Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 24 January 2014

BUN BURGER

Assalamualaikum teman2 ku cayang. Masih setiap kah anda disana? kerr dah majok ni hehe. Jgn majok2 buruk bebenor dan tua2 majok kalau cam putri majok takpe tau muahahaha...terlebih sudah ngee. Seperti yg dijanjikan tadi balik keje terus masuk sini tau sbb nak share resepi pada u guys. Haa ni laa dia roti bun yg putri cuba semalam tu. Dasyat tau dia membukit...menjadi2 dia naik huhu. Mmg dah lama putri dok aim jerr resepi bun ni. Asal putri nampak jerr resepi ni putri tenung tajam kerr arah resepi tu hehehe.. Kalau mata ni ada api dah terbakar dah semua resepi2 yg ada tau hehehe. Ikutkan banyak betul resepi yg terdapat dalam internet ni. Dulu pernah try buat tapi kejadiannya sangat memilukan hati beta...ibarat rotinya bila baling ke dinding terpelanting kerr arah putri balik...hahahaha. Tu yg serik kejap tak berani nak try buat. Dalam internet ni banyak woo pilihan. Setelah putri kaji satu persatu blog2 org...blog dari jintanmanis menarik perhatian putri. Mudah dan bahannya senang dapat. Dia menggunakan tepung roti tapi putri malas nak kerr kedai putri guna jerr tepung gandum. Fuulllaamakkk kejadiannya sungguh AWESOME (hahaha)...tetap lembut dan gebus jerr. Mmg lepas ni tak payah laa nak cari bun burger lagi....bole buat sendiri dan yg PASTI dijamin halal u hehehe. Okay guys apa lagi duk termenung tu...resepi dah kluar ni...jom laa serbu kedai sekarang jugak. Kalau kedai tutup kita kasi KOPAK itu kedai ek hahaha. Dahsyat tau sampai nak kopak2 lak...jgn tau lalink...kang tak pasal2 kena kapak lak ngan tuan tanah tak masuk modal tau hehehe. Takpe kaji dulu apa yg tertulis pastu bole laa memulakan operasi tau. Ok laa jom2..mak pun nak bobok dah ni...selamat mencuba!!!


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 12 BIJI)

- 600 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 4 SUDU BESAR GULA (6O GM)
- 1 SUDU KECIL GARAM
- 4 SUDU BESAR SUSU TEPUNG (30 GM)
- 1 PAKET DRY YEAST (11GM)
- 100 GM MARGERIN/BUTTER
- 1 BIJI TELUR GRED A (DIKOCOK DAN ASINGKAN SEDIKIT TUK SAPUAN PADA ROTI)
- 320 ML SUSU SEGAR

- SEDIKIT BIJAN 

*** RESEPI ASAL MENGGUNAKAN TEPUNG ROTI TAPI PUTRI MALAS NAK PI KEDAI PUTRI GUNA TEPUNG GANDUM JERR DAN HASILNYA TETAP TERBAIK!!!***

EGG WASH (SAPUAN PADA ATAS ROTI SEBELUM DIBAKAR)

SEDIKIT TELUR YG DI ASING TADI + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR +
½ SUDU KECIL MADU DAN KACAU RATA.



*** PUTRI GUNA ACUAN RAMEKIN SIZE 3½ INCI LEBAR. PASTIKAN SETIAP RAMEKIN DISAPU DENGAN MAJERIN/BUTTER SEBELUM DIGUNAKAN. ***




CARA2NYA

1. SEKIRANYA MENGGUNAKAN BM (BREAD MAKER) BOLE LAA MASUKKAN CECAIR TERDAHULU BARU BAHAN2 KERING DAN AKHIR SEKALI YEAST. IKUT PANDUAN PADA BM ANDA YERR. ON KAN DAN TUNGGU SIAP. SETERUSNYA IKUT LANGKAH 3.

2. SEKIRANYA MENGGUNAKAN TANGAN MAKAN BAHAN2 KERING DISATUKAN DAHULU KEMUDIA DI IKUTI PULA TELUR DAN BUTTER. GAUL HINGGA BAHAN MENJADI HABUK ROTI. AKHIR SEKALI BARU MASUKKAN SUSU. ULI HINGGA LEMBUT DAN ELASTIK. PERAT SELAMA 1 ATAU 2 JAM SEHINGGA ADUNAN NAIK 2 KALI GANDA.

