Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Wednesday, 28 August 2013

BAHULU CERMAI

Atas permintaan seseorg sekali lagi putri cuba membuat kuih bahulu ni lagi tapi kali ni putri sertakan sukataan Gram nya memandangkan dulu gunakan cawan. Sukatan asal yg guna cawan akan tetap ada cuma putri masukkan n3 baru tuk gram nya sajerr. Actually mmg biasa guna grm dari cawan. Yerr laa kan kalau guna cawan kadang terlebih terkurang tak sama manakala menggunakan gram kita tak bimbang sbb timbangan tepat gitu kan kan. Resepi updated...Terimakasih pada Fasha dan Lisa sbb dah tunjuk ajar putri tuk buat bahulu ni lebih lembut dari asal...InsyaAllah. Apa pun bahulu ni mmg sedap dimakan masa masih panas2 lagi. Jom laa try buat....jom jom.




*** Tips. Setiap kali membakar bahulu...loyang bahulu hendaklaa sentiasa dipanaskan terdahulu sebelum memasukkan adunan. So maknanya setiap kali satu adunan bahulu masak...kluarkan dan sapukan minyak pada loyang bahulu then panaskan seketika dalam oven baru pipekan adunan. Dengan cara sebegini bahulu akan sentiasa gebu dan tidak mudah melekat pada loyang. Sekiranya bahulu melekat pada loyang...sapukan minyak pada loyang dan kesat dengan tuala tebal hingga bersih dan sapukan lagi minyak pada loyang bahulu. Setelah selesai menggunakan loyang biasanya putri elakkan membasuhnya dengan sponge. Putri hanya kesat dengan tisu hingga bersih(mmg banyak menggunakan tisu) dan basahkan tuala tebal(yg bersih) perah kering2 dan kesat/lap lagi loyang tadi hingga keseluruhannya bersih dan dibiarkan loyang kering seketika sebelum menyimpannya dalam plastic/tupperware. Ni bagi mengelakkan loyang daripada melekat teruk bila kita hendak menggunakannya dari masa kerr semasa. ***



BAHAN2NYA (SUKATAN GRAM)

- 3 BIJI TELUR GRED A
- 150 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA(BOLE GUNA ESEN ROS)
½ SUDU KECIL OVALETTE
- 160 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
¼ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- SEDIKIT MINYAK TUK SAPU PADA ACUAN BAHULU

CARA2NYA BOLE TENGOK DI BAWAH NI YERR...^_^

Semua yg diatas adalah n3 terbaru manakala yg dibawah adalah n3 lama. Seperti yg putri katakan tadi setelah membuat beberapa kali bahulu ni dan atas kesudian teman fb putri yg berkongsi resepi....maka terhasil laa bahulu yg lebih lembut dari dulu...katanya walaupun hehehehe apa jerr. Seriously u aollss bole tengok sendiri dulu dan kini punya gambar...haa yg atas tu lebih gebus spongy dari yg bawah tu kan. Haa ni laa dia bila adunan kita dah ubah suai sikit2 so jadi laa lebih baik yerr tak...'haa siap hanguk kepala nampak' hehehe.

