Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 30 November 2012

MEE GORENG HAILAM

Assalamualaikum my dearest teman2 semua. Mesti tengah bz memasak tuk makan tengahari ni kan. Putri pun bz gak ni...bz tulis resepi kat ruang ni hehehe. Alaa ingat ptg ni nak buat nasi goreng jerr huhu. Ari ni nasib baik laa tak keje...putri mintak off. Sejak 2 menjak ni letih jerr laa mata kuyu jerr....putri pun kurang sihat tau huhu. Dengan cuaca yg hujan sejak kebelakangan ni biasa laa kalau tak sihat kan. Ada juga putri dengar banjir kat beberapa kawasan M'sia. Kesian pada mereka dan tempat2 yg terjejas tu. Musim hujan ni akan berhenti hanya pada bulan January nanti. Apa pun sama2 laa kita doakan semoga takde nyawa yg tergadai laa. 

Kali ni putri nak share resepi yg putri dah lama gunakan setiap kali buat mee goreng. Ni laa dia mee goreng hailam. Resepinya tak ingat dari mana putri photocopy. Then paper yg photocopy tu pun dah hilang ntah kerr mana...huhu. Sib baik dalam otak ni dah registered semua kod2 rahsia dia wahahaha. Takpe laa pada yg punya resepi ni kalau tersinggah blog putri ni kan...putri nak ucapkan terimakasih atas resepinya. Bertahun2 masak cam ni tak jemu2 tak jelak2 tak mual2 pun tau ekekeke. Mual2 tu lain jerrr wahahahaha walaupun katanya hehehe. Jgn pulak u aolss ingat putri ehem2 pulak dah ek huhuhu jauhhhh tuuu hahaha. Ok laa jom laa kita kerr dapur intai2 sikit bahan2 yg kita perlukan...jom jom.



BAHAN2NYA

- 1 KG MEE KUNING
- 50SEN TAUGEH
- $1 SAYUR SAWI
- 1 BATANG CARROT
- SEDIKIT DAGING DI POTONG NIPIS KECIL2
- SEDIKIT UDANG DIKUPAS KULITNYA
- SEDIKIT SOTONG DIPOTONG BULAT2
- SEDIKIT FISH CAKE DI HIRIS2
- 4 SUDU BESAR KICAP MASIN
- 1~2 SUDU KECIL LADA SULAH
- ½ CAWAN AIR
- GARAM@ SECUKUP RASA


BAHAN2 KISAR

- 15 TANGKAI CILI KERING

- 4 ULAS BAWANG PUTIH
- 1 BIJI BAWANG BESAR
- 2 BIJI BAWANG KECIL
- 1 INCI HALIA

CARA2NYA

1. TUMIS BAHAN2 KISAR HINGGA GARENG DAN NAIK BAIK. MASUKKAN LADA SULAH DAN GAUL RATA.

2. MASUKKAN AIR DAN DAGING. BIAR DAGING EMPUK SEDIKIT BARU MASUKKAN UDANG DAN SOTONG. PASTIKAN SEMUA BAHAN2 SEAFOOD MASAK DENGAN SEMPURNA. SEKIRANYA AIR KERING BOLE TAMBAH SEDIKIT LAGI AIR.

3. MASUKKAN PULA FISH CAKE, SAWI, TAUGEH DAN KICAP MASIN. GAUL RATA.

4. MASUKKAN PULA MEE KUNING DAN GAUL HINGGA SEMUANYA RATA. MEE KUNING TAK PERLU KITA RENDAM DENGAN AIR PANAS. CUKUP SEKADAR BILAS DENGAN AIR PAIP SAJERR SBB NANTI TERLALU KEMBANG DAN DALAM TUMISAN NANTI PUN ADA AIR.



SELAMAT MENCUBA!!!






