Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Friday 28 March 2014

KEK LAPIS COKLAT SURABAYA

Assalamualaikum...bertemu kita sekali lagi diruang ni. Lama tul laa putri tak bersiaran. Biasa laa mana tak sihat lagi dan banyak urusan yg perlu diselesaikan. Then mak putri lak tak sihat tu yg bz memanjang jerr. Ditambah kan pulak dengan ot ditempat keje putri ni tu cam takde masa nak buat apa2 tau. Balik keje jerr dah penat lepak terus bobok hehehe. Anyway putri tak pernah lupa nak share resepi pada u aollss cuma buat amsa sekarang agak terhad laa sikit. Takpe laa janji ada tau hehehe.

Oh yerr putri nak cakap sikit ni ek. Actually bukan apa sajerr nak mengingatkan mereka2 yg masih muda ni terutama anak2 kita laa. Tak kira laa dorg tu dah besar panjang kerr dah tua kerr sebagai ibu kita berhak tegur dan menasihati anak2 kita tu agak tidak terpesong ke arah yg dilarang. BUDAK2 HINGUS ni biasa laa kan selalu suka ikutkan perasan kalau membuat sesuatu tindakkan sehingga MEMBODOHkan diri sendiri atas perkara yg bole MENDATANGKAN KEBENCIAN org. Sebesar mana sekali pun masalah yg datang atau menimpa kita KENA LAA PIKIR PANJANG agar apa yg bakal kita lakukan tu tidak MEMBURUKkan lagi keadaan dan MEMALUKAN diri sendiri. Ikut kan hati MATI ikutkan rasa BINASA. So istighfar laa banyak2 dan JGN IKUTKAN perasan. Jgn sesekali HILANG rasa HORMAT kita pada mereka yg lebih tua...hormati laa mereka dan kita tak rugi apa2 pun malahan mendapat PAHALA lagi. Jgn ingat tindakkan yg kita laku kan tu dan kira cukup HEBAT dan PUAS HATI!! tapi kita lupa terkadang tindakkan BODOH tu laa yg memburukkan lagi keadaan. So pls GROW UP n always beringat2 laa yerr. Apa pun PEACE yo!!!

Ok laa nak citer prihal kek pulak. Resepi kek lapis ni actually asalnya dorg tak melapis tau...putri jerr pandai2 buat lapis hehehe tapi menjadi jugak laa. The best lapis wooo...tak bermasalah pun cuma tu laa...berjam2 tunggu dia masak hehehe. Kalau ikutkan resepi ni dia buat sebuku2 dan dilapiskan dengan jem. Kalau tengok kat google mmg rata2 semua buat gitu cuma putri jerr kot memandai jerr lapiskan berlapis2 huhuhu. Oh well putri rasa buat cuma ni lebih berbaloi kot. Lagi pun I LUV KEK LAPIS tu pasal buat versi putri tu hehehe. Satu lagi segala cara2 adalah dari cara putri sendiri. Atas pengalaman baking so bole laa juga memandai2 gitu hehehe. Apa pun yg pastinya kek ni pasti mengikut citarasa anda. Kalau tak mengikut kita rotan sama dia ek wahahaha. Ok laa jom kita intai apa bahan2 yg diperlukan jom jom...




BAHAN2NHYA (MENGGUNAKAN LOYANG 6 INCI)

A
- 3 BIJI PUTIH TELUR

B
- 5 BIJI KUNING TELUR
- 80 GM GULA KASTOR
- 50 GM TEPUNG HONGKONG
- 20 GM TEPUNG SUSU
- 100 ML MINYAK MASAK ATAU MENTEGA
- 1 SUDU KECIL OVELETTE ATAU SPONGE GEL
- 1 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS

