Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 25 December 2012

RAINBOW JELLY

Assalamualaikum teman2 sayang yg tak putus2 sering dtg kerr blog putri ni....terimakasih yerr sbb sudi mampir kerr teratak putri ni. Sangat putri hargai tau...tanpa kalian tak bermakna pun blog ni tau hehe...anyway LEBIU aolss laa ok muah2. Oh yah bagi yg dah add putri kat FB...mintak maaf banyak2 FB sangat2 limit. Putri tak dapat nak approve semuanya. Kadang ruang tu cuma ada 1 atau 2 jerr...tu pun kalau ada yg TER remover putri baru putri bole approve yg lain. Seperti biasa laa yg dulu akan cuba putri dulukan. So u guys semua mmg bole add putri kalau ada ruang...tapi tu laa masalahnya...yg add berpuluh2 yg waiting list pun berpuluh...yg bole approve CUMA 1 jerr aduhaiii cam mana tu. Putri kalau bole nak APPV semua geng2 yg nak berkawan ngan putri tapi FB limit maut laa tak dapat putri buat apa2. Maaf yerr. 

Oklah nak citer sikit...sejak 2 menjak ni musim hujan yg tak henti2. Beberapa2 kawasan Msia banyak juga yg terjejas dek banjir. Nampaknya hujan ni akan berterusan sampai bulan depan. Apa pun berhati2 laa dimana jua anda berada...terutamanya anak kecil...pada ibu ummie bonda mama mummy...tlg jgn si kecil yerr...jgn leka ok!! 


Hari tu ada try buat rainbow jelly ni tuk majlis seorg kawan. Tu yg buat lagi hari ni sbb nak share dengan kawan2 semua. Serbuk yg putri gunakan tuk buat RJ ni putri guna serbuk agar-agar jerr. Kalau kita guna serbuk jelly seperti dalam resepi MMG TAK MENJADI punya...kalau tak percaya cuba laa baru tau hehehe. Putri dah laluinya dan putri YAKIN rata2 yg buat rainbow jelly ni mesti mereka guna serbuk agar-agar. Sbbnya serbuk jelly yg putri buat terdahulunya tuk nak test dulu(almaklum tak pernah guna so nak tau berapa lama dia akan keras)....OMG it took 4 to 5 SOLID hrs tuk keras! MasyaAllah bila nak GAME cam ni nak buatnya selapis2 pulak tu then agar2 nak setiasa panas diatas double boiler. Tak kan nak on jerr gas kan selama 4-5 jam gilerr kerr apa hahahaha. Sib baik laa putri buat test tuk 1 flavour letak dalam mould. Setiap 10 minit check tak keras2 jugak. Then biarkan dia beberapa jam haa baru keras tu pun NOT CATEGORY keras ok...dia more to elastic chewy springy (KENYAL) kind of texture laa....haaa ko semua ayat masuk hahahaha. Anyway putri suka texture yg kenyal cam ni rasa sedap sbb ada flavour dalam tu tapi tu laa lama pulak nak mengeraskannya...masalah DUNIA cam ni hehehe. Kalau agar2kan keras bebeno cam tu. Mmg lain jelly dan agar2 ni. So apa pun ni sesuatu yg kita semua perlu tau laa or maybe some of u guys dah pun tau atau melaluinya. Putri share laa pengalaman yg pertama kali menggunakan jelly powder ni. No wonder kalau kita beli yg dah siap buat tu dia panggil JELLY...mmg kenyal. Kalau agar2 tu mmg jarang siap dijual memandangkan texturenya yg keras dan mudah patah. Jelly ni kalau kita campak dia macam mana pun dia tetap cam tu jugak bentuk dia melainkan kita gigit dia haaa mesti laa putus kan kan ekekeke. Sbb tu jelly lebih banyak permintaan berbanding agar2 yg hanya dibuat bila ada majlis. Tu pun buat sendiri mana ada jual yg dah siap. So harapnya u aolss semua paham laa apa yg cuba putri terangkan secara panjang lebar cam ni haa huhuhu. Letih menaip ni tau kalau tak baca mmg rugi ilmu pengetahuan...hehehe. Ok laa jom kita terus kerr resepinya. Sangat2 mudah dan tak perlu tunggu 4-5 jam hanya 2-3 minit setiap lapis jerr. Haa jom pasang kuda2...jom jom!


