Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 21 February 2014

KEK LAPIS COKLAT STRAWBERRY

Sori yerr teman2 cayang putri lewat masukkan resepi ni. Sepatutnya smlm lagi dah nak sharekan resepi kek lapis mudah ni tapi bz sangat2 sampai tak sempat lerr. Apa pun thks yerr pada yg setia menanti dari putri. Ok alkisah kek ni...apa yg putri bole cakap...kek lapis ni sangat2 mudah nak membuatnya. Cuma biasa laa kalau baca resepi asal telurnya yg buat kita terkejut beruk dan terbantut nak mencubanya kan. Sbb tu laa u aollss semua nak tunggu putri buat dulu kannn sbb u aollss tau putri mesti ubah suai ikut cita rasa putri kan kan kannn. Mcm korg tau2 jerr putri pun takot nak guna telur banyak dan putri pun buat laa setengah adunan. Weiii menjadi laaaaa punyaaa laaa best...tak sampai 2 hari kek dah licinnn. Sebagai percubaan kita buat setengah laa lebih afdal...hahaha. Nanti dekat2 raya baru buat banyak2 sbb dah tau buat kan. Yg paling tak bestnya kek ni kena bakar lama....adoiiiyaaiiii sampai nak tertido putri tau. Bayangkan dekat 4 jam laa process nak buat kek lapis ni. Punya laaa lama cam nak tercabut pinggang mak ni tau...keluar kedalam kluar kedalam kejap2 check. Dah tu bila dah masak potong jerr kek lajuuuuuunyaaaa abisss ishhhh NOT FAIR!!! hahahaa. Nak buat lama nak makan kejap jerr benci tau huhuhu. Masa putri bakar kek ni...baru perasan yg kak wan tak letak suhu bakar berapa tu yg kelam kabut buka blog putri cari kek lapis yg pernah putri buat. Adunan pertama bz buat keje lain tau2 over cook hahahaha tapi takpe masih ok perr bawah jerr gareng...bukan hangus punggg kannn. Haa jeles laa tu kan nak tegur2 kek mak ni kan kan hehehe. Oh well seriously korg kena jaga timing masa bakar kek lapis ni....lapisan pertama jerr kena masa kejap jerr lapisan seterusnya mmg lama sikit dari yg pertama. Kalau bakar sekejap dan kurang kuning atas tu nanti kek mudah terkupas so take note laa yerr. Ok laa tak mau citer banyak jom laa kita try buat...tak buat rugi tau silap2 tergolek2 kang kat depan pintu muahahaha. Bahan pun tak banyak yuk laa try...apa lagi jom kita teropong resepinya...jom jom. Oh yerr atas kek tu cam lubang2 kecil kan haa ni pun ada kisahnyaa...tersilap salah baca...gi tutup ngan alimunium foil sebelom masak then bila angkat tau2 tak masak lagi sbb kena tutup. Rupanyaaa masak dulu yg lapisan last tu baru tutup then masak lagi laaaa...tu laa kisahnya lapisan atas tu cam berlubang2 jerawat gitu muahahahaha...tapi ok laaa juga kannn ada aku kisah kikiki....^_^



BAHAN2NYA (GUNA LOYANG 6" INCI)

A
- 240 GM BUTTER
- 75 GM GULA KASTOR
- 2½ SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS

- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- 7 BIJI KUNING TELUR
- 115 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
½ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK

B
- 3 BIJI PUTIH TELUR
- 60 GM GULA KASTOR
- SECUBIT CREAM OF TARTAR (OPTIONAL)

C
- 2 SUDU KECIL COKLAT EMULCO/PASTE

D
- 1½ SUDU KECIL STRAWBERRY EMULCO/PASTE
- 1 SUDU KECIL WARNA MERAH
- 30 GM JEM STRAWBERRY DIKACAU2 SIKIT


*** PERINGATAN YERR RESEPI DIATAS ADALAH SETENGAH ADUNAN DARI ADUNAN ASAL. SEKIRANYA ANDA INGIN MEMBUAT BANYAK BOLE LAA DOUBLEKAN ADUNANNYA. ***





CARA2NYA

1. PUKUL BAHAN B PUTIH TELUR HINGGA SETENGAH KEMBANG DAN MASUKKAN GULA DAN CREAM OF TARTAR. PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN KEMBANG BERTANDUK. KETEPIKAN.

