Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 17 December 2013

NAGASARI JAGUNG

Nasib baik tau putri dah type dulu bahan2 dia kat sini....so tinggal nak story mory jerr pastu bole post resepi ni kan. Kalau tak mmg makan masa yg sangattttttt panjang nak postkan resepi tau hehehe biasa laa mana nak edit lagi nak type satu2 lagi kann. Yerr laa putri kan suka ikut cita rasa putri...kalau bole tak mau laa copy paste. Mak nak buat versi mak gitu huhuhu. Sebelum apa2 thks many2 to bro Rozzan yg sudi share resepi ni pada kita semua. Anyway sejak putri TER jamah makanan ni terus jatuh hati nak mencubanya. Kalau dulu duk tengok dari jauh jerr jgn kata nak jamah nak amik tau hal kuih ni pun tak ngeee. Al maklum kuih2 gini kan org takdo gigi jerr makan...mak ni masih penuh giginya muahahahaha. Ni kes cam baby laa makan pakai telan2 gitu...1st kemam tolak kiri kanan then telan hahahaha apa seyyy siap describe pulak dah hua3. Haa tengok ni dengan muka serious mak bagitau....MAK SUKA sangat2 kuih ni...dah laa senang nak buat bahan pun senang dapat dan yg paling terHANGATnya sedap dimakan wok. Sekali ngap berkeping2 licin jer masuk lam tekak tau hehehe. Kalau dulu fofular dengan isinya pisang sekarang banyak yg dah pelbagaikan isinya...ada letak nangka sorg kawan tu bilang...wah 1st time dengar laa hehe. Apa pun isinya terpulang pada tekak si pemakannya. Yg penting sekali semua org dalam rumah bole join makan sama. Oklaa tak mau story panjang2 sbb kalau story pun org skip kot hahaha kita terus kerr bahan2nya ek...jom kita pi cari tepung dia dulu...jom jom...


BAHAN2NYA

A
- 1 TIN JAGUNG (WHOLE KERNEL CORN)
- 250 ML SANTAN PEKAT + SECUBIT GARAM (PUTRI GUNA SANTAN KOTAK JERR)

B
- 450 ML AIR
- 180 GM GULA PASIR
- 1 HELAI DAUN PANDAN (PUTRI GUNA AIR PANDAN FLAVOR YG JERNIH)

C
- 200 ML AIR
- 1 PAKET TEPUNG HUN KWE

*** PUTRI AKAN UPLOADKAN GAMBAR TEPUNG HUN KWE DAN JUGA AIR PANDAN FLAVOR SEBAGAI BAHAN RUJUKKAN. INGAT YERR JAGUNG DLM TIN TU BUANG AIRNYA DAN TOSKAN.  ***



CARA2NYA

1. MASAK BAHAN B SEHINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT. MATIKAN API DAN DIBIARKAN SEJUK SEDIKIT.

2. SATUKAN BAHAN C DAN KACAU RATA TERDAHULU. KEMUDIAN MASAK SEBENTAR (DLM SEMINIT DUA) DIATAS API YG KECIL SEKALI SAMBIL DIKACAU2.

3. SETELAH ITU MASUKKAN BAHAN B TADI DAN SANTAN PEKAT. TERUS KACAU BAHAN2 DENGAN API YG KECIL SEHINGGA ADUNAN MENJADI HAMPIR PEKAT.

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN JAGUNG DAN TERUS KACAU HINGGA ADUNAN MENJADI LEBIH PEKAT. MATIKAN API.

5. BUBUH LEBIH KURANG 2-3 SUDU BESAR KE DALAM BEKAS KECIL2 ATAU PUN PLASTIK DAN DIBUNGKUS RAPI. BOLE JUGA MENGGUNAKAN DAUN PISANG.

6. PASTIKAN ANDA MEMBUATNYA DENGAN PANTAS KETIKA ADUNAN MASIH PANAS2. DIBIARKAN SEJUK SEKETIKA DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER YERR) SELAMA BEBERAPA JAM SEBELUM DIHIDANG. MAKAN SEJUK2 MMG TERBAIK!!!


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : BRO ROZZAN
OLAHAN : PUTERI MANJA









NI DIA CONTOH TEPUNG HUN KWE




NI PULA AIR PANDAN FLAVOR YG PUTRI GUNAKAN



FOR THIS RECIPE

Wednesday, 11 December 2013

APAM BALIK NYONYA

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat teman2 semua. Lama betul putri betapa lam gua ni tau. Sori banyak2 pada teman2 cayang yg masih menantikan resepi apam balik nyonya ni. Buat benda ni dah lama dekat 2 minggu lepas jugakkan tapi nak sharenya pulak terlewat akhibat perkara2 yg tak dapat putri elakkan. Apa pun hari ni baru lah terlaksana jua hajat putri nak sharekan resepi ni pada u aollss. Sbb apa putri namakan apam ni apam balik nyonya sbbnya bahan2 yg dia gunakan berbeza dengan resepi yg pernah putri cuba dulu. Yg ni lebih lembut lebih gareng tapi tak keras dan kejadianya sangat2 cantik. Pokoknya yahh ibu2 dan kang mas...putri jamin deh enak bangettt ngak omong kosong loh....hehehe. Apam ni kalau dah sejuk pun tetap sedap tau tapi kalau ada yg kata tak sedap tu...kompem wa cakap lu...lu punya lidah hor ada kerak susu so kena kasi gosok sikit ngan kertas pasir ek muahahahaha. Alaa jgn nak ngengader ek...ni resepi dah masuk buku dan dah terkenal pun maunya tak sedap...must be something wrong kann kann..."betui3" wah ramai lak yg cakap betul wahahaha...apa jerr. Ok laa sebelum putri sesat ni baik stop sini ek...jom kita baca dulu resepinya dengan tenang...jom jom.


BAHAN2NYA

- 5 BIJI TELUR GRED A
- 160 GM GULA KASTOR
- 200 ML SANTAN KOTAK
- 120 ML AIR BIASA
- 280 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- SEDIKIT PEWARNA KUNING


BAHAN2 TABUR

- SECUKUP KACANG TANAH
- SECUKUP GULA PASIR
- SECUKUP KREM JAGUNG DLM TIN


*** SEKIRANYA ANDA NAK BUAT PLAIN DAN TAK MAHU TABUR KACANG PUTRI SYORKAN TAMBAH 50 GM PURI DURIAN. PURI DURIAN NI ISI DIA KITA LENYEK2KAN SAMPAI JADI CAM JAM GITU. ***



CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN2 DAN PUKUL ADUNAN MENGGUNAKAN MIXER DENGAN KELAJUAN PERLAHAN SEHINGGA ADUNAN MENJADI SEBATI.

2. SEKIRANYA NAK BUAT PLAIN, MASUKKAN PULA PURI DURIAN DAN PUKUL SEBATI.

3. PANASKAN ACUAN APAM BALIK DAN BOLE LAH MEMULAKAN PROCESS MEMBUAT APAM BALIK SEHINGGA ABIS. PUTRI TAKDE ACUAN APAM BALIK SO PAKAI NON STICK PAN JERR.

4. PASTIKAN API KECIL KETIKA MEMASAK APAM BALIK. SEKIRANYA MENGGUNAKAN NON STICK PAN TIDAK PERLU GRIS PAN TERUS MASAK DAN ADUNAN AKAN MENJADI CANTIK GARENG DAN LEMBUT SEPERTI DALAM GAMBAR.


SELAMAT MECUBA!!!

SUMBER : BUKU DELICIOUS NYONYA
OLAHAN PUTRI MANJA










FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...