ASSALAMUALAIKUM teman2 ku sayang. Ni mesti banyak yg dah bobok ni...apa taknya dah jam 12 lebih pun putri baru nak masukkan resepi kat blog ni haaa seperti yg putri janjikan tadi siang. Resepi ni putri amik dari blog kerr blog putri masuk last2 termasuk kat blog Anizah. Kalau tak silap putri blog anizah mempromosikan bahulu2 yg beliau kendalikan dari dulu lagi...alaaa lupa laa sejak bila huhu. Dia dah berniaga bahulu lama dah...siap share resepi lagi...anyway putri amik yg ringkas jerr ni tau. BAHULU CERMAI atau BAHULU KAMPONG di panggil. Entah napa ek nama dia cermai...agaknya nama tempat kot huhu...tak sure laa yg jelas sedikit sebanyak ada beberapa blog yg buat hampir sama tapi adunan terlalu banyak menggunakan telur. Putri lak kalau nak mencuba sesuatu putri suka pilih yg menggunakan sedikit telur jerr so kalau tak jadi tak laa kita rasa rugi yg amat sangat kan. Dah laa bila kecewa kita hempas2 kan badan kat katil ek bukan lantai tau(kalau lantai jawapnya tak pasal2 lebam lak badan nanti hehe) hentak2 kaki sbb nyampasss yg amat bila tak jadi kan kan kan bukan tak tau hahahaha terlebih sudah!!! So sbb tu sangat penting kita surf dulu...pegi laa jengah blog2 yg ada tu. Mmg melambak2 resepi yg ada tapi semua hampir serupa walau tak sama. Maksud putri dari segi bahan2 yg disediakan. Apa pun seperti yg putri katakan tadi putri akan pilih yg menggunakan sedikit telur....yg tu laa putri akan cuba dulu. Biasanya putri akan surf banding2kan... kadang mmg perlu guna telur yg banyak tapi tengok laa resepi yg mcm mana kan. Sekarang dah ada pengalaman membaking tu yg sedikit sebanyak kita bole agak banyak mana hasil adunan tu nanti. Kalau betul2 lama dah putri MAJOK tak mau buat BAHULU sbb pernah laa buat tapi tak jadi seperti yg putri nak terus simpan acuan tu. Then entah mcm mana smlm tu kepingin sangat nak cuba sbb tengok resepi SANGAT MUDAH dan dalam masa yg sesingkat 1 jam putri dah abis membakar semua bahulu. Ok lah teman2 yuk kita intai jengkit2 sikit dapur putri ni ek hehehe...jom jom.

MENGHASILKAN 40-44 BIJI BAHULU BERGANTUNG PADA SIZE LOYANG

BAHAN2NYA(PUTRI GUNA 1 CAWAN=200ML PUNYA)


- 3 BIJI TELUR GRED A
- ¾ CAWAN GULA KASTOR
- 1¼ CAWAN TEPUNG GANDUM - DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BAKING POWDER - DIAYAK
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA(BOLE GUNA ESEN ROS)
- ½ SUDU KECIL OVALETTE
- SEDIKIT MINYAK TUK SAPU PADA ACUAN BAHULU


CARA2NYA


1. TELUR, ESEN VANILA, OVALETTE DAN GULA DI PUKUL HINGGA KEMBANG KEPUTIHAN SELAMA 5-6 MINIT.

2. PASTIKAN ADUNAN BETUL2 PEKAT DAN BERKRIM. BILA KITA ANGKAT ADUNAN SLOW MOTION JATUH.

3. SEDIAKAN ACUAN BAHULU DAN SAPU MINYAK MASAK PADA ACUAN DAN PANASKAN SEKETIKA.

4. SEMENTARA PANASKAN ACUAN TU...MASUKKAN TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER KEDALAM ADUNAN DAN GAUL PERLAHAN2 SEHINGGA SEBATI.

5. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN HAMPIR PENUH KEDALAM ACUAN BAHULU DAN BAKAR PADA SUHU 180C SELAMAT 15-18 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


***KENAPA KITA MELAMBATKAN PROCESS MEMASUKKAN TEPUNG SBBNYA KITA TAK MAU TEPUNG MENDAK DALAM ADUNAN TELUR. DAN TEXTURE TAKKAN SEGEBU YG KITA INGINKAN. SEMUA TU TIPS2 YG PUTRI TERBACA KAT INTERNET NI.***


SELAMAT MENCUBA!!!