C
- 1 SUDU KECIL SERBUK KOKO
- 1 SUDU KECIL COKLAT PASTE/EMULCO





CARA2NYA

1. PUKUL BAHAN A HINGGA KEMBANG BERTANDUK DAN KETEPIKAN

2. SATUKAN SEMUA BAHAN2 B DAN PUKUL HINGGA PEKAT KEMBANG. TAK PERLU TERLALU LAMA 2-3 MINIT SAHAJERR.

3 SETELAH BAHAN B SEBATI MASUKKAN SUKU BAHAN A KEDALAM B DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA.

4. KEMUDIAN BAKI BAHAN A DIMASUKKAN KESEMUANYA SEKALI DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA ADUNAN SEBATI DAN SEKATA. PASTIKAN ADUNAN TIDAK BERKETUL2 (LUMPS). GAUL SATU ARAH PERLAHAN2 HINGGA PUTIH TELUR TADI SEKATA DENGAN BAHAN B.

5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. SATU BAHAGIAN DIBIAR WARNA ASAL DAN SATU LAGI LETAK BAHAN C DAN GAUL HINGGA RATA.

6. PANASKAN OVEN PADA SUHU 200C. LOYANG DIGRIS DAN DIALAS PARCHMENT PAPER. LETAK 3 SUDU BESAR WARNA ASAL DAN RATAKAN. LAPISAN PERTAMA BAKAR SELAMA 8-10 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH.

7. LAPISAN SETERUSNYA MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJERR. HANYA LAPISAN PERTAMA MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. PLS TAKE NOTE YERR. SETIAP LAPISAN DIBAKAR SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : RESEPI ASAL CITARASAWAN YG DIPETIK DARI KEK LAPIS SURABAYA
OLAHAN : PUTERI MANJA













THIS RECIPE

Thursday 13 March 2014

KARAMEL HOKKAIDO STRIPE

Salam sejahtera teman2 semua. Terimakasih sudi sungguh menantikan resepi2 dari blog putri ni. Putri ingat tadi ptg2 nak share resepi ni tapi sejak pagi lagi badan semua sakit2 sbb over work kot. Oh yah sejak dua menjak ni tempat keje putri tu ada masalah sikit so putri dah beberapa kali ot balik lambat kira longggg hrs gak laa. Kalau dulu keje seminggu sekali dua jerr so agak relax memanjang tapi akhir2 ni kena pulak bantu tempat keje tu yg terkejut kot sampai sakit2 badan. Cam lama tak keje longgg hrs jadi letih pulak huhuhu. Oh well ni kan rezeki dan putri pun nak membantu mana yg bole so keje laa setakan yg termampu. Lebih2 lagi dengan cuaca yg agak panas ni tu yg buat kesihatan terganggu sikit. Apa pun putri gagahkan diri dan teruskan usaha nak berkongsi ilmu buat semua teman2 putri. So jgn hentam atau marah putri yerr kalau lambat masukkan resepi. Bukan putri sengajerr nak lambat2kan tapi tu laa keadaan kadang2 tak mengizinkan. Apa pun putri tau teman2 semua sangat2 baik hati dan setia menanti walau selama mana pun kann kannn hehehe. Ok nak bercerita sikit ttg resepi kali ni. Putri gabungkan puding karamel dengan kek hokkaido ni...fuuuulaaammmakkkk mmg gerek sehhhh!!! apa yg best kek ni bila dah masak dia tak kempis dan tak melekat pada pinggan seperti mana kek karamel yg biasa tu. Bahagian kek selalunya melekat tapi yg ni tak melekat pun. Perhaps masak dengan baik kot huhu.Bole alih2kan dia bila2 masa lagi tau tapi bila dah lama terbiar terlentang bahagian kek dibawah, keknya akan melekat laa sbb dah lama terbiar tapi baru2 masak mmg tak melekat langsung. Anyway melekat tak melekat janji sedap nohh hehehe. Satu lagi putri gunakan loyang muffins dan bakar gunakan butane torch. Butane torch ni mcm lighter tapi ni yg gedabak besar punya. Tuk kegunaan masakkan dan sebagainya. Jgn pulak guna torch ni tuk hidupkan api rokok ek kang tak pasal2 terbalut jari tu kang hehehehe. Besau woo api dia...sekali tembak rentung rokok tu muahahahaha. Hati2 menggunakan torch ni yerr. Sesuatu yg baru dan harus dicuba. Ok laa jom kita terjun terus kerr resepi dan bahan2nya yer...jom jom.