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 6 BOTOL)

LAPISAN JELLY

- 1 PAKET SERBUK AGAR2 10 GM
- 1 LITER AIR
- 250 GM GULA PASIR
- BEBERAPA JENIS PEWARNA PILIHAN


LASPISAN SUSU

- 2 SUDU KECIL SERBUK AGAR2
- SEDIKIT ESEN VANILA
- 200 ML SUSU SEGAR
- 200 ML DAIRY WHIPPING CREAM
- 60 GM GULA PASIR





CARA2NYA

1. MULA2 KITA BUAT LAPISAN JELLY DULU. CAMPURKAN GULA DAN SERBUK AGAR2 KEDALAM SATU PERIUK. MASUKKAN AIR DAN KACAU RATA.

2. MASAK BAHAN TADI SEHINGGA MENDIDIH.SETELAH MENDIDIH MATIKAN API DAN ALIHKAN KEDALAM MANGKUK TAHAN PANAS. KITA NAK PASTIKAN AGAR2 NI SENTIASA PANAS JADI KENA BUAT CARA DOUBLE BOILER DENGAN API YG KECIL.

3. CARA PUTRI...SCOOPKAN SEBANYAK 6 KALI MENGGUNAKAN SENDUK DAN LETAK WARNA PILIHAN. KACAU RATA.

4. MASUKKAN BAHAN TADI KEDLM BOTOL SAMA BANYAK. MASUKKAN KE DALAM PETI SEJUK.

5. SEMENTARA TU BUAT PULAK LAPISAN SUSU. GULA DAN SERBUK AGAR2 DISATUKAN DLM PERIUK. MASUKKAN SUSU SEGAR DAN MASAK ATAS API HINGGA MENDIDIH SEDIKIT.

6. MASUKKAN WHIPPING CRM DAN ESEN VANILA. KACAU RATA DAN BIARKAN IANYA MENDIDIH SEDIKIT DI BAHAGIAN TEPI PERIUK DAN MATIKAN API. SAMA JUGA MCM TADI BAHAN NI KENA BUAT CARA DOUBLE BOILER SUPAYA IANYA TAK KERAS.

7. TUANGKAN SEDIKIT SUSU KE ATAS AGAR2 YG TELAH KERAS TADI. TIDAK PERLU BANYAK BIAR TIPIS2 PUN TAKPE.

8. CARA PUTRI NAK CEPATKAN PROCESS MENGERASKANYA...MASUKKAN PULAK KEDALAM FREEZER SELAMA 2-3 MINIT. JGN TAKUT IA TIDAK AKAN BEKU.

9. KLUARKAN DAN ULANG PROCESS AGAR2 PULAK DAN MASUK SEMULA DALAM FREEZER SELAMA 2-3 MINIT. CHECK AGAR2 PASTIKAN IANYA DAN KERAS SEDIKIT KALAU TAK BIAR KAN LAGI SEMINIT DUA. BUAT SAMPAI HABIS.

10. LAST SEKALI MASUKKAN AGAR2 DAN LANGSUNG SEJUKKAN DALAM PETI SEJUK BUKAN FREEZER LAGI TAU.


SELAMAT MENCUBA!!!








FOR THIS RECIPE

Wednesday, 12 December 2012

KEK SPAN COKLAT WITH GANACHE

Seperti yg putri janjikan..ni laa dia resepi kek yg putri nak share dengan u guys. Kek ni simple jerr cuma kek span coklat tapi dihiaskan dengan penuh coklat dan mousse. Mmg gabungan terbaik laa u aolls must try. Dari adunan asal putri buat setengah adunan jerr. Buatnya sampai 3 ketul sbb i know my gerl yg irah tu mmg peminat kek coklat. Tengok2 lepas masak belom simbah coklat 1 loyang dah kena ngap...licin. Then loyang kedua just siram ganache...fuhh sekelip mata licim juga. My gerl cakap sedapnya sampai dia makan berketul2 hahaha. Satu lagi loyang mmg KHAS nak deco lebih sikit...tu yg bubuh ganache dan coklat mousse...makkk oiiii terlebih sudah macam2 rasa dalam mulut ni....cam ais krim pun ada isshh pokoknya kalau dah makan mmg no sharing no caring ok muahahaha. Dalam apa jua kombinasi yg ingin kita cuba terutamanya dalam gabungan coklat mmg tak bole nak di sangkal lagi kelazatanya. Kek spannya pulak lembut sangat2...oh yes thks pada tuan yg punya resepi...Rahel yg dah sudi share resepi kek span pada semua resepi asal dari Chef Noraini. Seriously kek span ni sangat2 spongy dan bila naik ingat cam nak koyak rabak tengok2 licin jerr atas dia cantik jerr laa...licin cam pipi putri ni haa wahahahaha...over2. Well apa pun cuba laa try buat...but jgn lupa ganache nya ek hehe. Kek akan bertambah2 sedap dengan ganache disisinya gituuu huhuhu. Bagai tak bole dipisahkan mereka berdua kalau dipisahkan juga2...korg mmg nak kena pelangkung arr muahahah kan dah cakap tak bole tu tak bole laa...ishh urut dada mak ni tau hahaha. Ok laa jom kita ke sawah...tangkap jambu dulu laa baru balik umah buat kuih hahaha apa jerr ok jom2....