2. PUKUL PULA BAHAN A BUTTER, GULA, SUSU PEKAT DAN OVALETTE HINGGA KEMBANG.

3. MASUKKAN KUNING TELUR SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL HINGGA KEMBANG DAN SEBATI.

4. MASUKKAN PULA TEPUNG DAN BAKING POWDER. GAUL KAUP BALIK ADUNAN MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA.

5. SATUKAN BAHAN B KEDALAM BAHAN A TADI DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN SENDUK HINGGA RATA.

6. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN.
- SATU BAHAGIAN DIBIARKAN WARNA ASAL.
- YG KEDUA DIBUBUH BAHAN C COKLAT PASTE DAN DIGAUL RATA.
- YG KETIGA LETAK BAHAN D STRAWBERRY JEM, WARNA MERAH SERTA PASTE DAN DIGAUL RATA. 


7. LOYANG DIGRIS DAN ALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. LETAK WARNA PLAIN 3 SUDU BESAR DAN RATAKAN.

8. BAKAR LAPISAN PERTAMA PADA SUHU 200C MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH SELAMA 4-6 MINIT ATAU HINGGA KEKUNINGAN BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

9. KLUARKAN ADUNAN TADI DAN TEKAN ADUNAN MENGGUNAKAN PENEKAN KEK LAPIS. PASTIKAN PENEKAN DISAPU DENGAN BUTTER/MARGERIN SEBELUM MENEKAN KEK. LETAK PULA LAPISAN KEDUA WARNA COKLAT DAN RATAKAN. 

9. BAKAR LAPISAN KEDUA DAN SETERUSNYA MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJERR SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. JUGA PADA SUHU 200C. 

10. SAMA SEPERTI LAPISAN PERTAMA, LAPISAN KEDUA DAN SETERUSNYA DI TEKAN2 KEKNYA SEBELUM ADUNAN DEMI ADUNAN DILETAK DAN DIRATAKAN. BUAT HINGGA HABIS. SETELAH LAPISAN TERAKHIR ABIS DIBAKAR. KLUARKAN DAN TUTUP LOYANG DENGAN ALUMINIUM FOIL. BAKAR SEMULA ADUNAN SELAMA 10-15 MINIT LAGI. 


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : CITARASAWAN
OLAHAN : PUTERI MANJA

KITA PUKUL BAHAN B DULU. 


DENGAN MENGGUNAKAN MIXER YG SAMA TADI KITA PUKUL PULA BAHAN A MENGIKUT RESEPI.

THEN BARU MASUKKAN KUNING TELUR SATU PERSATU...

THEN LAST SEKALI MASUKKAN TEPUNG2NYA DAN GAUL RATA...

SATUKAN BAHAN B DAN BAHAN A...GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA...

CAMNI RUPANYA BILA DAH GAUL RATA...

BAHAGIKAN KEPADA 3 BAHAGIAN...LETAK PASTE DAN WARNA SEPERTI DALAM GAMBAR



LAPISAN YG TELAH SIAP DIBAKAR...MMG CAM NI NANTI BILA DAH POTONG TEPI2NYA BARU LAA DALAM TU NAMPAK LAPISAN DIA TAU HUHU...