MEMANDANGKAN PUTRI MENGGUNAKAN LOYANG MUFFIN SO SUKATAN KARAMEL DAN GULA HANGUS AGAK BERBEZA DARI ADUNAN ASAL YG MENGGUNAKAN LOYANG 7 INCI. SATU LAGI YERR PUTRI BUAT KARAMEL NI SBB ADA LEBIHAN KUNING TELUR. SO KALAU ADA BANYAK LEBIH KUNING TELUR BOLE LAA BUAT RESEPI NI DAN RESEPI KEK HOKKAIDO. KALAU BUAT MACARONS KAN ADA LEBIHAN KUNING TELUR SO BOLE LAA CUBA RESEPI NI YERR. KALAU TAKDE LOYANG MUFFINS GUNA MANGKUK ALIMINIUM FOIL PUN BOLE. KALAU NAK GUNA SELOYANG BESAR PUN BOLE KOT TAPI TAK SURE LAA HASILNYA CAMNA SAMADA JADI KERR TAK KERR HANGUS KERR KANN HUHUHU. APA YG PUTRI BUAT ITU YG PUTRI SHARE.


BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG MUFFINS SEGI EMPAT/BULAT) MENGHASILKAN 10 KEPING KEK SIZE MUFFIN

BAHAN GULA HANGUS

- 1 SUDU KECIL GULA PASIR

CARA2NYA


MASUKKAN GULA DALAM SETIAP LOYANG MUFFINS DAN MASAK MENGGUNAKAN BUTANE TORCH (LIHAT GAMBAR DIBAWAH) SEHINGGA GULA LARUT DAN BERTUKAR WARNA. KETEPIKAN.

BAHAN KARAMEL

- 300 ML SUSU CAIR
- 5 BIJI KUNING TELUR
- 80 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU KECIL TEPUNG CUSTARD + 1 SUDU BESAR AIR MIX WELL(OPTIONAL YERR KALAU SUKA KARAMEL DIA MAMPAT BOLE LAA LETAK TEPUNG NI...PUTRI TAK GUNAKAN PUN)

CARA2NYA

SATUKAN SEMUA BAHAN2 KARAMEL DAN KACAU PERLAHAN2 HINGGA RATA. JGN SAMPAI BERBUIH2 OK. KEMUDIAN TAPIS ADUNAN NI. MASUKKAN LEBIH KURANG 50 ML ADUNAN KARAMEL KE DALAM SETIAP LOYANG MUFFINS YG ADA GULA HANGUS TADI. KETEPIKAN.

BAHAN2 HOKKAIDO STRIPE

A
- 3 BIJI PUTIH TELUR
- 50 GM GULA KASTOR
- SECUBIT CREAM OF TAR TAR

B
- 3 BIJI KUNING TELUR
- 80 ML MINYAK SAYUR/MASAK
- 80 ML SUSU SEGAR
- SECUBIT GARAM
- 100 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 120 GM PLAIN FLOUR ALL PURPOSE DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK



CARA2NYA

1. BAHAN A PUKUL PUTIH TELUR DAN CREAM OF TAR TAR SEHINGGA SEPARUH KEMBANG. PELAHAN2 MASUKKAN GULA DAN PUKUL SAMPAI KEMBANG KILAT SERTA BERTANDUK. BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH. KETEPIKAN