SUMBER : ANIZAH, FASHA & LISA
OLAHAN : PUTERI MANJA






FOR THIS RECIPE

Monday, 26 August 2013

BATIK SWISS ROLL @ KEK GULUNG BATIK

Salam sejahtera teman2 semua. Tengah tunggu sapa tu? tunggu putri ek...alaa laa cayang dia laa hehehe. Terimakasih pada teman2 yg sentiasa tak jemu2 menantikan resepi dari blog putri ni. Tanpa anda tak berseri laa blog ni tau. Thks yerr hampir setiap hari datang kerr sini menjenguk blog putri yg tak seberapa ni. Resepi2 yg terdapat kat blog ni adalah untuk bahan rujukkan putri yg putri kongsikan bersama mereka2 yg sudi nak mencubanya. Nampaknya dari serata negara dah masuk blog putri ni berkali2...trimakasih banyak2 atas kunjungan dan sokongan anda. Jgn segan2 yerr..masuk jerr laa bila2 yg anda ingini. Pintu umah saya tak berkunci pun mmg sentiasa terbuka bak rumah terbuka gitu huhu...jemput laa belek2 hehe. 

Oh yerr nak citer sikit laa...biasa laa celoteh mak dara laa kan hehe. Putri sedar banyak juga resepi2 yg sedia ada telah dikongsi dengan ikhlas oleh setengah2 kengkawan trimakasih buat mereka tapi masih ada juga yg buat DAK jerr bila ditanya atau diminta resepi dari pagenya. Yang GEREKnya dia minta org resepi bole tapi bila org mintak dia resepi dia buat tak nampak jerr...act blur sotong bin otak udang muahahahaha. Kesian pada yg meminta tu...putri dah pernah merasa so putri tau camna...mmg mengharap. Oh well how I wish I can cook/bake all the dishes n share it to every1 here. Hari2 menu baru mesti bestkan hehehe tapi tak bole laa kan hamba ni masak apa yg hamba makan jerr kalau setakat nak buat jer tak makan baik kim salam jerr huhu. Apa pun u guys jgn gusar...as always internet kan ada tekan jerr kat google apa resepi yg u aollss nak mesti ada punya insyaAllah. Banyak lagi org2 yg diluar sana yg seperti mana putri yg sangat2 sudi berkongsi ilmu dengan kalian. Just got to trust their recipes laa. Mmg susah laa nak pilih banyak sangat kan...then kita pun tak sure mana resepi yg bole menjadi dan mana yg tidak. Putri sendiri pun main agak2 jerr berasaskan pengalaman yg ada. Biasanya setiap hasil yg putri cuba insyaAllah menjadi dengan jayanya. Kalau ada yg pernah buat dan tak menjadi mmg bukan salah resepi tapi bergantung pada cara kita membuatnya. Then kalau kita buat menjadi dan tak sedap...tu salah resepi bukan salah kita ekekeke just kidding.


Resepi hari ni resepi kek batik siap kaji dari blog kerr blog cara2 mereka membuat kek ni. Rata2 hampir sama semuanya...karya hasil dari mamafahmi.Thks dear for sharing. Kek ni dah lama ada sejak tahun 2008 lagi atau mungkin lebih lama dari tu kot. Seperti mana kek tapak kuda kek ni pun dah mula mendapat tempat dikalangan org2 kita yg sekarang dah giat mencuba resepi kek gulung. Berbanding dengan kek tapak kuda kek ni tidak menggunakan begitu banyak telur so nak cuba pun tka ragu2. Yg pastinya insyaAllah menjadi...baca bismillah banyak2 yerr. Dari apa yg putri amati banyak yg bole kita cuba dengan hanya menggunakan resepi ni. Contohnya tak dapat laa putri pastikan sbb putri tak mencubanya lagi nanti kalau putri dah mencubanya pasti akan dikongsikan bersama...nantikan jerr kemunculannya. Apa pun tuk hari ni kita hayati resepi ni yerr...sori laa panjang lak story mak hari ni...cam mencurah2 lak nak citer huhuhu jgn marah haaa. Yg penting be hepi biar berseri2 muka tu mcm sapa lagi kan...cam mak ni laaa muahahahaha. Ok laa jom kita melompat pintu pagar umah putri ni...jom jom...