3 KLUARKAN ADUNAN DAN TUMBUK2 BAGI MENGELUARKAN ANGIN. BAHAGI ADUNAN KEPADA 12 BAHAGIAN YG SAMA BANYAK. KIRA2 SATU DOH DLM 110GM-120GM. BULATKAN CANTIK2 DAN MASUKKAN ADUNAN KEDALAM RAMEKIN YG TELAH DIGRIS.

4. PERAP/REHATKAN DOH SELAMA 20-30 MINIT. BIARKAN DOH NAIK MENGIKUT ACUAN RAMEKIN. SAPUKAN EGG WASH PADA ATAS ROTI DAN TABUR SEDIKIT BIJAN.

5. BAKAR ADUNAN MENGGUNAKAN API ATAS BAWAH PADA SUHU 180C SELAMA SELAMA 8-10 MINIT DAN TUKARKAN KEPADA API BAWAH SAHAJERR SELAMA 5-7 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING. SEKIRANYA BAKAR MENGGUNAKAN API ATAS BAWAH SELAMA 15 MINIT WARNA PADA ATAS ROTI AKAN CEPAT HANGUS.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : JINTAN MANIS
OLAHAN : PUTERI AMNJA
























FOR THIS RECIPE

Friday, 17 January 2014

RED VELVET ALMOND DELIGHT

Selamat pagi teman2 sayang. Dah sarapan kerr? kalau belom bole laa join putri sama2 kita gi sarapan yokk...sambil suap2 gitu hahaha....eeeii tak kusa mak tau hehehe. Ni haa kek anniversary yg kerr 24 thn hari tu yg mak nak share kat u aolls. Kek ni texture dia POWER ok sedap sangat2. Super lembut plus puas hati di golden chance muahahaha..apa seyy lain lak bunyi dia tau huhuhu. Seriously kalau korg nak rasa cam mana kek almond dan kek velvet yg tka bercuka ni haa try laa terbaik wok!!. Tuk deco atas kek tu ni laaa buat pertama kalinya mak try buat bunga tau. Menggigil tangan mak ni haa...bole dikatakan seluruh badan pun menggigil hehehe. Tak tau laa napa jadi gitu mungkin takot tak menjadi kot huhu...oh well lantak laa kes belasah jerrr. Dalam hati dah cakap kalau tak jadi akan ku kaup balik dan buat lagi n lagi n lagi sampai menjadi tapi nampaknya sekali menggigil tu laa yg menjadi tau. Sampai kejang2 otot hamba dibuatnya hahaha. Ekceli tak susah pun nak buat rose tu...sajerr mak ni buat tension sendiri muahahaha. Apa pun belajar dari kesilapan mmg after that kita akan lebih tahu teknik membuatnya dengan lebih baik lagi. Ok laa jom ktia terjah apa bahan2 yg nak kita beli tuk buat kek ni...jom jom.



BAHAN2 RED VELVET (GUNA LOYANG 8''INCI)

A
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
- 90 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- ½ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA

½ SUDU KECIL ESEN VANILA

B
- 50 ML SUSU CAIR 
- 2 SUDU KECIL SERBUK KOKO
- 3 SUDU KECIL WARNA MERAH

C
- 50 ML MINYAK SAYUR


BAHAN2 ALMOND CAKE (GUNA LOYANG 8"INCI)

A
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
- 90 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- ½ SUDU KECIL BIKABONAT OF SODA

½ SUDU KECIL ESEN VANILA

B
- 50 ML SUSU CAIR 
- 3 SUDU KECIL SERBUK ALMOND

C
- 50 ML MINYAK SAYUR

*** SUSU CAIR BOLE JERR DIGANTIKAN DENGAN SUSU SEGAR. MANAKALA TEPUNG NAIK SENDIRI BOLE JUGA DIGANTIKAN DENGAN TEPUNG GANDUM TAPI HASILNYA AKAN BERBEZA SEDIKIR DARI SEGI TEXTURE NYA YERR. ***

UNTUK CREAM DALAM KEK PUTRI GUNA SNOW WHITE CHOCOLATE CREAM KLIK SINI TUK RESEPINYA. 

UNTUK CREAM LUAR DIA PULA PUTRI GUNA BUTTER CREAM FROSTING KLIK SINI TUK RESEPINYA.



CARA2 KEK RED VELVET

1. PUKUL BAHAN A HINGGA PUTIH KEMBANG DAN PEKAT. BILA KITA ANGKAT ADUNAN TU DIA LAMBAT NAK JATUH.

2. MASUKKAN PULA BAHAN B KEDALAM BAHAN A DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK.

4. BAHAGI KAN ADUNAN KEPADA 2 LOYANG YG SAMA BANYAK DAN BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15-20 MINIT ATAU SEHINGGA MASA BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

CARA2 KEK ALMOND SAMA DENGAN KEK RED VELVET CUMA KITA BUAT BERASINGAN.




SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MUMMY DANNS 
OLAHAN : PUTERI MANJA










Putri tak sure apa nama nozzle ni tapi dia tulis tepi tu 191 korea cam tu laa















FOR THIS RECIPE

Friday, 10 January 2014

BLOSSOM BREAD WITH SPICY SARDINES


Selamat malam pada teman2 yg setia menanti dari tadi lagi. Thks yerr sbb sentiasa tak jemu2 menantikan resepi2 dari blog putri ni. Oh yerr sebelum terlupa....pada mereka yg tak dapat add putri dan dah followed putri kat fb terimakasih yerr. Walaupun kita tak dapat berkawan di fb awak2 semua sudi nak like semua pic2 masakkan putri tau. Terharu sangat2....terimakasih atas perhatian kalian buat putri. Bukannya tak nak kawan yerr tapi fb ni ada limit tu laa masalah besar fb ni. Kalau ada ruang insyaAllah satu persatu akan putri appv.

Ok berbalik pasal resepi hari ni....actually lama dah nak cuba benda ni tapi tak sempat2 jerr. Hari ni baru laa dapat cuba. Cantik kan bentuk roti ni? ni yg mendatangkan selera pada seisi keluarga tau. Kalau kita tak buat bentuk cam ni mmg biasa2 jerr laa nampaknya kan tapi bila kita buat camni lebih menarik dan menyelerakan. Anak2 dan hubby tengok pun terbeliak biji mata kann hehehehe. Sesuai juga tuk buat gubahan sbb roti ni terbentuk mengikut acuan dan setelah dibakar ianya bole berdiri tanpa alas atau mangkuknya. So mmg sesuai dan disyorkan tuk gubahan. Intinya pula pastikan kering laa kalau nakkan rotinya bertahan seharian kan. Nak bakar lama kerr sekejap terpulang yerr....tapi jgn laa bakar lama sangat kang rentung pulak roti tu muahahaha. Kalau bakar kejap sangat baik tak yah bakar makan jerr gitu kannn hehehehe. Ikut waktu yg disyorkan ok. Oh yes thks to Ayu teman fb putri yg sudi share resepi ni kat putri n teman2. Dia dapat resepi ni dari majalah rasa. So thks juga pada majalah rasa dan pengirim resepinya sekali. Putri mohon share di blog putri pula yerr. So guys jgn tunggu lama2 yerr sbb buat benda ni senannnggggg laa sangat2. Inti terpulang tapi putri syorkan guna resepi putri otey...BAIKKKK punya heheheh pasan2. Kalau tak sedap tu sori ek sbb pada hamba pacar yg comei ni inti hamba adalah yg terbaik ekekekeke....cheyyy apa jerr. Pernah satu ketika dulu teman sekerja putri pernah menolak pelawak putri nak kasi dia epok2 sardin. Dia kata satu family tak gemar mana inti sardin. Putri kata cuba laa sekeping dua. Dia pun amik 4 keping...hehehe nasib baik dia amik lebih tau. Then esoknya SIAP CALL nak order terus huhuhu. Dia kata anak dia yg tak suka makan sardin bolekan hadap epok2 sardin putri..katanya "ibu kenapa kawan ibu buat sikit..tak cukup laa" hahahaha. kannnn nyesal tak amik semua yg putri kasi, Tu laa kena rasa baru tau kannn kannn hehehe. Apa pun tepuk dada tanya selera...LU jgn cerewet ek muahahahaha. Ok laa guys jom selam...resepinya ada bawah laut...heheh bole gitu huhu...jom jom.