2. SATUKAN SEMUA BAHAN B DAN PUKUL HINGGA RATA. TAK PERLU LAMA AGAK2 DAH SEBATI SEMUA BAHAN BOLE MATIKAN MIXER.

3. MASUK SUKU BAHAN A TADI KEDALAM BAHAN B DAN GAUL KAUP BALIK MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA.

4. KEMUDIAN MASUKKAN KESEMUA LEBIHAN BAHAN A KEDALAM BAHAN B DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. 1 BAHAGIAN DIBIAR PLAIN DAN 1 LAGI BAHAGIAN LETAK WARNA PINK/MERAH ATAU STRAWBERRY PASTE.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KE ATAS KARAMEL TADI BERSELANG SELI PLAIN DAN STRAWBERRY. BUAT HINGGA HABIS.

7. BAKAR ADUNAN SECARA BAIN MARIE ATAU WATERBATH. MASAK AIR HINGGA MENDIDIH DAN TUANG DALAM BEKAS BESAR YG BOLE MASUK OVEN DAN LETAK LOYANG MUFFINS DI ATAS LOYANG AIR PANAS TADI. LIHAT GAMBAR YERRR.

8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 160C-170C SELAMA 20-25 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. SETELAH 20-25 MINIT TUKAR PADA API BAWAH SAHAJERR DAN MASAK LAGI SELAMA 10 MINIT. PASTIKAN AIRNYA TAK KERING DALAM OVEN. KALAU KERING TAMBAH AIR PANAS LAGI.

SELAMAT MENCUBA!!!
RESEPI PUDING KARAMEL : MUNIRAH BAHAROM
OLAHAN : PUTERI MANJA


LOYANG MUFFINS SEGI EMPAT. SORI YERR TAK SEMPAT AMIK STEP BY STEPNYA SBB GHAIRAH SANGAT NAK MENCUBA RESEPI NI HUHU. LAGI PUN KALAU PUTRI NAK BUAT STEP2NYA KENA TUNGGU LAGI...ADUHH TAKPE LAA FOR NOW SIKIT LEBIH KURANG BOLA LAA U AOLLSS PAHAM YERR.

DAH LETAK GULA DALAM LOYANG MUFFINS DAN GUNA BUTANE TORCH NI DAN BAKAR LANGSUNG PADA GULA TADI. KALAU TAKDE BENDA NI ALAMAT KENA MASAK ATAS DAPUR LAA SATU2 LOBANG KENA CAIRKAN GULA TU YERR HUHU. TORCH NI LEBIH KURANG CAM LIGHTER YG DORG GUNA TUK MEROKOK...TAPI NI JENIS BESAU PUNYA MMG TAK SESUAI TUK HIDUPKAN API ROKOK SBB SEKALI TEMBAK SURE SEBATANG ROKOK HANGUSSS BEB HAHAHA. BIASANYA DORG GUNA NI TUK BUAT CREME BRULEE.

NI DIA CARA MASAK BAIN MARIE ATAU WATERBATH. AIR DALAM TU KENA PANAS YERR DAN BARU LETAK LOYANG MUFFIN ATASNYA. SO LOYANG BAWAH TU KENA LAA YG BESAR DAN MUAT DALAM OVEN. MASUKKAN LOYANG NI SEMUA DALAM OVEN DAN BAKAR PADA SUHU YG DISEBUTKAN.