BAHAN2NYA 

- 200 GM TEPUNG KEK / TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 180 GM GULA KASTOR
- 110 ML MINYAK MASAK
- 100 ML SUSU SEGAR
- 30 GM SERBUK KOKO

 SUDU KECIL COKLAT PASTE/EMULCO (YG NI PUTRI ADD IN)
- 20 GM OVALETTE
- 6 BIJI TELUR GRED A
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILLA

*** PUTRI GUNA LOYANG 8" UNTUK SETENGAH ADUNAN DARI ADUNAN YG TERDAPAT DIATAS. KALAU GUNA 7" LAGI TINGGI DAPAT SO TERPULANG PADA U GUYS LAA. SATU LAGI PUTRI GUNAKAN SELF RISING FLOUR SO TAK PERLU LETAK BAKING POWDER PLS TAKE NOTE YERR. ***
CARA2NYA

1. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER.

2. SATUKAN TEPUNG, BAKING POWDER, GULA DAN TELUR. PUKUL ADUNAN SEHINGGA KEMBANG PUTIH DAN PEKAT.

3. PERLAHANKAN MIXER DAN MASUKKAN SUSU, ESEN VANILA, SERBUK KOKO DAN COKLAT PASTE. PUKUL LAGI SEHINGGA SEMUANYA BERGAUL RATA.

4. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN MENGGUNAKAN SPATULA ATAU SENDUK.

5. PANASKAN OVEN PADA SUHU 170C. TUANG ADUNAN KEDLM LOYANG DAN BAKAR SELAMA 30 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

6. SETELAH KEK MASAK CEPAT2 TELUNGKUPKAN SELAMA 5 MINIT SEBELUM KELUARKAN KEK DARI LOYANG.



TUK GANACHE DAN COKLAT MOUSSE

1. PASTIKAN KEK SEJUK SEPENUHNYA SEBELOM MENUANG GANACHE. TUK RESEPI GANACHE SILA KLIK DISINI. LEBIHANNYA KETEPIKAN DULU.

2. THEN KALAU NAK BUAT CAM PUTRI BUAT LETAK COKLAT MOUSSE. PASTIKAN ANDA PUNYA LOYANG (LOOSE BASE TIN) BESAR DARI KEK ANDA. CONTOH KALAU KEK 7" LOYANG HARUS 8". RESEPI TUK COKLAT MOUSSE KLIK SINI.

3. MASUKKAN KEK KERR DALAM LOYANG DAN PAIPKAN MOUSSE SEKELILING TEPI KEK DAN ATAS KEK MENUTUPI KEK SPAN TADI. SEJUKKAN SELAMA 2-3 JAM.

4. LEBIHAN COKLAT GANACHE DIPANASKAN SECARA DOUBLE BOILER DAN SIRAM PERLAHAN2 MENGGUNAKAN SUDU KE ATAS MOUSSE YG TELAH SEJUK SEPENUHNYA. SIMPAN SEMULA SELAMA 2 JAM.

5. SETELAH COKLAT KERAS KIKIS TEPI LOYANG DENGAN PISAU YG TELAH DIRENDAM AIR PANAS DAN KLUARKAN KEK DARI LOYANG LOOSE BASE TIN. SIAP TUK DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!