BAHAN2NYA

- 6 BIJI TELUR SIZE A
- 100 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU DIAYAK
- 100 GM BUTTER DICAIRKAN (PUTRI GUNA 90 ML MINYAK MASAK)
- SEDIKIT COKLAT PASTE/EMULCO

- COKLAT NUTELLA SECUKUPNYA

*** GRISKAN 3 LOYANG 9X9 DAN LETAK PARCHMENT BAKING PAPER. MEMANDANGKAN KEK SANGAT LEMBUT ADALAH LEBIH BAIK KITA MENGGUNAKAN PARCHMENT PAPER. KETEBALAN KEK BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG. YG PUTRI GUNAKAN TEBALNYA SEDANG2 JERR KALAU U GUYS NAK TEBALKAN LAGI GUNAKAN 2 LOYANG 12X12. TAK CUKUP...NAK TEBAL LAGI HAA CURAH JERR SEMUA ADUNAN DALAM SATU LOYANG..AMIK KO JADI KEK TERUS MUAHAHA. ***



KAT BAWAH NI PUTRI ADA SERTAKAN RESEPI DAN SEDIKIT SEBANYAK STEP BY STEPNYA...

CARANYA2

1. TELUR, GULA, OVALETTE DAN ESEN VANILA DIPUKUL HINGGA KEMBANG DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 5-7 MINIT.


2. KEMUDIAN MASUKKAN SEMUA BAHAN2 TELAH DIAYAK DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK ATAU BUTTER DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

4. ASINGKAN SEDIKIT ADUNAN TADI DAN LETAK COKLAT PASTE. SELEBIHNYA YG BANYAK TU DIBIARKAN WARNA ASAL.

5. SEDIAKAN LOYANG YG TELAH DIGRIS DAN DIALAS PARCHMENT PAPER. TOMPOK2KAN 2 ADUNAN NI SEPERTI DALAM GAMBAR DAN DENGAN MENGGUNAKAN LIDI SATAY KITA CORAKKANNYA.

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA SIZE LOYANG DAN OVEN MASING2.

7. SETELAH MASAK ANGKAT DAN TERBALIKKAN ATAS KAIN DAN TERUS GULUNG SEMASA PANAS DENGAN KAIN2NYA SEKALI. JGN LETAK FILLING DULU. DIBIARKAN KEK DALAM GULUNGAN KAIN TU SEBENTAR.

8. SELEPAS TU BUKA KAIN GULUNGAN KEK TADI DAN KITA DAPAT LIHAT BENTUK GULUNGAN PADA KEK TADI. SAPUKAN COKLAT NUTELLA DIATASNYA DAN GULUNG KEMBALI DENGAN KEMAS. BUNGKUSKAN KEK DENGAN PLASTIK CLING DAN SIMPAN DALAM ESBOK SEBELUM MEMAKANNYA.


SELAMAT MECUBA!!!
SUMBER : MAMAFAHMI
OLAHAN : PUTERI MANJA


GULUNG KEK TU DENGAN KAIN2NYA SEKALI TAU. NI BAGI MEMUDAHKAN KITA TUK MENGGULUNGNYA DENGAN KEMAS.










FOR THIS RECIPE


Saturday, 17 August 2013

TART NENAS

Assalamualaikum. Wah diam tak diam dah 10 hari kita berhari raya kan mmg cepat betul masa berlalu. Sekarang ni pun mesti ada yg masih beraya lagi kan sama laa dengan putri ni masih beraya tak abis lagi hehehe. Yerr laa kan sejak dari zaman jepun lagi kot beraya sampai sebulan baru abis kerr zaman2 sekarang jerr yg buat gitu ek ntah laa yg pastinya raya tetap raya sampai pengsan muahahahaha. Banyak tempat nak visit...mana nak visit sepupu sepipit...jiran2 tetangga laa..sahabat laa tapi yg penting umah pak cik mak cik abiskan ziarah dulu k. Yg lain tak sempat pun takpe...amik bau jerr hahaha. 