FOR THIS RECIPE

Thursday, 29 November 2012

AYAM PANGGANG MADU

Oh yahhh lupa nak cakap....pada teman2 semua...thks ALOT sbb selalu singgah kat blog putri ni walaupun tuan tanah dia kadang2 sepi cam balik kampong tanam jagong gitu hahaha....tapi u guys tak putus2 datang menjengok teratak kita ni tau. Kiranya cam tolong kebas habuk n sapu umah putri laa tu kan kan hehehe. Apa pun thks yerr. Ok nak citer pasal resepi....Resepi ayam ni lama dah putri cuba sebelom yg kepak ayam madu tu. Yg ni totally bakar@panggang dalam oven. Sesuatu yg unik laa sbb putri tak pernah lagi cuba buat cam ni. Selalu goreng jerr kali ni bakar lak mmg YUMMY MUMMY seyyy. Super Duper rasa dia. Not too heavy or too light...bagi putri rasa dia yg sedang2 laa. 1st og all credit to Tylor for the awesome recipe. Tuk sos cilinya nanti putri share kemudian ek sbb nak test satu lagi resepi yg putri baru jumpa kalau menjadi kang akan dishare. Berbalik ttg ayam panggang ni tak kira apa bahan yg kita masukkan sebaik2nya diperap sebentar sebelom membakarnya. Sos cili pun penting kan tapi payah nak ikot selera putri tau huhu... ada banyak yg share resepi sos cili tapi tak semua yg to my taste gitu huhuhu...mme cerewet lidah kita ni tau. Takpe laa kita nak yg terbaik so cari laa dan masak laa yg terbaik. For now kita try masak ayam ni dulu laa...ratah cam tu pun dah sedap ni...tak yah makan ngan nasi. Sambil tengok tv sambil makan ayam panggang fuhhhh lajuuu jerrr tau.Ok jom laaa ikot putri berenang..resepi dalam laut tu haa ada berani?? mcm laa aku tau berenang muahahaha...apa jerr.



BAHAN2NYA


- 1KG KEPAK AYAM

- 4 SUDU BESAR SERBUK CILI
- ½ CAWAN SOY SAUCE
- 8 BIJI BAWANG PUTIH DITUMBUK LUMAT
- 1 INCI HALIA DITUMBUK LUMAT
- 4 SUDU MAKAN GULA
- ½ CAWAN MADU
- 1 SUDU BESAR LEMON JUS ATAU JUS LIMAU KASTURI
- ½ SUDU KECIL GARAM
- SEDIKIT OLIVE OIL TUK SAPU PADA AYAM SEBELUM DIBAKAR
 
 

CARA2NYA

1. CUCI AYAM HINGGA BERSIH DAN TOSKAN AIRNYA SIKIT. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DAN GAUL HINGGA RATA. PASTIKAN SEMUANYA BERSALUT PADA AYAM.

2. PERAP SELAMA 3O MINIT ATAU 1 JAM. SEDIAKAN LOYANG. LETAK ALUMINIUM FOIL ATAS LOYANG.

3. SUSUN AYAM DAN SAPU SEDIKIT OLIVE OIL. BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 10-12 MINIT DAN TERBALIKAN AYAM. BAKAR LAGI SELAMA 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!
 







FOR THIS RECIPE

Monday, 26 November 2012

KACANG PHOOL

Assalamualaikum teman2 sayang....bertemu kita lagi dalam ruangan rasa2 selera. Lama juga putri tak bersiaran kan. Yerr laa bz memanjang...bz apa pun putri tak tau laa yg pastinya bz godeh2 HP baru adalah hua3....hehehe. Sejak dapat hp Note2 tu bz laa buat tu buat ni....godeh sana godeh sini. Yerr laa kan ibarat cuba nak mengenal antara satu sama lain antara putri ngan hp tu...wahahahaha apa jerr lol. Sekarang dah lebih dari kenal...dah sehati sejiwa ok...jgn jeles huhuhu. Oh well prihal hp takkan habisnya. 