BAHAN2NYA

- 1 PAKET ROTI PUTIH (PUTRI BELI YG GIANT PUNYA SBB RAMAI KAN SINI HEHE)
- SEDIKIT MARGARIN


BAHAN2 INTI SARDIN


- 2 TIN SARDIN (KUAH DIA PUTRI GUNA SESUDU BESAR SAJERR)
- 2 BIJI BAWANG BESAR DICINCANG HALUS
- 3 BATANG CILI MERAH (NAK PEDAS LETAK CILI PADI YERR) DICINCANG HALUS
- 3 ULAS BAWANG PUTIH DICINCANG HALUS
- 1 INCI HALIA DICINCANG HALUS
- 2 SUDU BESAR CILI BOH
- SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
- 2 SUDU KECIL GARAM @SECUKUP RASA

*** ROTI TU BELI YG SEGI EMPAT EK...YG LONJONG2 KERR PELIK2 BENTUK TAK NAK OTEYY HEHE. SARDINE LAK KALAU DAPAT YG MACKEREL LAGI BEST ISI DIA KENYAL2 PUTRI SUKA HEHEHE. KALAU YG BIASA2 CAM CAP AYAM MMG CEPAT HANCUR SO TAK MAU KACAU SAMPAI TERLALU HANCUR OKAY. PUTRI HANYA MENGGUNAKAN SARDINNYA SAHAJERR SEMENTARA KUAHNYA SESUDU BESAR YG LAIN BUANG. KITA NAK DAPATKAN INTI YG KERING DAN TIDAK BASAH. ***



CARA2NYA

1. SEPERTI DALAM GAMBAR, DENGAN MENGGUNAKAN KAYU PENGGELEK DOH DAN GELEKKAN ROTI HINGGA NIPIS. BUAT HINGGA SEMUA ROTI ABIS DIGELEK. JGN KITA TERGELEK PULAK KAT DAPUR TU EK HEHE.

2. PART NI OPTION YERR NAK SAPU MARGERIN ATAU TIDAK PUN BOLE SO TERPULANG YERR. SAPU MARGERIN HINGGA RATA PADA PERMUKAAN ROTI SAHAJERR.

3. SEPERTI DALAM GAMBAR GUNAKAN ACUAN MUFFINS/CUPCAKES DAN LETAKKAN ROTI TADI KEDALAMNYA. BENTUKKAN SEPERTI KELOPAK BUNGA. PASTIKAN EMPAT KEPOPAK TERBENTUK. LIHAT GAMBAR. BUAT SEHINGGA HABIS.

4. PANASKAN OVEN DAN BAKAR ROTI PADA SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT. PUTRI SUKA ROTINYA GARENG SO SBB TU PUTRI BAKAR LAMA SIKIT. DENGAN MENYAPU MARGERIN TADI MMG ROTI LEBIH GARENG DAN LEBIH ENAK. BAGI YG TAK BERAPA SUKA GARENG BOLE LAH MEMBAKARNYA SELAMA 6 MINIT.

5. SEMENTARA ROTI TENGAH BAKAR KITA SEDIAKAN BAHAN2 INTINYA. PANASKAN MINYAK DNA TUMIS CILI BOH HINGGA SEPARUH GARENG DAN MASUKKAN BAHAN2 CINCANG TADI. KACAU HINGGA BAHAN2 GARENG SELURUHNYA.

6. MASUKKAN SEMUA SARDIN DAN 1 SUDU BESAR KUAHNYA SAHAJERR YG SELEBIH KUAHNYA TIDAK DIGUNAKAN.

7. KACAU SARDIN HINGGA RATA DAN HANCUR2KAN SEDIKIT SAHAJERR. JGN TERLALU HANCUR. BUBUH GARAM SECUKUP RASA DAN KACAU2 LAGI. SETELAH MASAK TOSKAN INTI SARDIN DALAM TAPIS SUPAYA MINYAKNYA TERASING DAN INTI SARDIN AKAN LEBIH KERING. JIKA TIDAK NANTI ROTI AKAN MUDAH LEMBIK DAN BERMINYAK. SIAP TUK HIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : AYU JALINAN RASA & MAJALAH RASA
OLAHAN : PUTERI MANJA







KALAU SAPU MARGERIN ROTI AKAN LEBIH TERASA DAN RANGUP SERTA TIDAK PUCAT GITU HEHEHE.