Ok laa hari ni putri nak citer sikit pasal tart yg putri baru buat ni. Kalau nak tau ni laa pertama kali putri buat tart selama putri kahwin lebih 23 tahun tau. Mmg tak pernah buat pun sbb tak reti gitu huhu. Tak tau laa dalam banyak2 kuih kenapa putri tak buat tart pun putri tak tau nak jawap sedangkan tart adalah kemestian setiap hari raya kan. Kalau dulu beli jerr kat kotaraya JB. Tu laa kan bila surf kat fb ramai kawan2 semua tayang tart...terliur lak tengok. Pi umah adik beradik nampak tart...terliur lagi aduhaiiii hehehe. Last2 raya kerr 6 putri duk buat tart tau huhu. Sbb dah teringin sangat nak makan tu yg buat tu. Lagi pun 1st time kan so nak tau laa juga cam mana hasil org tangan keras buat tart ni kan kan kan wahahaha. Kira ok laa menjadi laa jugak yg paling best CAIR dimulut tak yah kunyah beb muahahhahaha. Putri suka sangat dengan texture kuih ni lembut dan sedap. Ni merupakan pertama kali putri membuat tart gulung. Kalau tart cetak tu dah pernah laa tolong mak buat. Putri mmg suka jenis yg gulung...senang nak masuk mulut hahahaha apa jerr kan. Anyway putri dapat resepi ni dapat internet juga sebelom teman2 lain dok tayang lagi dah simpan resepi ni hehehe tu yg nak try sangat. Banyak gak resepi2 dari teman2 lagi yg hebat2 belaka dan putri yakin sama sedap punya. Apa2 pun ni versi putri dah ubah sikit2 ikot tekak ni laa kan kan hehehe. Oklaa bagi yg nak try resepi putri ni bole jerr jom laa kita serakkan dapur putri ek...jom jom.

BAHAN2NYA

- 1 BUKU BUTTER OF 250 GM

- 1 SUDU BESAR MINYAK SAPI
- 30 GM GULA ISING (GULA TEPUNG)
- 2 BIJI KUNING TELUR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 40 GM TEPUNG JAGUNG DIAYAK
- 400 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK


*** BUTTER HARUS SUHU BILIK SEBELUM MENGGUNAKANNYA. BAHAN YG TELAH SIAP MENJADI DOH AKAN MUDAH KERING DAN SEKIRANYA TU BERLAKU BOLE TAMBAH SEDIKIT LAGI MINYAK SAPI DAN ULI DOH HINGGA LEMBUT. ***

INTI NENAS

- ½ PAKET NENAS SIAP SEGERA
- ½ BIJI NENAS DIPARUT
- 50 ML AIR
- 1 BIJI BUNGA CENGKIH
- 1 BATANG KAYU MANIS

SATUKAN SEMUA BAHAN2 DAN MASAK ATAS API YG SEDERHANA BESAR HINGGA ADUNAN MENJADI PEKAT. ADUNAN HARUS SENTIASA DIKACAU SELAMA LEBIH KURANG 30-40 MINIT. LEBIH LAMA KITA MASAK LEBIH TAHAN LAMA SIKIT INTINYA BERTAHAN NANTI.


*** MEMANDANGKAN INTI NENAS SEGERA SANGAT MANIS JADI SEBAIKNYA KITA CAMPURKAN DENGAN NENAS PARUT SEDIKIT.***

CARA2NYA

1. BUTTER, GULA, TELUR DAN VANILA DIPUKUL HINGGA KEMBANG BERKRIM.

2. MASUKKAN MINYAK SAPI DAN TEPUNG YG TELAH DIAYAK TADI. ULI HINGGA MENJADI DOH YG LEMBUT. ADUNAN KENA LEMBUT SBB KITA NAK BUAT TART GULUNG YG MENGGUNAKAN ACUAN PENEKAN.