Haa hari ni putri nak share satu resepi yg putri cuba buat. Dah pernah makan benda ni dulu lagi. Berbelas tahun lamanya tu. Tu yg tak sure warna dia cam mana. Kalau ikot resepi aduhaiii melambak2 ada kat dalam net ni. Rupa hampir sama jerr semuanya. Wah banyak juga kawan2 blog yg dah pernah buat...siap ada resepi lagi. Resepi ni gabungan tak tau yg mana satu sbb putri amik kat sini sikit kat sana sikit so semua bercampur2 gitu hehehe. Yg penting bole makan hehehe. Ok kalau ikotkan dorg tumis rempahan ni dengan minyak sapi. Putri tak sure ek kalau u guys suka ngan bau dia...takot tak reti makan kan so pakai minyak biasa pun ok gak. Kacang phool ni terkenal kat spore...tapi peliknya susah pulak nak jumpa kacang phool@FOUL BEANS ni. Puas dah mencari...last2 putri pakai CHICK PEAS@GARBANZO BEANS...org2 kita panggil benda ni kacang kuda...haa betul laa tu hehe. Yg putri guna tu yg dalam tin punya tau. Kalau guna kacang kuda yg rendam sendiri tu kena semalaman kalau rendam kejap jerr nanti kang tak lembut2 haa patah gigi makan tau huhu. Roti lak biasanya kalau kat kedai tu mereka pakai roti perancis laa. Putri lak lebih suka makan kacang phool ni dengan roti biasa jerr...sbbnya kalau roti perancis ni dibakar...agak keras sikit cam sakit lak kulit2 dalam mulut mak ni masa makan tau cam nak terkoyak2 isi kulit mengunyahnya...bole MENANAH dibuatnya muahahahaha..*ayat sarimah dalam af*. Alaa terpulang laa pada u guys nak mana satu k yg penting sendiri makan perr so tak kisah laa nyah...mak onn jerrr hehehe. Ok laa jom kita cari bahan2 kat pasaraya...jom laa tunggu apa lagi?? laa sibok pakai sanggul beracun laa pulak mak temah ni muahahaha.



BAHAN2NYA (HIDANGAN TUK 4-5 ORG)

- 1 TIN KACANG FOUL ATAU CHICK PEAS@GARBANZO BEANS DI TUMBUK KASAR2

- 350 GM DAGING CINCANG
- 1 SUDU BESAR TOMATO SOS
- 1 SUDU BESAR CILI SOS
- 300 ML AIR
- 2 SUDU KECIL GARAM DAN 1 SUDU KECIL GULA@SECUKUP RASA
- MINYAK TUK MENUMIS



BAHAN2 KISAR

- 1½ SUDU KECIL KETUMBAR DIGOERNG TANPA MINYAK

- 1½ SUDU JINTAS MANIS@KASAR DIGORENG TANPA MINYAK
- 1½ SUDU KECIL JINTAN PUTIH@HALUS DIGORENG TANPA MINYAK
- 15 TANGKAI CILI KERING
- 2 BIJI BAWANG BESAR
- 4 BIJI BAWANG KECIL
- 3 ULAS BAWANG PUTIH



BAHAN2 HIASAN

TELUR MATA LEMBU
CILI HIJAU DIHIRIS2
BAWANG DIPOTONG DADU
TOMATO DIPOTONG DADU
LIMAU KASTURI






CARA2NYA

1. PANASKAN MINYAK TUMIS SEMUA BAHAN2 KISAR HINGGA GARENG DAN NAIK BAU.

2. SETELAH GARENG MASUKKAN AIR, KACANG CHICK PEAS DAN DAGING KISAR. BIARKAN MENDIDIH SEHINGGA DAGING DAN KACANG MASAK.

3 MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA. MASUKKAN KEDUA2 SOS DAN GAUL RATA. BIARKAN SEMUA BAHAN MESRA ALAM BARU LAA MATIKAN API. SIAP TUK DIHIDANG PANAS2.

4. ROTI TU SAPUKAN MAJERIN TABUR DRIED PARSLEY DAN BAKAR DALAM OVEN DENGAN SUHU 200C SELAMA 10-15 MINIT. MAKAN PANAS2 MMG KICK!!! TRY LAA.



SELAMAT MENCUBA!!!!