NI KEK YG JUST LETAK GANACHE JERR...SANGAT DISUKAI ANAK PUTRI



FOR THIS RECIPE

Saturday, 8 December 2012

HOMEMADE SOS CILI & POPIAH GORENG

Salam my dearest teman2 semua. Aduh minta maaf banyak2 kat u aolss sbb smlm putri tka sempat nak share. Mata berat sangat2 sampai nak menaip pun kelabu asap jerr nampak...bintang2 berkelip2 depan mata....tanda letih dan ngantuk laa tu. Lagi pun kita baru balik kerja tau. Dah tu berkobar2 nak share pasal sos cili ni. Then bila dah share tu haa start laa mata kelabu asap...dah tak bole nak taip apa2 dah...asyikkk kerr lainnn jerr tekannya.....dddd laa kkkk laa kan kan obvious sangat letih tu yg rehat sebentar. Rehat sebentar??? wahahaha rehat2 tengok dah tak sebentar lagi sbb sedar2 jerr dah time nak masak lak tuk family makan mlm. Pastu sambung lak tengok2 citer MAHARAJA LAWAK kat tv haa tu pasal laaa tak sempat ekekeke. Sori yerr cayang ku semua jgn marah nanti kena jual...dah tu tak laku tau ekekeke gurau jerr huhu. Ok putri nak citer sikit pasal homemade sos cili ni. Lama dah dok mencari2 sos cili yg terbaik. Bermacam2 jenis dah putri cuba..resepi org tu org ni...semuanya hampa seyyy. Bukan tak sedap...tapi rasa dia tu tak sampai lagi kerr tahan yg putri nak. Last2 terjumpa satu blog ni...blog Kak Rose....thks kak for sharing the recipe yg juga kak rose dapat dari blogger yg lain...dari situ putri olah tukar sikit sana sini tuk mendapatkan citarasa yg putri nakkan. AKHIRnyaaa WOW!!! mamamia...berjaya juga...YESZA!! TERBAIK antara sos2 yg sedia ada wah gituuu sekali promo putri tau. Tak tipu...seriously mmg sos thai buatan sendiri. Alaa u aollss jgn laa sama kan dengan sos cili dalam botol tu...tu lain laa ni HOMEMADE sos cili so eventually rasa dia tak sama laa tapi still yg TERBAIK antara sos2 cili buatan sendiri yg ada tu. Well apa kata u guyss try laaa buat dan rasa sendiri...then u'll be THANKFULL kat putri sbb buat sos ni tau hehehe terlebih sudah. Apa pun putri mmg nak share apa sajerr resepi yg putri pelajari dengan u aolls. So u guys pun jgn laa lokek nak share resepi yg u aolls ada ek...share laa kat putri juga tau huhuhu. Bagi yg dah sharekan resepi pada putri secara langsung atau tak secara langsung terimakasih yg tak terhingga sbb sudi berkongsi. Berbalik pasal sos cili ni. Setelah mencuba HANYA sekali putri dah terus terpikat. TAKDE setitik pun putri buang seperti mana yg lain2. Putri terus membuatnya dan terus membuatnya sampai dah 4 5 kali buat tau...semua habis. I just LOV it!!! tak puas makan sos ni...asyik nak cicih jerr tau siap jilat kuah tu lagi muahahahahaha apa jerr. Sedap punya pasal laa tu. Masa mula2 dapat resepi ni alaaaaa putri ngeluh sbb putri tak pernah lagi jumpa sos NAMPLA iaitu sos ikan. Mana nak cari kan...then hari tu juga try cari kat kedai...laaa ada rupanya cuma putri tak perasan. Now I know kenapa sos ni sedap...sbb adanya sos ikan didalamnya. Seriously kalau just masak cam tu jerr mmg takde rasa apa pelik jerr rasa...but once u letak sos ikan ni makkkk oiiiiii terbaikkk!!! u guys must try...mmg sangat2 disyorkan. Jom laa cepat tulis resepi dan pi beli bahan2nya...JOM JOM serbuuuuu...




BAHAN2 TUK POPIAH

- 1 PAKET KULIT POPIAH
- 2 KEPING TAHU DIGORENG DAN DIHIRIS2 MEMANJANG
- 1 BATANG CARROT DIHIRIS2
- 1BIJI SENGKUANG YG SEDERHANA BESAR DIHIRIS2
- 2 SUDU BESAR DARI BAHAN2 KISAR
- SEDIKIT SERBUK LADA SULAH
- GARAM@SECUKUP RASA

*** DISINI PUTRI TAK LETAK TAUGEH MEMANDANGKAN IANYA CEPAT LAYU DAN TAK SESUAI TUK DISEJUK BEKU***


BAHAN2 KISAR

- 2 BIJI BAWANG BESAR

- 2 BIJI BAWANG PUTIH
- SEDIKIT IKAN BILIS



CARA2NYA

1. TUMIS BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARENG DAN MASUKKAN SERBUK LADA SULAH. KACAU2 SIKIT.

2. MASUKKAN CARROT DAN GAUL2 SAMPAI CARROT SEDIKIT MASAK. PUTRI TAK LETAK APA2 AIR SBB TAK MAU BAHAN2 NI BASAH. NAK ADUNAN BIAR KERING JADI KULIT POPIAH TAK KOYAK MASA GULUNG.

3. SETELAH CARROT MASAK SEDIKIT MASUKKAN PULA SENGKUANG DAN GAUL2 SEHINGGA SEMUA BAHAN LAYU SEDIKIT. ANGKAT DAH TOSKAN DALAM TAPIS DAN DIBIARKAN BETUL2 SEJUK BARU DIGULUNG.

4. SETELAH SEJUK BOLE LAH SEDIAKAN KULIT POPIAH...MASUKKAN SEDIKIT SAYUR DAN TAHU DISUSUN DISAMPINGNYA DAN GULUNG RAPI. HUJUNGNYA SAPUKAN SEDIKIT TELUR TUK LEKATKANNYA.

5. SIAP TUK DIGORENG DAN DIHIDANG PANAS2 DENGAN HOMEMADE SOS CILI. KALAU NAK BEKUKAN PUN BOLE GORENG SEDIKIT..TOSKAN MINYAKNYA DAN SIMPAN DALAM TUPPERWARE SIAP TUK DIBEKUKAN.