FOR THIS RECIPE


Monday 3 March 2014

BREAD CONES

Salam buat teman2 semua. Masih menanti kah kamu disana? masih ek..alaaa laa laa sori yerr baru ari ni sempat nak masukkan resepi dan step2nya. Bukan apa seperti yg semua ketahui sbb buat roti cones ni laa putri dok rehat berhari2 sbb patah pinggang dibuatnya hehehe. Isshhh cekik darah betul laa benda ni ingatkan mcm senang jerr buat tau...tengok gambo2 dorg mmg cam best senang jerr...haa bila buat makkkk oiiiii baru tau SUSAHNYAAA hahaha. Mmg TENSION STRESS tahan gaban dibuatnya tau...seriously lalink semua mak ek hampir2 sipi2 lagi dah nak GIVE UP!!!!! Masa mula2 start bancuh semua bahan best jerr semua berjalan lancar but then bila time nak LILITKAN dia....ya AMPUNNNNNN awat degilll nak mampuihh doh ni muahahahaha. Sbb 1st time kot jadinya BEREJAM2 mak dok LILILT dan LILIT dia. Dah tu nak terburai laa pulakkk...tengah2 lilit lagi dia melorot cantik jerr...chutttttttt...cam pakai seluar LONGGAR gitu laaa hahahaha. Ishhhh sbb tu laaa mak sampai sakit pinggang dibuatnya....derita bebenor tau hahahaha. Tak abis lagi kat situ tau...dah lilit2 sampai atas dan betul2kan dia...ok laa lega sikit...tau2 bila dia kembang naik aduhhhh satu lagi mala petaka datang wahahahahaha. Dia nak terbukak laaa pulak pastu kejap2 melorot...adoiiiyyyaaaiiiii. Tu yg mak dok tekan2 dia...tepuk2 lagi...picit2kan dia dah mcm nak buat CPR laaa pulak...muahahahahaha. Last kali mak tiup2 sembur kat roti tu cam fuhhhhh zam2 alaaa kazam LOL LOL hahahaha apa jerr laa mak ni tau huhu....dok berdoa biar masa bakar nanti dia tak terburai....dalam hati siap cakap..."tolong laa tolongg laa dan nak kojol ni..." wahahahaha. Haiii laaa camni punya merana hidup mak tau hehehe tapi alhamdulillah masa bakar dia tak buat hal...semua menjadi walaupun tak secantik mana kan kannnn. Cuma cam mak cakap ari tu mak mesti nak try lagi buat benda ni terutama part lilit tu...nak pastikan ianya tak laa sesusah mana pun...perlu latihan JASMANI DAN ROHANI hahahahaha walaupun katanya. Apa pun yg pastinya resepi roti ni sangat2 terbaik...dah dua hari pun roti tetap lembut....guyss korg try lerr buat...tak yah takot2 dengan statement skemah mak ni hahahaha...sapa tau kot2 korg buat ok kannn. Kalau terjadi cam mak...tak yah gusar ikut jerr jejak mak buat...picit2 tekan2 buat cpr muahahahaha kannn. Yg penting menjadi u hehehe. Ok laa jom berlari kerr umah putri kita tengok bahan2 dia yerr...jom jom....





BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 8 CONES)

A
- 100 ML AIR
- 100 ML SUSU SEGAR

B
- 20 GM MINYAK SAYUR
- 50 GM GULA KASTOR
-1 SUDU KECIL RATA GARAM

C
- 1 BIJI TELUR GRED A DIPUKUL SEDIKIT DGN GARFU
- 120 GM TEPUNG ROTI
- 2 SUDU KECIL YEAST KERING

D
- 300 GM TEPUNG ROTI

EGG WASH
- 1 BIJI TELUR + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR DIPUKUL RATA DGN GARFU



*** ACUAN CONES SEBAIKNYA TAK PERLU SAPU MARGERIN SBB NANTI SUSAH NAK LILITKAN...DIA AKAN MUDAH MELOROT SBB LICIN. KITA SAPUKAN MARGERIN PADA ROTI YG TELAH DI ROLLKAN NANTI. INGAT YERR SETELAH DOH NAIK DAN DIBAHAGIKAN DOH HENDAKLAH SENTIASA DITUTUP DENGAN KAIN LEMBAB SUPAYA DOH TIDAK KERING. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN A DAN MASAK ATAS API SEHINGGA MENDIDIH. MATIKAN API DAN SEJUKKAN SEKETIKA.