FOR THIS RECIPE

Tuesday, 20 November 2012

KEPAK AYAM MADU

Hari ni kan nak makan simple jerr so terhasil laa kepak ayam madu ni. Resepi ni dari Kak Fida...thks kak fida sbb sudi share resepi ni. Putri siap baca semua komen2 yg dah mencuba resepi ayam ni. Tengok simple gilerr tu yg nak try tu. Bila dah try ternyata laaazatttt sampai menjilat2 jari tau hehehe....TAPI!!!! haaa ada tapinya tau...again sbb nak test market gitu so ada laa beberapa kepak ayam yg putri ketepikan. Putri nak try bakar lak huhuhu....and YEZZZZA!!!! makkk aiiiii tok ngah...tok chu...tok ki...tok ayah...tok mak..ehh tok mak tu kawan fb putri tersebut lak hehehe sori tok mak gurau jerr ngeee. Anyway mmmg dasyattt kejadiannya...kalau ikot bau dia mmg serba tak kena huhuhu tapi bila makan....kussssssmangat!!!! BEST tocang ternaik beb muahahahaha. Haa tak caya?? putri pun tak paksa suh caya tau...sbbnya putri yg makan ngan gerl2 putri jerr bukan korg tau..haa ada mak kisah hahahaha. Seriously laa cayangg...kena try....tak kira laa tak mau bakar pun sedap bakar lagi laaa triple thumbs up (sejari lagi pinjam anak punya LOL). Kejadian pada kedua2 ayam tetap mabeles. Simple yet delicious....kena try laa baru tau cam mana kan. Putri ada satu lagi jenis resepi tapi dipanggang terus berlainan sikit dari yg ni...ok takpe yg tu nanti esok2 putri share ek...for now try laa yg ni dulu jom laaa kita gi dapur siapkan bahan2nya...jom2. Kat bawah ni putri setakan gambar sebelom dan selepas membakar. So u guys bole laa pilih mana nak....agak2 tak saba nak makan...tak yah laa bakar...tapi agak2 punya kesabaran nak tunggu jap haa bakar laa bukan lama pun hehehe.


BAHAN2NYA


- 10 KETUK KEPAK AYAM DIBERSIHKAN
- 2 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- ½ CAWAN MADU
- ¼ TOMATO SOS
- ¼ THAI CILI SOS
- 1 SUDU KECIL JUS LIMAU/LEMON


CARA2NYA

1. GAUL AYAM DENGAN GARAM (PUTRI LETAK SEDIKIT SUAM2 KUKU KUNYIT HEHE) DAN GORENG HINGGA GARENG.

2. DIDALAM KUALI YG BERASINGAN MASUKKAN 1 SUDU BESAR MINYAK AYAM TADI DAN SATUKAN SOS. BIARKAN SOS MENDIDIH SIKIT DAN MASUKKAN MADU DAN AIR JUS LIMAU. DIDIHKAN LAMA SEDIKIT.

3. MASUKKAN AYAM GORENG TADI KEDALAM SOS DAN GAUL HINGGA RATA. BALIK2KAN SELAMA 3 HINGGA 5 MINIT. MATIKAN API SIAP TUK DIHIDANG.

4. SEKIRANYA ANDA INGIN MEMBAKARNYA SEPERTI MANA PUTRI BUAT...BOLE LAA SEDIAKAN LOYANG. BIARKAN AYAM DAN MADU PEKAT SEDIKIT. ALASKAN LOYANG DENGAN ALUMINIUM.

5. SUSUN AYAM ATAS ALUMINIUM TADI DAN BAKAR PADA SUHU 210C-220C SELAMA 12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SIAP TUK DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!






 FOR THIS RECIPE

Monday, 19 November 2012

MILKY SARDINE BUN

Assalamualaikum yah teman2 semua. Lama sungguh putri tak masuk umah blog putri ni. Fuhh berhabuk takde sapa yg dtg tlg lapkan...cian tau hehe. Oh well biasa laaa tuan tanah ni bz memanjang. Niat dihati ni kalau bole nak hari2 share resepi tapi apa kan daya tak kesampaian. Maklum laa kita ni kan PUTRI gunung ganang muahahahaha...bznyaa kalah kan menteri tau huhuhu. Haa sekarang ni sana sini sibok dengan durian crepe tau. Habis tu haa kedai2 warung2 yg jual durian ni semua kena serbu. Sapu bersih licin abis diborongnya tau. Kalau dulu sebelom adanya resepi crepe durian ni, melambak2 kat pasaraya dan warung2 tepi jalan....kreta yg lalu jeling sipi jerr tau. Sekarang ni sejak dah ada resepi tu....semua kreta yg lalu duk pandang kiri kanan kiri kanan cam berbaris laa pulak hahaha. Tapi tulaa kenyataannya mmg tercari2 sampai kat pasaraya pun kena serbu tau. Kat spore ni lak tak pernah lagi stock durian habis ada jerrr putri nampak malah melambak2 berlonggok2...siap panggil pembeli tawar menawar lagi tau. Kalau nak murah beli time dorg nak dekat tutup kedai GERENTI BERBALOI2! Mak lama dah buat keje ni...standby satu lorong...tengok time...pastu serbuuuu muahahahaha...apa jerr putri ni huhu. Anyway bagi teman2 yg susah nak dapatkan durian apa kata PINDAH dok sini jerr laa hehehe. Ok ari ni putri nak share satu resepi yg putri terjumpa kat net ni. 1st of all Credit to Sonia for the recipe. Roti ni sesuai tuk minum ptg kerr sarapan pagi kerr tak kira laa asal lapo makan jerr takde nak pantang2 sbb bukan dalam pantang pun kan kan ekekeke. Bagi putri makanan apa pun yg kita buat makan panas2 tu lagi baik...tak cukup 2-3 tau kurang mau seguni hahahaha. Roti ni sama ngan roti2 lain yg ada lembut jerr. Bila tekan2 atas roti tu sama cam pipi kita laa pulak..hahaha. Eh mak pipi bole tahan korg ada pipi tak muahahahaha. Dah mulaa dahhh...ok ok jom laa kita pancing cari ikan sardin dulu....then baru bole buat....JOM naik bot...huhu. Oh yah satu adunan ni dapat banyak gak ketulan...kalau nak try bole jerr buat setengah dulu ok.