SELAMAT MENCUBA!!!

HOMEMADE SOS CILI


BAHAN2NYA

- 10 TANGKAI CILI KERING DIRENDAM AIR PANAS
- 200 ML AIR
- 80 ML CUKA MASAKKAN
- 70 GM GULA PASIR + 1 SUDU MAKAN GULA MERAH
- 1 BIJI BAWANG PUTIH
- 1½ SUDU BESAR NAMPLA SOS (SOS IKAN)

- 1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG + 1 SUDU BESAR AIR (DIBANCUH)

CARA2NYA

1. PASTIKAN CILI KERING BENAR2 LEMBUT. THEN SATUKAN CILI KERING, BAWANG PUTIH DAN CUKA. BLENDER BAHAN2 TADI SEHINGGA CILI LUMAT.

2. SETELAH LUMAT MASUKKAN AIR DAN BLENDER SEKEJAP TUK SATUKAN SEMUANYA.

3. MASUKKAN BAHAN2 BLENDER TADI KEDLM PERIUK DAN CAMPURKAN GULA. MASAK SEHINGGA GULA LARUT DAN MENDIDIH.

4. MASUKKAN SOS NAMPLA@SOS IKAN DAN KACAU2 SIKIT. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR TEPUNG JAGUNG SAMBIL TERUS MENGACAU.

5. KALAU BAGI ANDA YG SUKAKAN KUAH PEKAT BOLE LAA MASAK LAMA SEDIKIT. PUTRI SUKA YG SEDANG2 SAJAA. DAH SIAP SEJUKKAN DULU SEBELUM DISIMPAN KEDLM ESBOK. SIAP TUK DIHIDANG BILA2 MASA.


SELAMAT MENCUBA!!!








SIRAM SOS CILI ATAS TURKEY BACON PUN SODAP TAU...YG PASTINYA BELI YG HALAL GITU HEHEHE ...JEMPUT MAKAN SEMUA...




FOR THIS RECIPE

Thursday, 6 December 2012

STRAWBERRY SNOW PUDING IN THE JAR

Hii lalink semua...sori tak sempat masukkan ni lebih awal laa biasa laa mana keje lagi kan kan. Dah tu buat masakkan secara part time lak tu huhu. Anyway I just LOV cooking thats why blog ni sentiasa ada masakkan2 putri. Walau tak sehebat chef2 terunggul dan terhebat namun putri tetap ingin melakukan sesuatu yg dah lama menjadi minat putri iaitu memasak dan membaking. Yes indeed semuanya kena bermula daripada MINAT. Kalau takde minat cam mana nak menjadi tul tak? BETUI3...ehehehe. Setiap hasil yg putri ketengahkan adalah percubaan demi percubaan demi ingin menjadi yg TERBAIK dalam memasak wah gituuu sekali hehe. Yg perlu u aolls tau koleksi dalam blog ni juga adalah sebagai bahan rujukkan putri. Almaklum mana bole ingat semua yg kita buat kan kan...so kena rujuk jugak laa kalau nak buat apa2 tu. 

Ok kali ni putri ingin mengetengahkan puding in the jar pulak. Kalau biasa kita dengar org buat cake in the jar kan atau gula2 dalam botol kerr kan tapi kurang kot yg buat puding dalam jar. Atau mungkin ada yg tak terpikir bole buat cam ni. Oh well sekarang dah tau kan kan idea cam ni lagi bagus. Kemas tak terdedah dan sangat2 sesuai tuk HANTARAN. Kalau kita kreatif...bahan cam ni juga bole kita hiasa dimeja pengantin tau. Kalau ikot putri laa kan...MMG ADA IDEA gitu...kes belasah...hehehe. Belasah pun belasah yg terbaik OK huhu. So since dah ada idea buat cam ni apa kata kita perluaskan lagi dengan membuat puding2 lain yg diletak dalam botol cam ni dan dihias CANTIK. InsyaAllah putri juga akan terus berkongsi ciptaan dari hasil putri sendiri ek..nantikan tau dan terus setia mu disisi ku...fuhhh ayatt madah berhelah yg tak bole ANGSSSS seyyy muahahahahaha. Ok laa putri letak lagi salinan resepi kat sini ek...mungkin sedikit berbeza jerr...apa2 pun JOM LAYAN!!bagi yg nak tau dari mana putri dapatkan botol tu sila klik SINI



BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 6-8 BOTOL)

LAPISAN PERTAMA SUSU

- 1 SUDU KECIL AGAR-AGAR SERBUK
- SEDIKIT ESEN VANILA
- 200 ML SUSU SEGAR
- 50 GM GULA KASTOR
- 190 ML WHIPPING CREAM


LAPISAN KEDUA STRAWBERRY 

- 1 SUDU KECIL 
AGAR-AGAR SERBUK
- 250 GM STRAWBERRIES
- 80 ML AIR
- 80 GM GULA KASTOR
- 1 BIJI PUTIH TELUR
- SEDIKIT PEWARNA PINK