3. SEDIAKAN LOYANG YG TELAH DIGRIS TERDAHULU DAN BOLE LAA MEMULAKAN PROCESS MEMBUAT TART GULUNG MENGIKUT CETAKNYA.

4. SAPU SEDIKIT KUNING TELUR DIATAS TART DAN BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : PAULA
OLAHAN : PUTERI MANJA





FOR THIS RECIPE

Saturday, 10 August 2013

RAYA SEDONDON 2013

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua teman2 sayang. Seperti tahun lepas tahun ni pun putri nak share gambar raya sedondon kami sekeluarga buat kenangan di blog putri ni. Mmg setiap kali raya pasti family masing2 pakai baju raya sepasang dengan hubby dan anak masing2. Suka tengok tau. Bila jengah kat tingkap tengok luar banyak betul family2 yg pakai sedondon cantik2 pulak tu..siap ngan baby baru lahir pun dorg pakai kan sedondon hehehe. Sama laa dengan putri dulu masa my baby girl umur berapa bulan dan jahitkan baju raya tuk dia jugak tetap nak sedondon tau hehe. Untungnya putri bole menjahit sendiri so bole laa curi2 kain kat mana2 kan hehehe. Ingat lagi setiap tahun sebelom puasa dan pegi beli kain tuk raya tapi siapnya tetap sehari dan pun malam raya baru siap huhuhu. Aduhaiii beli siang2 tapi jahitnya pulak asyik tangguh2 last2 mlm raya baru nak siap...kes tangkap mood dulu hehe. Ok gambar diatas adalah family sebelah hubby. Kita ni semua bila raya cam ni laa baru dapat berkumpul sama2 tau kalau tka payah jumpa sbb masing2 sibok. So bila dah jumpa tu macam2 alkisah yg terjadi seronok sangat dapat berkumpul cam ni.

Yg ni lak family sebelah putri tak ramai kami 2 beradik jerr huhuhu yg ramainya anak2 kita jerr. Kalau tau kita beranak sorg 10 hehehe gerenti tunggang terbalik umah nenek dia tau haha. Walaupun tak ramai tapi tetap KECOH sbb abg putri tu kalau dah bukak citer kita yg dengar asyik duk tergelak dengan citer yg bukan2 dia tu...siap ada teka teki yg tak masuk diakal...teka tekinya "Kambing apa yg tak makan rumput?"...jawapan dia kambing yg dah mati muahahaha.cekik darah..irah suka sangat layan pak long dia dan pak long pulak asyik nak kena kan irah aduhaiii lawak betul tau huhu. 
Ok jom tengok hasil kerja tangan putri menyiapkan baju raya dengan bantuan irah my personal assistant hahaha....jom jom

Sangat tekun kan kan...haa lain kali kalau ada yg nak buat tempahan bole jerr...siapnya tidak tau hua3. Kalau dulu bole laa amik upah sekarang tak larat daa buat tuk family jerr. Lagi pun kalau beli mahal sangat seyyy sepasang baju bole mencecah $100 lebih tau kalau 3 waduhhh berlubang kocek nak bayar tau hahahaha. Kira putri save alot tiap2 tahun tau. 

Ni contoh yg telah siap...ok tak?? ok laa tu hehehe...kes belasah jerr sbb kain tak cukup kena laa curi2 potong kan.
Haa siap sudah tuk 3 org...dua anak dara dan mak dara ekekeke. Sapa nak tempah tu sila laa dial 444 mmg takkan dapat muahahaha...just kidding. Putri buat tuk family jerr laa jgn marah haa...kalau marah kena lelong tau hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...