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 24 KETUL)

- 300 ML SUSU SEGAR
- 100 GM GULA KASTOR- SECUBIT GARAM
- 500 GM TEPUNG ROTI ATAU TEPUNG GANDUM
- 50 GM BUTTER
- 1 PACKET YEAST
- 1 SUDU KECIL BREAD IMPROVER/BREAD SOFTENER (OPTIONAL)




CARAN2NYA

1. MENGGUNAKAN BREAD MAKER, MASUKKAN BAHAN2 MENGIKOT TURUTAN DIATAS. ON KAN TUNGGU SIAP.

2. SETELAH SIAP KLUARKAN DARI BM DAN TUMBUK2 TUK KLUARKAN ANGIN. BAHAGI2KAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN. SETIAP SATU BOLE LAA TIMBANG 40 GM.

3. BULAT2 KAN DAN CANAI SEDIKIT. MASUKKAN INTI SARDIN DAN SUSUN DALAM LOYANG YG TELAH DIGRIS TERDAHULU.

4. BIARKAN ROTI NAIK 2 KALI GANDA. SAPUKAN BUTTER/MARJERIN ATAS ROTI DAN BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 15 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK BOLE SAPUKAN LAGI BUTTER DIATASNYA.


SELAMAT MENCUBA!!!





FOR THIS RECIPE

Sunday, 11 November 2012

MINI APPLE STRUDEL

Assalamualaikum dan selamat malam teman2 cayang. Again maaf yerr putri masukkan lambat laa pulak resepi ni. Sangat2 bz smlm dan hari ni tu yg baru ni sempat nak masukkan. Anyway nak citer sikit pasal apple strudel ni....putri mmg gemar sangat memakan apple strudel ni. Yg terdapat kat Ritz tu sejuk dalam dia kan ni yg kita buat putri lebih suka kalau makan panas2 terangkat beb...dah sejuk pun still sedap maut. Kalau kita tengok kat internet mmg banyak tau cara2 nak buat strudel ni. Org2 barat terutamanya kalau buat menggunakan pelbagai jenis pastry. Kat YT lak melambak2 vd cara2 mereka buat strudel ni. Ada pastry yg dibuat sendiri. Fuhhhhh bila mak tengok dia buat sendiri cam senang jerr resepinya tapi bila tengok dia tebarkan dengan menarik2 adunan nak bagi dia tipis...MAKKKK AIIIII susahnyaaa. Satu meja penuh dengan tebaran adunan tu tau. Haa kalau tak caya cerr tengok sendiri kat YT ek. Putri tengok tu terus kata "HAAA TAK YAHH LAA...KIM SALAM" hehehe. Setakat tengok jerr laa mmg sangat kagum dengan cara dia membuat doh strudel. Tak bestnya buat punya laa menyiksa...makannya KEJAP jerr abis huhuhu....TAK RELA mak tau ekekeke. Alaa putri nak yg simple yet delicious. Guna puff pastry jerr. At last putri terjumpa gak...credit to Gee Taylor for the Fantastic recipe. Ari ni buat lagi Apple Strudel tau!!! alaa my kids suka laa. Yg kakak tu sebenarnya 1st time makan. Dia kata tak pernah dengar laa pulak ada makanan ni huhuhu. Mula2 reaksi cam pelik muka...tapi bila dah makan...tak cukup kau. Well tadi buat lagi dia makan 3 keping sekali gus...haaa tak yah spell it out laa mmg ternyata strudel ni dah membuatkan anak putri tergoda. Haa korg kalau tak try buat mmg rugi tau...esok2 org berbual pasal strudel ni hang duduk mengangah jerr lerr muahahaha. Tadi tu sempat laa buat 2 macam...al maklum ada sorg lagi si adik tu tka makan apple..tau jerr laa budak ni CEREWET yg amat. NAKnya COKLAT COKLAT COKLAT...so buat laa tuk dia puff coklat. PUNN kata tak cukup 4 keping...masyaAllah teruk tul laa anak ku ini...hehehe. Takpe yg penting mama buat tka membazir kan. So guys tunggu apa lagi tu...tunggu putri nak terbang kerr sana kerr..alaa nyampass tau hehehe. Ok laa jom kita saksikan apakah bahan2nya.




BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 14-16 MINI PUFF)

- 1 BUNGKUS PUFF PASTRY (BRAND KAWAN)
- 2 SUDU BESAR GULA KASTOR
- 2 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM
- 1 SUDU KECIL CINNAMON POWDER
- 2 BIJI APPLE CUT INTO WEDGES



FOR TOPPING

- 1 BIJI TELUR YG KECIL

- 1 SUDU KECIL AIR 
- GULA ICING TO DUST
- SEDIKIT BADAM FLAKES

CARA2NYA

1. SATUKAN TEPUNG, GULA KASTOR DAN CINNAMON POWDER DALAM SATU MANGKUK. KACAU RATA.

2. POTONG BUAH APPLE SEPERTI KENTANG WEDGES DAN BELAH 2 LAGI. BUANG TENGAH2NYA.TERPULANG PADA ANDA SEKIRANYA NAK POTONG STYLE LAIN PUN BOLE. DICUCI DAN MASUKKAN APPLE KEDALAM BANCUHAN TEPUNG TADI.GAUL HINGGA RATA. KETEPIKAN.

3. AMBIL 1 KEPING PUFF DAN ROLL TUK TIPISKAN KEPINGAN TU SEDIKIT. JGN LUPA ALAS PLASTIK SUPAYA TAK MELEKAT.

4. SEPERTI DALAM GAMBAR KELIHATAN BENTUK YG ASALNYA PERSEGI DAH JADI MEMANJANG SEDIKIT.

5. MASUKKAN SEDIKIT INTI APPLE TADI DAN GULUNG. BAHAGIAN TEPI ADUNAN DITEKAN2 SEDIKIT SUPAYA MASA MEMBAKAR INTI TAK MENGALIR KELUAR. SUSUN DALAM LOYANG YG TELAH DIGRIS TERDAHULU.


6. BANCUH TELUR DENGAN SEDIKIT AIR DAN KACAU2 SEDIKIT. SAPUKAN PADA ATAS ADUNAN PUFF DAN TABUR GULA KASTOR.

7. PATAH2KAN BADAM FLAKES DAN TABUR DIATAS PUFF TADI. TEKAN2 SEDIKIT SUPAYA MELEKAT. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMAT 20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


8. BILA PUFF DAH SEJUK BOLE LAA DUSTKAN DENGAN GULA ICING OK.



SELAMAT MENCUBA!!!










FOR THIS RECIPE

Tuesday, 6 November 2012

CHOCOLATE CREAM PUFF WITH CRANBERRIES

Assalamualaikum teman2 semua. Bertemu kita sekali lagi diruangan memasak. Lama tak berasap kat blog ni tau...hahaha cam dapur laa pulakk blog putri ni.Tu pun baru seminggu kalau sebulan adoiii berdaki2 berhabok2 malah berdanau2 lekat debu2 dia kat blog putri ni tau hehehe terlebih sudah!! huhu. Actually windu nak membaking tapi tu laa masa kadang tak mengizinkan. Bz sangat buat2 bz pun ada gak hua3. Yerr laa kan mana nak jalan2...dating lagi candlelight dinner lagi bz kan kann..hehehe. Actually ada beberapa urusan yg perlu putri selesaikan tu yg lama tak bersiaran. Apa pun mmg rindu laa nak berceloteh ngan u aollss...u aollss pun kan rindu gak kan ngan masakkan putri kan kannn...GEREK SEYY u guyss hehehe. Cam pernah dengar laa ayat ni sapa yg selalu cakap ek hahahaha...kak dee amcm gerek tak muahahaha. Sori guys terpesong kerr lain laa pulak putri ni. 

