJERR. LETAK 3 ATAU 4 SUDU BESAR WARNA ASAL DAN RATAKAN. LAPISAN PERTAMA DIBAKAR SELAMA 8-10 MINIT MENGGUNAKAN KEDUA2 API ATAS DAN BAWAH. SETIAP 2 ATAU 3 LAPISAN SUSUN COKLAT CADBURY MENGIKUT KREATIVITI MASING2 SEPERTI DALAM GAMBAR. ULANGI PROCESS MELAPIS SEHINGGA HABIS.

7. LAPISAN SETERUSNYA MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJERR. HANYA LAPISAN PERTAMA MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. PLS TAKE NOTE YERR. SETIAP LAPISAN DIBAKAR SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

8. SETELAH LAPISAN TERAKHIR MASAK TUTUP ATAS LOYANG DENGAN ALIMINIUM FOIL DAN BAKAR LAGI SELAMA 5-7 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH.


SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN : PUTERI MANJA

BAHAN A


BAHAN B


MASUKKAN SEDIKIT BAHAN A KE DLM BAHAN B DAN KAUP BALIK HINGGA RATA.


BAKI BAHAN A DIMASUKKAN SEMUA DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.


BAHAGIKAN KEPADA 2 BAHAGIAN SAMA BANYAK. JIKA PERLU TIMBANG OKAY.




















FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...