FOR THIS RECIPE

Tuesday, 18 February 2014

THE ZON ALL SUITES TO DEWAN MERAK KAYANGAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua teman2. Ruangan kali ni beralih pula pada percutian putri pada hujung minggu lepas. Putri sekeluarga telah kerr KL untuk menghadiri sebuah majlis perkahwinan disana. Tarikh perkahwinan telah kami ketahui sejak awal beberapa bulan lagi so kita pun sempat laa booked Hotel dan booked Coach. Hotel pilihan kali ni adalah THE ZON ALL SUITES RESIDENCES. Bilik yg kami tempah 2 Bedroom Deluxe Suite - Dinning & Living Room With Kitchen plus sarapan pagi percuma tuk 4 org. Ruangan seluas 140sq-meter dan mempunyai 2 bilik tido berasingan dengan bilik air setiap satu. Fuhh selamat ada 2 bilik air tau tak laa berebut2 bila ada yg sakit perut kann kalau tak terpekik2 bercakaran dibuatnya muahahahaha bole gitu. Hidangan sarapan pagi bole tahan laa. Ada roti, kek, bubur, nasi lemak, nasi goreng lauk ayam, sosej, jagung, kentang dan ntah apa2 lagi laa hehehe. Anyway kami tido semalaman jerr kat hotel ni...rugi kan huhu. Apa nak buat lagi pun masing2 kena keje hari isninnya dan ira pun kena sekolah sbb ada peperiksaan so mmg tak bole laa nak stay lama kat KL. Kami pun tak dapat nak survey2 atau shopping2 around that area yg berdekatan dengan KLCC. Masa terlalu terhad buat kami...sampai Hotel pun dah ptg sangat dah nak siap2 kerr Majlis pulak. Nak siap2 pun kena awal2 maklum laaa ada 3 dara nak dihiaskan ni hehehe. Ni laa pertama kalinya kami kerr Majlis yg diadakan di DEWAN MERAK KAYANGAN. Setelah sekian lamanya tak jumpa sedara mara terutamanya dari KUANTAN...di majlis ni laa kami dapat berjumpa beramah mesra. Seronok tak terkata walaupun tak semua org Kuantan turun dan dapat laa bergambar sebagai kenangan. Ok laa jom kita tengok gambar2 di sekitar Hotel Zon dan gambar2 di sekitar Majlis Persandingan FIRDAUS DAN AZIDA. Buat Pengantin yg sama cantik sama jambuss mcm putri muahahaha terlebih sudah...gurau jerr...buat mereka SELAMAT PENGANTIN BARU semoga kekal bahagia hingga ke Jannah..insyaAllah Amin2.














Living room...

Dining room...

Terselit sebelah dining table ada gerobok pingan mangkuk...



Ruangan dapur...

Bilik Kedua....



Ruangan menuju kerr bilik utama...

Bilik utama...



Tiga dara yg telah siap2 tuk kerr Majlis...hehe









Pelamin yg tersergam indah...



Apalah yg dibualkan mak mertua putri ni dengan kakaknya tu...lama mereka tak berjumpa tau.



Perkenalkan Bapak2 HANSEM...hehe

Yg ni dah kenal pun kann huhuhu...

Perkenalkan Ibu2 ANGGUN...awww!

Kaum Ibu2 Jelitawan...ngeee

Tiga mak dara dengan sang Gadis rupawan...

Flower Gerls yg main2 tabur bunga...laa mana pengantinnya...yaa adoiiii

Cantik berseri Pengantin kita ni...













Fuuyyoooo ramai nyaa atas tu...ni laa dia makcik pakcik sepupu sepipit sebelah Pengantin lelaki. Ada lagi yg tak masuk dalam gambar ni...kalau betul2 sampai kerr tangga jawapnya...

Alahaiii awat putri terselit belakang tu lak...salah pose ni hahahaha

Patut kena pakai bangku kecil kasi putri diri biar tinggi sikit kannn wahahaha...

 Glamor sekejap org snap2 tangkap gambar putri...huhuhu tak sangka I tau LOL hehe



Serba serbi semuanya baru
Atas pelamin duduk berpasangan
Ku ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU
Semoga bahagia kedua pasangan



SELAMAT PENGANTIN BARU FIRDAUS DAN AZIDA...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...