2. SETELAH SEJUK SEKETIKA MASUKKAN BAHAN B DAN KACAU DENGAN SENDUK HINGGA GULA LARUT.

3. MASUKKAN PULA BAHAN C DAN KACAU HINGGA RATA. REHATKAN SELAMA 5-7 MINIT.

4. TAMBAHKAN PULA BAHAN D SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA ABIS DAN ULI DENGAN MIXER MENGGUNAKAN PENGULI ROTI SEPERTI DALAM GAMBAR. PUKUL SEHINGGA SEMUA BAHAN TERGAUL RATA.

5. SETELAH RATA GUNAKAN TANGAN DAN ULI SEHINGGA ADUNAN MENJADI DOH LEMBUT.

6. TUANGKAN 1 SUDU BESAR MINYAK KEDALAM DOH DAN RATAKAN SEKELILING DOH.

7. TUTUP DOH DENGAN PLASTIK CLING DAN PERAP SELAMA 1 JAM ATAU SEHINGGA DOH NAIK.

8. KLUARKAN DOH DAN TUMBUK2 TUK KLUARKAN ANGIN.

9. BAHAGIKAN DOH KEPADA 2 BAHAGIAN DAN POTONG2 DOH KEPADA 8 BAHAGIAN SAMA RATA. NAK GUNA TIMBANG PUN BOLE.

10. AMBIL SATU DOH DAN ROLL DOH SEPANJANG LEBIH KURANG 16 INCI. LEPER2KAN DOH DAN SAPU DENGAN SEDIKIT MARGERIN DIATASNYA DAN LILIT PADA ACUAN CONES SEPERTI DALAM GAMBAR.

11. BUAT SEHINGGA HABIS DAN PERAP SEKETIKA. SETIAP KALI CONES NAIK BENTUKKAN CONES DENGAN RAPI SUPAYA CONE TIDAK RENGGANG.

12. SAPUKAN EEG WASH DAN BAKAR CONES DENGAN SUHU 180C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. INTINYA ANDA BOLE LETAKKAN APA SAHAJERR SEPERTI CREAM CUSTARD KERR TUNA KERR SARDIN KERR TERPULANG YERR.


SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : ELLIE
OLAHAN : PUTERI MANJA



SETELAH SUSU+AIR DIMASAK DAN TELAH SEJUK SEDIKIT, MASUKKAN BAHAN B DAN KACAU RATA.

KEMUDIAN MASUKKAN PULA BAHAN C DAN KACAU RATA.





REHATKAN SELAMA 5-7 MINIT.

MASUKKAN BAHAN D SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

MENGGUNAKAN MIXER PENGULI ROTI..PUTAR SEHINGGA SEMUA TEPUNG TERGAUL RATA.

KEMUDIAN GUNAKAN TANGAN DAN ULI ADUNAN SEHINGGA MENJADI DOH LEMBUT.

 MASUKKAN 1 SUDU BESAR MINYAK DAN RATAKAN SEKELILING DOH.

TUTUP DENGAN PLASTIK CLING DAN PERAP SELAMA 1 JAM ATAU SEHINGGA DOH NAIK.

SETELAH NAIK KLUARKAN DAN TUMBUK2 TUK BUANG ANGINNYA.

BAHAGIKAN DOH

POTONG KEPADA 8 BAHAGIAN. SETIAP KALI BUAT SATU PERSATU DOH PASTIKAN DOH YG LAIN DITUTUP DENGAN KAIN LEMBAB SUPAYA DOH TIDAK KERING.

ROLL DOH SEPANJANG LEBIH KURANG 16 INCI DAN TEKAN BAGI LEPER SEDIKIT DOH. SAPU SEDIKIT MARGERIN DI PERMUKAN DOH DAN LILIT PADA ACUAN CONE.

INGAT YERR ACUAN TIDAK PERLU DIGRIS SBB ADUNAN ROTI TELAH DISAPU MARGRIN SEBELUM DILILIT.

BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. 









FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...