LAPISAN KETIGA SUSU

- 1½
 SUDU KECIL AGAR-AGAR SERBUK
- SEDIKIT ESEN VANILA
- 200 ML SUSU SEGAR
- 50 GM GULA KASTOR
- 200 ML WHIPPING CREAM


** BEBERAPA BIJI STRAWBERRIES DI HIRIS UNTUK HIASAN **




CARA2NYA

1. HIRIS DADU BEBERAPA BUAH STRAWBERRIES ATAU POTONG MENGIKOT CITA RASA SENDIRI.

2. MULAKAN DENGAN LAPISAN PERTAMA SUSU DAHULU.

- SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI WHIPPING CREAM. MASAK ATAS API DAN KACAU SEHINGGA GULA LARUT.
- MATIKAN API, MASUKKAN WHIPPING CREAM TADI DAN KACAU HINGGA RATA.
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK MASUKKAN ADUNAN SUSU KEDALAM BOTOL YG SEDIA ADA. MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT. PASTIKAN SEMUA BERISI SAMA RATA.KETEPIKAN.

3. LAPISAN STRAWBERRY PULA.

- BUAH STRAWBEERIES DIKISAR BERSAMA AIR DAN PEWARNA PINK HINGGA LUMAT.
- KLUARKAN DAN MASUK KEDLM PERIUK. SATUKAN SEKALI DENGAN GULA DAN AGAR2.
- MASAK HINGGA GULA DAN AGAR2 LARUT. MATIKAN API.
- DLM BEKAS LAIN PUTIH TELUR DIPUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KENTAL BERTANDUK.
- MASUKKAN SEDIKIT AGAR2 STRAWBERI TADI KEDALAM PUTIH TELUR SAMBIL MEMUKUL.
- MASUK BAKI AGAR2 STRAWBERI KEDALAM PUTIH TELUR DAN KACAU RATA.
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK JUGA TUANG AGAR2 STRAWBERI DIATAS LAPISAN SUSU TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT, JUGA SAMA BANYAK. KETEPIKAN.

4. LAPISAN KETIGA SUSU JUGA. 

- SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI WHIPPING CREAM. MASAK ATAS API DAN KACAU SEHINGGA GULA LARUT. 
- MATIKAN API, MASUKKAN WHIPPING CREAM TADI DAN KACAU HINGGA RATA. 
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK JUGA MASUKKAN ADUNAN SUSU KEATAS ADUNAN STRAWBER DAN PASTIKAN IANYA HAMPIR PENUH. MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT. PASTIKAN SEMUA BERISI SAMA RATA. 
- TABURKAN PULA BUAH STRAWBERI PADA KESEMUA BOTOL. 
- MULAKAN PROCESS DENGAN MENOLAK SEMUA BUAH KETEPI BOTOL SEPERTI DALAM GAMBAR MENGGUNAKAN HUJUNG SUDU. 
- PROCESS NI KENA BUAT BERULANG KALI DARI SATU BOTOL KERR SATU LAGI BOTOL SEHINGGA SEMUA BUAH KELIHATAN. BUAT PROCESS NI SEBELOM AGAR2 MENGERAS. BILA DAH KELIHATAN TEPI2 DIA KIRA DAH OK LAA TU. THEN BOLE LAA KITA SEJUKKAN DALAM ESBOK. BARU SEDAP MAKAN...

SELAMAT MENCUBA!!!