FOR THIS RECIPE


Wednesday, 8 January 2014

RAINBOW SWISS ROLL

Assalamualaikum teman2 ku semua. Lama sangat tak bersiaran kan. Almaklum sekolah dan buka ni macam2 nak dibuat...mmg bz tak terkata. Rasanya letih juga laa. Putri banyakkan berehat bila ada waktu tu yg baking tergendala seketika. Walaupun terlewat namun tetap nak share tetap nak baking juga2 tau cuma cam biasa laa slow like siput sikit hahaha. Anyway nak citer sikit yerr...kek ni putri buat sempena tahun baru kelmarin...uiikkss lamanya baru masuk N3nya fuhhh bz bebenor laa tu kannnn....oh well cakap pasal kek ni...resepi dia u aollss bole ikut kek gulung mana2 yg ada. Cuma cara dia gulung ada 2 jenis laa...samada nak gulung memanjang atau pun sebaliknya terpulang. Bagi putri gulung memanjang lagi cantik dari sebaliknya. Apa pun terulang laa...oh yerr nak lebih jelas cam mana cara dia gulung kek tu bole lihat kat YT dan type yoyomax cakes. Nanti mcm2 jenis kek akan kluar. Tahun ni kan azamnya nak try mcm2 resepi tapi kan tak sure termampu lakukan kerr idak ni....hopefully sikit2 dapat laa putri buat dan share pada korg ok. Harapan kali ni tuk diri ni...moga apa yg tak tercapai tahun lepas dapat laa dilaksanakan tahun ni...moga lebih menceriakan dan diluaskan rezekinya...amin2. U aollss harapannya apa pula yerr?? harap dapat jumpa putri kerr tu ekekeke pasan laa pulak hahaha anyway kalau betul laa insyaAllah pasti ketemu punyaa...tak reality dalam mimpi pun jadi laaa huhu kann. Yg pastinya jgn pernah lupakan daku lalink semua. Kerana kalian laa putri disini....sayang kamu semua. Opppss dah mcm retis laa pulak over2 hehehe. Ok guys apa lagi tunggu gi lerr cari bahan bole laa merasa kek sedap ni...jom2..




BAHAN2NYA

- 6 BIJI TELUR SIZE A
- 100 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU DIAYAK
- 100 GM BUTTER DICAIRKAN (PUTRI GUNA 90 ML MINYAK MASAK)
- SEDIKIT COKLAT PASTE/EMULCO

- COKLAT NUTELLA SECUKUPNYA

*** GRISKAN 3 LOYANG 9X9 DAN LETAK PARCHMENT BAKING PAPER. MEMANDANGKAN KEK SANGAT LEMBUT ADALAH LEBIH BAIK KITA MENGGUNAKAN PARCHMENT PAPER. KETEBALAN KEK BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG. YG PUTRI GUNAKAN TEBALNYA SEDANG2 JERR KALAU U GUYS NAK TEBALKAN LAGI GUNAKAN 2 LOYANG 12X12. TAK CUKUP...NAK TEBAL LAGI HAA CURAH JERR SEMUA ADUNAN DALAM SATU LOYANG..AMIK KO JADI KEK TERUS MUAHAHA. ***




CARANYA2

1. TELUR, GULA, OVALETTE DAN ESEN VANILA DIPUKUL HINGGA KEMBANG DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT.


2. KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BAHAN2 YG TELAH DIAYAK DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK ATAU BUTTER DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.


4. BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN. PUTRI ASINGKAN KEPADA LIMA BAHAGIAN DAN SETIAP BAHAGIAN BUBUHKAN WARNA PILIHAN. MASUKKAN SETIAP WARNA DALAM PIPING BAG. LIHAT GAMBAR.

5. SEDIAKAN LOYANG YG TELAH DIGRIS DAN DIALAS PARCHMENT PAPER. SEPERTI DALAM GAMBAR, BARISKAN SETIAP WARNA DIATAS LOYANG. PASTIKAN GUNTING HUJUNG PLASTIK SELEBAR ¾ INCI BESAR. KALAU TAK NANTI ADUNAN KLUAR SIKIT DAN TERLALU TIPIS. SO AGAK2 LAA OTAYY.

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG DAN OVEN MASING2.

7. SEDIAKAN 2 TUALA. SETELAH ADUNAN MASAK TERBALIKKAN PADA TUALA PERTAMA. TANGGALKAN KERTAS PADA KEK DAN TERBALIK LAGI ATAS TUALA KEDUA PULA. BERMAKNA KEK YG KERTASNYA DITANGGALKAN BERADA DIBAWAH. THEN NANTI BILA KITA GULUNG WARNANYA CANTIK. HARAP2NYA PAHAM YERR. 

8. GULUNG KEK DENGAN TUALA2NYA SEKALI DAN BIARKAN KEK SEJUK. SETELAH SEJUK SELURUHNYA SAPUKAN CREAM DIATAS COKLAT. PUTRI MENGGUNAKAN SNOW WHITE COKLAT CREAM. KLIK SINI TUK RESEPINYA.

9. KEK HARUS DISEJUKKAN TERDAHULU DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER) DAN BARU BOLE DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER RAINBOW KEK : YOYOMAX YT
OLAHAN : PUTERI MANJA



















FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...