Ok sebenarnya putri nak share resepi CREAM PUFF ni ngan u aollss. Resepi kali ni putri dapat dari teman FB putri juga. Thks kak Izan for sharing. Putri ada tokok tambah sesikit tau hehe. Kalau kita rajin surf internet resepi ni hampir sama dengan resepi joy of baking.com tu tau. Kalau u guyss tengok kat situ dia siap ngan video cara2 nak bake lagi tau. Free of charge tau hehehe. Kalau tengok semua resepi2 dia mak oiiii setahun pun tak abis lagi tengok vd2 tu kurang2 10 tahun baru abis kot hahahaha terlebih sudah! Seriously putri suka cara tunjuk ajar dia. Cuma story dia banyak sangat laa buat kejap jerr hahaha. Alaaa sama laa putri pun story dulu baru masuk bab2 resepi kan. Ilmu pengetahuan kena dengar apa tips2 yg dia perkatakan dan kena rajin membaca laa sebelum membuatnya. Jadi kita tau apa yg dia nak perkatakan. Ok berbalik pasal cream puff ni....actually putri baru tau kenapa puff yg dulu tu cepat penyek berbanding yg ni. Setelah rajin mengkaji...rata2 resepi yg terdapat TIDAK meletakkan baking powder dalam adunan. Tu rahsianya. Mereka juga menggunakan teknik menurunkan suhu. Putri ni kes malas nak tukar2 banyak kali so putri ikot cara putri bakar sekali sama suhu takde nak turun2 kan suhu...kes nak LAJU nak cepat siap dan terus makan muahahaha. Biasa laa putri katakan kalau lambat kang murka lak ekekeke. Murka kat diri sendiri apa kess seyyy hahaha. Haa apa lagi tu yangg...cepat laa masuk kelas kang tercicir laak resepi kerr mana org kerr mana...jom jom kita teropong dapur putri.



BAHAN2NYA (KEPINGANNYA BERGANTUNG KEPADA SIZE YG KITA GUNAKAN)

- 100 ML AIR 
- 50 GM BUTTER
- ½ SUDU KECIL GULA
- SECUBIT GARAM
- 60 GM TEPUNG GANDUM (DIAYAK
- 2 BIJI TELUR GRED A




CARA2NYA

1. MASAK AIR, GULA, GARAM DAN BUTTER DALAM PERIUK NONSTICK HINGGA MENDIDIH. PASTIKAN BUTTER CAIR SEBELOM AIR MENDIDIH. SO BUTTER TU HARUS PADA SUHU BILIK(AT ROOM TEMPERATURE) JADI SENANG NAK CAIR.

2. SETELAH BUTTER CAIR DAN AIR MENDIDIH, ALIHKAN PERIUK TAK PERLU MATIKAN API.

3. MASUKKAN TEPUNG GANDUM KEDALAM AIR DAN KACAU RATA. LETAKKAN BALIK PERIUK DIATAS API YG SEDERHANA KECIL. KACAU HINGGA TEPUNG TAK MELEKAT PADA PERIUK. IA MENJADI SATU DOH LEMBUT DAN PERMUKAAN PERIUK LICIN BERSIH.

4. MATIKAN API DAN PINDAHKAN ADUNAN DARI DALAM PERIUK KERR DALAM MANGKUK MIXER.

5. BIARKAN ADUNAN SEJUK SEDIKIT DAN MASUKKAN TELUR SATU PER SATU SAMBIL MEMUKUL HINGGA SEBATI.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG. DENGAN MENGGUNAKAN NOZZLE PILIHAN, PIPEKAN KEATAS LOYANG YG TELAH DIGRISKAN SEDIKIT DENGAN BUTTER ATAU MAJERIN.

7. BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 20-25 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. BIAR BETUL2 MASAK KECOKLATAN. JGN HANGUS LAK EK HEHEHE.


8. TUK FILLING DIA PUTRI HANYA MENGGUNAKAN NON-DAIRY WHIPPING CREAM. COKLAT LAK JUST GUNA COOKING COKLAT TU JERR. CRANBERRIES TU POTONG KECIL2 DAN TABUR TEPUNG SIKIT SUPAYA TAK MELEKAT2.



SELAMAT MENCUBA!!!






FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...