FOR THIS RECIPE

Tuesday, 4 December 2012

STRAWBERRY SNOW PUDING

Salam sejahtera teman2 semua....dah makan petang kerr belom tu kerr posa hari ni?? Bagi yg berpuasa...selamat berpuasa yerr. Jgn tengok gambo makanan lama2 tau kang tergugat iman tu...terliur lak hehe. Yg pastinya ronda2 cari juadah tuk berbuka ek. Bagi kita2 yg tak posa ni haa apa kata cuba buat SNOW PUDING ni. Putri dapatkan resepi ni kat blog Ita...thks ita for sharing. Ni haa nak kata Makkk oiiiii makkk kauuu makkk datukkkk sedapnyaaa snow puding ni bila makan sejuk2. Dah laaa cantik dipandang mata sedap pula menjamahnya ishhh ishhh ishhh mmg package laa juadah ni. Mula2 mmg pikat pada mata dulu....sesiapa sajerr yg memandangnya mmg akan terpaku terpikat tertawan dengan bentuk rupanya yg CANTIK. Then bila makan mmg meninggalkan kesan pada rasanya yg ENAK!! Cuma satu jerr...bagi putri laa 2 warna yg teratas tu yg paling sedap tapi coklat tu ada rasa pelik sikit laa. Mula2 sbb dia ada rasa cam pahit2 sikit...tak laa pahit mana sbb ada gula cuma rasa dia tu serba tak kena. Mungkin rasa koko yg beza dari coklat cair kan. Kita biasa tengok strawberry makan dengan coklat tapi yg ni bukan coklat sepenuhnya so ada laa rasa koko pahit2 gitu...alaaa susah laa nak xplain huhuhu. Mungkin kalau coklat tu alone by itself haa kalau yg tu sedap laa kot hehehe. Apa kata u guys cuba buat....mungkin pada u aolss gabungan ketiga2nya ok. Still I would suggest kalau u aollss nak buat gunakan 2 warna putih dan pink tu then yg coklat bawah tu gantikan dengan putih jugak. It will taste BOOMMM!!! wah gituuu. Anyway keseluruhannya puding ni mmg menarik. Sangat sesuai tuk buat hantaran. Apa kata Persembahkan puding ni pada RAJA dihati kita...alaa sang suami laa sapa lagi kan kan hahaha...tuk sang BF sang TUNANG sang TEMAN TAPI MESRA muahahaha pun bole kan kan mesti dorg tergoda tengok puding tu langsung terus makan punyaa. Yg penting dorg tak sangSi dengan keikhlasan kita dah ek....lau tak siap ko...kita call GENG masak2 kita belasah dorg ek muahahaha apa jerr huhu. Oklaa takmo story banyak2 ek putri nak share resepi cara putri buat k...siap sedia tuk berjuang demi kluarga ek. Jom jom...




BAHAN2NYA (PUTRI GUNA LOYANG 7")

LAPISAN SUSU
- 4 GM AGAR-AGAR SERBUK(1 SUDU KECIL)
- SEDIKIT ESEN VANILA
- 200 ML SUSU SEGAR
- 50 GM GULA KASTOR
- 175 ML WHIPPING CREAM

LAPISAN STRAWBERRY
- 4 GM AGAR-AGAR SERBUK(1 SUDU KECIL)
- 250 GM STRAWBERRIES
- 75 ML AIR
- 75 GM GULA KASTOR
- 1 BIJI PUTIH TELUR
- SEDIKIT PEWARNA PINK

LAPISAN COKLAT
- 4 GM AGAR-AGAR SERBUK (1 SUDU KECIL)
- 375 ML SUSU SEGAR
- 25 GM SERBUK KOKO DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR PANAS DAN SEDIKIT COKLAT PASTE/EMULCO KEMUDIAN DITAPIS
- 70 GM GULA KASTOR
- 1 BIJI KUNING TELUR + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR DIPUKUL SEDIKIT.


** BEBERAPA BIJI STRAWBERRIES DI HIRIS UNTUK HIASAN **







CARA2NYA

1. HIRIS BEBERAPA BUAH STRAWBERRIES DAN SUSUN DALAM LOYANG.

2. MULAKAN DENGAN LAPISAN SUSU DAHULU. 

- SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI WHIPPING CREAM. MASAK ATAS API DAN KACAU SEHINGGA GULA LARUT. 
- MATIKAN API, MASUKKAN WHIPPING CREAM TADI DAN KACAU HINGGA RATA. 
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK MASUKKAN ADUNAN SUSU KEDALAM LOYANG YG SEDIA ADA STRAWBERRIES. MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT. KETEPIKAN.

3. LAPISAN STRAWBERRY PULA.

- BUAH STRAWBEERIES DIKISAR BERSAMA AIR DAN PEWARNA PINK HINGGA LUMAT. 

- KLUARKAN DAN MASUK KEDLM PERIUK. SATUKAN SEKALI DENGAN GULA DAN AGAR2. 
- MASAK HINGGA GULA DAN AGAR2 LARUT. MATIKAN API. 
- DLM BEKAS LAIN PUTIH TELUR DIPUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KENTAL BERTANDUK. 
- MASUKKAN SEDIKIT AGAR2 STRAWBERI TADI KEDALAM PUTIH TELUR SAMBIL MEMUKUL. 
- MASUK BAKI AGAR2 STRAWBERI KEDALAM PUTIH TELUR DAN KACAU RATA. 
- DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK JUGA TUANG AGAR2 STRAWBERI DIATAS LAPISAN SUSU TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT. KETEPIKAN.

4. LAPISAN COKLAT PULA.

- SATUKAN SUSU, GULA, AGAR2 DAN KOKO. MASAK HINGGA GULA DAN AGAR LARUT. 
- MASUKKAN KUNING TELUR DAN KACAU RATA DENGAN API YG KECIL. 
- MATIKAN API DAN KACAU2 LAGI SEHINGGA ADUNAN SEDIKIT SEJUK. 
- SAMA JUGA DENGAN MENGGUNAKAN SENDUK TUANGKAN AGAR2 COKLAT DIATAS AGAR2 STRAWBERI TADI.

5. PASTIKAN SEMUA DAH MELAPIS BARU MASUKKAN KEDALAM PETI SEJUK. BIAR KAN SELAMA 1 JAM ATAU LEBIH SEBELOM MEMOTONG.


SELAMAT MENCUBA!!!







FOR THIS RECIPE

Monday, 3 December 2012

PURI ATAU POORI

Assalamualaikum...sihat kerr semua?? musim sejuk hujan2 cam ni tentu ada yg tka sihat kan. Kalau sakit cepat2 tengok dr. tau....makan ubat ikot jadual...kalau tak ikot kompem kena jumpa dr.putri lak then gerenti baik pekena masakkan dari air tangan putri eh ekekeke. Apa pun hope u aollss take care laa diri tu ok...jauh lagi perjalan tau...jumpa putri pun tak lagi kan kan...huhu. Ingat senang kerrr dapat jumpa putri gunung ganang?? tak senang tau...kena daki gunung redah sungai panjat pokok...ehhh panjat pokok dah mcm monyet lak muahahahaha. Dah mula dah huhuhu. Ok ok putri nak share resepi puri ni haa....b4 that nak citer sikit pasal texture dia. Putri JUJUR yerr...putri tak mau menipu teman2 ok...sejujurnya textture putri ni agak berminyak sikit. Rasa puri ni ok bagi putri cuma kena makan panas2 sbb kalau dah sejuk minyak akan kluar dari rongga2 puri. Alaa cam muka kita laa kalau dah berpeluh jalan haa berminyak2 kan haa cam tu laa hahahaha. Kalau muka bole gak kita cuci kasi segar...puri mana bole cuci goreng balik pun tak bole. So solution dia SENANG jerr....masak TERUS MAKAN masalah pun hilang kan kan huhuhu. Bagi putri...i still prefer roti arab...texture yg lembut dan bila dah sejuk tetap sedap dimakan. Bagi yg nak resepi roti arab sila klik SINI. Untuk both puri dan roti arab kedua2nya bila masak naik dengan cantik tau. Best kalau masak tengok dia naik gelembung cam nak goreng n goreng terus. Tuk puri kalau masak kena guna minyak yg banyak nanti dia tenggelam n akan timbul pastu dia akan gelembung...tapi kita kena terus menyiram adunan tu sampai dia gelembung. Kalau tak siram nanti dia naik cam malu2 kucing gitu hehehe. So nak tengok dia naik cantik siram adunan masa dia dah timbul. Ingat tau kena masak toskan minyak n terus makan ngan kuah dhal dan sambal baru KICK!!! Apa pun pilihan ditangan anda...TAIPKAN 1 tuk vote PURI dan TAIPKAN 2 tuk vote ROTI ARAB...jari menjadi juri muaahahahaha...terlebih sudah hahaha. Tergelak2 putri masa menaip ni hahaha adooooyaiii...bukan susah pun dua2 bole makan so terpulang pada tekak anda. Oklaa jumpa kita selidiki bahan2 yg kita perlukan. Resepi asal purri bole anda dapatkan pada buku masakkkan dari dapur zarina. Buku ni dan popular kat msia dengarnya...putri beli pun kat sana gak hehe...so tak sure ada lagi kerr tak. Takpe insyaAllah akan putri share kulit buku tu pada u guy2 nanti ek. So bole laa u guys intai2 kat bookstore ada lagi kerr tak buku ni.

BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 8 KEPING PURI)

- 200 GM TEPUNG ATTA (GUNA TEPUNG GANDUM PUN BOLE TAPI TEXTURE AKAN BERUBAH LAA)
- 100ML AIR SUAM PANAS DICAMPUR DENGAN ½ SUDU KECIL GARAM
- ½ SUDU KECIL MINYAK SAPI



CARA2NYA

1 SATUKAN SEMUA BAHAN2 DAN ULI HINGGA LEMBUT.

2. TAK PERLU DIPERAP TUK ELAKKAN ADUNAN BERMINYAK KETERLALUAN.

3. BAHAGIKAN DOH KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN CANAI DOH. JGN TERLALU TIPIS AGAK2 OK.

4 PANASKAN MINYAK YG BANYAK DAN GORENG HINGGA ADUNAN TIMBUL. JGN LUPA TERUS MENYIRAM ADUNAN SEHINGGA DIA GELEMBUNG DAN TERBALIKKAN. ANGKAT DAN TOSKAN MINYAK...SIAP TUK DIHIDANG PANAS2.



SELAMAT MENCUBA!!!!



JGN LUPA TUK MENGHIDANGKANNYA BERSAMA KARI DHAL DAN SAMBAL TUMIS...NYUM2!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...